Κυριακή 12 Οκτωβρίου 2014

Βεβαίωση δημάρχου για αρτιότητα οικοπέδου


Στην Εγκύκλιο 9622/1473/7/4-3-1992 (Εγκύκλιος 7/92) της Δ/νσης Νομοθετικού έργου του ΥΠΕΧΩΔΕ που βασίσθηκε στην υπ’ αρ. 113/9/26-2-1992 Γνωμοδότηση του Κεντρικού Συμβουλίου Χωροταξίας, Οικισμού και Περιβάλλοντος (ΣΧΟΠ) στο οποίο είχε παραπεμφθεί το θέμα αναφέρεται μεταξύ των άλλων :

6. Στις περιπτώσεις που ζητείται η κατά παρέκκλιση αρτιότητα οικοπέδου για το οποίο δεν υφίσταται τίτλος κυριότητας ή ο υπάρχων τίτλος δεν αποδεικνύει το χρόνο δημιουργίας του, τότε η πολεοδομική υπηρεσία, αντί της μέχρι τώρα δικαστικής απόφασης θα απαιτεί να προσκομίσει αθροιστικά ο ενδιαφερόμενος:
α) Πιστοποιητικό από το αρμόδιο υποθηκοφυλακείο, «περί μη διεκδικήσεως» του υπόψη οικοπέδου.
β) Βεβαίωση του Δημάρχου για το χρόνο δημιουργίας του οικοπέδου συνοδευόμενη από Τοπογραφικό Διάγραμμα του οικοπέδου θεωρημένο από τον  Δήμαρχο.
γ) Υπεύθυνη δήλωση του Ν.1599/86 στην οποία να δηλώνεται από τον ιδιοκτήτη ή τους συνιδιοκτήτες του, ότι είναι κύριοι του υπόψη οικοπέδου, ο χρόνος και ο τρόπος απόκτησής του, καθώς και ο χρόνος δημιουργίας του, τον οποίο επικαλούνται για την παρέκκλιση.

Για τους Στάσιμους Οικισμούς στο άρθρο 4 του Π.Δ. 6-12-1982 ΦΕΚ 588Δ’/82 ορίζεται ότι «για την έκδοση οικοδομικής άδειας στη ζώνη των 800 μ. των κατά το Άρθρο 1 του παρόντος οικισμών απαιτείται πλην των προβλεπομένων από τις κείμενες διατάξεις, βεβαίωση του Κοινοτικού Συμβουλίου :

α) ότι το γήπεδο βρίσκεται μέσα σε ζώνη 800 μέτρα από το κέντρο του οικισμού, 
β) σε περίπτωση που δεν υπάρχουν τίτλοι κυριότητας, ότι το γήπεδο υπήρχε με τις ίδιες διαστάσεις την 15-9-82 και
γ) σε περίπτωση γηπέδων που δημιουργούνται κατά την παράγραφο 2 του παραπάνω Άρθρου 3, βεβαίωση ότι συντρέχουν οι προϋποθέσεις που αναφέρονται στην ίδια παράγραφο»

Θεωρείται ότι εξακολουθούν να ισχύουν τα αναφερόμενα στην παρ.6β της Εγκυκλίου 7/92 αλλά και στο άρθρο 4 του Π.Δ. 6-12-1982 μετά την ισχύ του Κώδικα Δήμων και Κοινοτήτων και την Εγκύκλιο 39/25-8-2008 του Υπ. Εσωτερικών η οποία μεταξύ των άλλων αναφέρει :

«Σε ότι αφορά, εν προκειμένω, την έκδοση από τους Δήμους πιστοποιητικών με τα οποία βεβαιώνονται εμπράγματα δικαιώματα ή πράξεις νομής και κατοχής από δημότες επί ακινήτων, ειδικότερη μορφή των οποίων αποτελούν τα καλούμενα «πιστοποιητικά χρησικτησίας», θέτουμε υπ’ όψιν σας ότι έχει πλέον παγιωθεί νομολογιακά και θεωρητικά η αντίληψη ότι η έκδοση πιστοποιητικών για την περιουσιακή κατάσταση δημοτών δεν εμπίπτει στην εκ των άρθρων 86 παρ. 1 περ. ζ΄και 106 παρ. 1 περ. ι΄ του ν. 3463/2006 αρμοδιότητα του Δημάρχου ή του Προέδρου της Κοινότητας (Α.Π. 100/2007, 316/2002, 533/2002, 430/2001, 584/1982).

Ειδικότερα, έχει γίνει δεκτό ότι από το συνδυασμό των διατάξεων του άρθρου 438 του ΚΠολΔ και των οικείων διατάξεων του Κώδικα Δήμων και Κοινοτήτων, προκύπτει ότι ο Δήμαρχος είναι αρμόδιος για την έκδοση πιστοποιητικών προσωπικής και οικογενειακής κατάστασης των δημοτών, δεν έχουν όμως αρμοδιότητα να εκδίδουν πιστοποιητικά ή βεβαιώσεις περί του ότι δημότης κατέχει ή νέμεται ακίνητο ή ότι έχει κυριότητα επί ακινήτου ή περί μεταβίβασης της κυριότητας με δωρεά ή για οποιαδήποτε άλλη αιτία. . . .

Εν όψει λοιπόν των ανωτέρω, πρέπει να γίνει δεκτό ότι δεν είναι επιτρεπτή εκ του νόμου η έκδοση από τους Δημάρχους, πιστοποιητικών ή βεβαιώσεων που αφορούν στην περιουσιακή κατάσταση δημοτών, συμπεριλαμβανομένων των καλούμενων «πιστοποιητικών χρησικτησίας».

Γνώμη μου είναι ότι η Εγκύκλιος 39/2008 του Υπ. Εσ. άπτεται θεμάτων κατοχής και νομής ακινήτων, ενώ η Εγκύκλιος 7/1992 του ΥΠΕΧΩΔΕ αναφέρεται στην παρ. 6β σε βεβαίωση του Δημάρχου μόνο για το χρόνο δημιουργίας του οικοπέδου που συνοδεύεται από σχετικό Τοπογραφικό Διάγραμμα.

Έχουν όμως το δικαίωμα οι Δήμαρχοι να δίνουν τέτοιες βεβαιώσεις από τις οποίες εξαρτάται η ανοικοδόμηση αρκετών περίεργων οικοπέδων ιδιαίτερα μάλιστα όταν αναφέρονται σε παρελθόντα χρόνο και σε μη Κτηματογραφημένη περιοχή ;

Πιστεύω ότι ο μόνος νομικά στέρεος τρόπος για το χρόνο δημιουργίας (άρα και για την κατά παρέκκλιση αρτιότητα) είναι να εκδοθεί δικαστική απόφαση.
Διότι ό,τι στραβό και να τύχει, σπάνια θα αμφισβητηθεί.

Παρά τα όσα λέει η εγκύκλιος, οι βεβαιώσεις των δημάρχων δεν έχουν καμμία αξία. Άσε που οι περισσότεροι απ' αυτούς ήσαν αγένητοι κατά τον παρελθόντα χρόνο. 

Τελικά η μόνη σίγουρη απάντηση είναι η δημιουργία επιτέλους  του Κτηματολογίου σε όλη την επικράτεια {όπου δεν υπάρχει,}το οποίο θα δώσει τέλος σε όλα αυτά τα ημίμετρα τα οποία μόνο πονοκέφαλο προκαλούν η χρησιμοποιήθηκαν στο παρελθόν από πολλούς τοπικούς άρχοντες απλά και μόνον για ΑΓΡΑ ΨΗΦΩΝ........
--------------------------------
Αντώνης Λαμπρινίδης
--------------------------------