Τετάρτη 1 Οκτωβρίου 2014

Ο Σαμαράς απλώνει τα αρχαιολογικά του… δίχτυα στο βυθό των Αντικυθήρων Ο Σαμαράς την Κυριακή στα Κύθηρα

Ο Σαμαράς απλώνει τα αρχαιολογικά του... δίχτυα στο βυθό των Αντικυθήρων - Ψάχνουν αμύθητους θησαυρούς

Με την ανασκαφή της Αμφίπολης να προχωρά με αργούς ρυθμούς, άρα το αποτέλεσμα να μην είναι άμεσα ορατό, ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς στρέφει τις αρχαιολογικές του... ανησυχίες σε μια άλλη σπουδαία έρευνα που διεξάγεται παράλληλα στη χώρα μας. Συγκεκριμένα στο βυθό των Ακτικυθήρων.

Εκεί όπου τον πρώτο μετά Χριστόν αιώνα βυθίστηκε σίγουρα ένα κατά μια εκδοχή δύο πλοία των Ρωμαίων που μετέφεραν κλεμμένους θησαυρούς από την Ελλάδα. Εκεί όπου το 1900 οι σφουγγαράδες ανακάλυψαν τυχαία το ναυάγιο και είχαν ανεβάσει στην επιφάνεια τον περίφημο μηχανισμό των Αντικυθήρων (κάτι μεταξύ του Αστρολάβου και του σημερινού GPS) μαζί με τα αγάλματα του εφήβου των Αντικυθήρων και του Φιλοσόφου.

Από την περασμένη εβδομάδα στη θαλάσσια περιοχή του ναυαγίου οι δύτες αρχαιολόγοι ψάχνουν σε βάθος 300 μέτρων στο βυθό της θάλασσας χρησιμοποιώντας μια ειδική στολή Exosuit από κράμα αλουμινίου που κοστίζει 1,5 εκατομμύριο ευρώ και έχει κατασκευαστεί στον Καναδά.

exosuit-katadyseis-stoli-570
Την Κυριακή, σύμφωνα με το σχεδιασμό του Μεγάρου Μαξίμου και του αρμόδιου υπουργού Πολιτισμού Κώστα Τασούλα που μάλλον έχει μιλήσει με το... Θεό, ένα ελικόπτερο του Πολεμικού Ναυτικού θα απογειωθεί από τη βάση στο Μαραθώνα με επιβάτες τον πρωθυπουργό και τη συνοδεία του και προορισμό τα Κύθηρα και το χώρο των ερευνών του ναυαγίου.

Και τι θα ψάχνουν όλοι μαζί; Το υπόλοιπο μέρος του Μηχανισμού καθώς και όλους τους άλλους θησαυρούς που είναι πολλοί καθότι το πλοίο ή τα πλοία ήταν γεμάτα με λάφυρα ρωμαίων στρατηγών.
Και πως το γνωρίζουμε με βεβαιότητα; Το 1976, το ναυάγιο είχε ερευνηθεί από τον γνωστό Γάλλο Ζακ Ιβ Κουστώ και μάλιστα παρουσία του αρχαιολόγου - αυτοδύτη Λάζαρου Κολώνα που είχε και τη γενική εποπτεία των ερευνών εκπροσωπώντας το ελληνικό δημόσιο.

Χρειάστηκαν δύο χρόνια προετοιμασίας και συνεργασίας της εφορείας Εναλίων Αρχαιοτήτων του υπουργείου Πολιτισμού με το Ωκεανογραφικό Ινστιτούτο της Μασαχουσέτης, ώσπου να ξεκινήσουν οι καταδύσεις και οι γεωφυσικές έρευνες, με ανιχνευτές μετάλλων, ενώ το πρόγραμμα των ερευνών στο βυθό των Αντικυθήρων θα ολοκληρωθεί στις 15 Οκτωβρίου.
-----------------------------
Πηγή:  koolnews.gr
-----------------------------