Δευτέρα 6 Οκτωβρίου 2014

Στον «αέρα» ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΚΟΙ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ Δήμων

Στον αέρα ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΚΟΙ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ Δήμων
Την κινητοποίηση των Υπηρεσιών του Υπουργείου Εσωτερικών, προκάλεσαν οι καταγγελίες του Πανελλήνιου Συνδέσμου Τεχνικών Εταιρειών (ΣΑΤΕ), ότι για πολλά έργα αναπλάσεων σε Δήμους, οι Υπηρεσίες προσθέτουν στους διαγωνισμούς "φωτογραφικούς" όρους προς όφελος ενός και μοναδικού προμηθευτή λαμπτήρων φωτισμού.

Σύμφωνα με την καταγγελία προς το Υπουργείο «σε σειρά έργων αναπλάσεων - κυρίως όπου περιγράφονται ιστοί φωτισμού και φωτιστικά σώματα, ψυχροί κυβόλιθοι, κ.λπ. - αποδεικνύεται, ότι οι περιγραφόμενες τεχνικές προδιαγραφές αφορούν μόνο σε έναν προμηθευτή και συνήθως του εξωτερικού, "φωτογραφίζοντας" ή συνεπάγοντας συγκεκριμένα προϊόντα μιας εταιρείας, που δεν παράγονται πουθενά αλλού στην Ευρώπη, με αποτέλεσμα, λόγω έλλειψης ανταγωνισμού, οι τιμές να είναι υπερβολικά υψηλές από 30% έως 50% πάνω, συγκριτικά με τον ανταγωνισμό».

Η Διοίκηση του ΣΑΤΕ καλούσε, μάλιστα, την ηγεσία του Υπουργείου: «Να εντοπίσετε τους υπεύθυνους διασπάθισης των περιορισμένων επενδυτικών πόρων της Ελλάδος και να διορθώσετε αναλόγως τις ως άνω αναφερόμενες σχετικές διακηρύξεις ή συμβάσεις εκτέλεσης έργων και αποφυγή στις επερχόμενες διακηρύξεις των έργων».

Όπως πληροφορείται το epoli.gr από το Υπουργείο εστάλη έγγραφο προς τις Αποκεντρωμένες Διοικήσεις της Χώρας, με το οποίο ζητείται να... αποφεύγουν οι Δήμοι τις "φωτογραφικές" προκηρύξεις.

«Όλα αυτά συμβαίνουν μετά από έξι χρόνια κρίσης και τέσσερα χρόνια μνημονίου» σύμφωνα με κύκλους του κατασκευαστικού κλάδου, που αναφέρουν, ότι «η καταγγελία του ΣΑΤΕ επιβεβαιώνει όσους υποστηρίζουν πως στην Τοπική Αυτοδιοίκηση παραμένουν εκτεταμένες εστίες διαφθοράς και κυκλώματα τα οποία "αρμέγουν" Κοινοτικούς και Εθνικούς πόρους».

Σημειώνεται, ότι πιθανή επιβεβαίωση νοθευμένων διαγωνισμών, με στημένες προδιαγραφές, για έργα ανάπλασης, εκτός των όποιων ποινικών ευθυνών, συνεπάγεται και παρακράτηση κονδυλίων από την Ευρωπαϊκή Ένωση, που χρηματοδοτεί την κατασκευή τους.

Το αποτέλεσμα θα είναι να "μείνουν στον αέρα", είτε να ρημάξουν πολλά έργα, τα οποία προωθούνται και υλοποιούνται από τους Δήμους, αλλά χρηματοδοτούνται κυρίως από πόρους του ΕΣΠΑ, μέσω των Περιφερειακών Ταμείων και των Διαχειριστικών Αρχών του Υπουργείου Εσωτερικών.
--------------------------
Πηγή: epoli.gr
--------------------------