Τετάρτη 8 Οκτωβρίου 2014

Σε συμψηφισμό επιστροφών ΦΠΑ με οφειλές στον ΟΓΑ θέλει να προχωρήσει το υπουργείο Εργασίας

Στο στόχαστρο του υπουργείου Εργασίας Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας μπαίνει η επιστροφή του ΦΠΑ προκειμένου να βελτιωθούν τα έσοδα των ασφαλιστικών οργανισμών. Όπως τονίζεται, στην σελίδα 40 του προσχεδίου του νέου προϋπολογισμού, που κατατέθηκε στη Βουλή τη Δευτέρα, 6 Οκτωβρίου, το υπουργείο θα προχωρήσει στην εφαρμογή του αυτόματου συμψηφισμού της επιστροφής φόρου εισοδήματος και ΦΠΑ με ασφαλιστικές εισφορές, προκειμένου να εισπραχθούν οι καθυστερημένες εισφορές και να βελτιωθεί η εισπραξιμότητα των εισφορών των ασφαλιστικών ταμείων και ιδιαίτερα του ΟΓΑ. Σημειώνεται πως τα έσοδα του ΟΓΑ είναι 350 εκατομμύρια και οι δαπάνες για συντάξεις και άλλες παροχές ξεπερνούν τα 5 δισ. ευρώ.

Επισημαίνεται ότι, με βάση Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ), που είχε υπογραφεί τον περασμένο Απρίλιο από τον υπουργό Εργασίας Γιάννη Βρούτση και τον υφυπουργό Οικονομικών, Γιώργο Μαυραγάνη, η συγκεκριμένη διαδικασία έπρεπε να έχει ξεκινήσει από τον Ιούλιο. Υπήρξε όμως καθυστέρηση λόγω αδυναμίας να γίνουν οι απαραίτητες διασταυρώσεις στοιχείων. 

Τώρα το κείμενο του προϋπολογισμού αναφέρει ότι «το υπουργείο Εργασίας Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας σχεδιάζει την προώθηση των απαραίτητων δράσεων και νέου νομοθετικού πλαισίου, καθώς επίσης και την υλοποίηση της εφαρμογής του αυτόματου συμψηφισμού της επιστροφής φόρου εισοδήματος και ΦΠΑ με ασφαλιστικές εισφορές, προκειμένου να εισπραχθούν οι καθυστερημένες εισφορές και να βελτιωθεί η εισπραξιμότητα των εισφορών των ασφαλιστικών ταμείων και ιδιαίτερα του ΟΑΕΕ και του ΟΓΑ».

Σύμφωνα με την ΚΥΑ, ακολουθείται η εξής διαδικασία:

1. Η αρμόδια Διεύθυνση Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης (ΔΗΛΕΔ) αποστέλλει ανά 15 ημέρες στο Κέντρο Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών (ΚΕΑΟ), το ηλεκτρονικό αρχείο επιστροφών ΦΠΑ και φόρου εισοδήματος.

2. Το ΚΕΑΟ σε συνεργασία με τα ταμεία διενεργεί τις απαραίτητες διασταυρώσεις και αποστέλλει στο υπουργείο Οικονομικών αποκλειστικά σε προθεσμία 15 ημερών από την παραλαβή του ηλεκτρονικού αρχείου, τα χρεωστικά υπόλοιπα για κάθε αριθμό φορολογικού μητρώου ασφαλισμένου ανά ταμείο.

3. Για τις περιπτώσεις χρεωστικού υπόλοιπου, η Διεύθυνση Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης ενημερώνει τις ΔΟΥ, μέσω του TAXIS, εντός 5 ημερών, και αυτές προβαίνουν άμεσα σε παρακράτηση προς συμψηφισμό του συνόλου της επιστροφής και μέχρι του ύψους των οφειλών. Στην περίπτωση ύπαρξης οφειλών σε περισσότερα του ενός ταμεία, το ποσό της επιστροφής διαμοιράζεται αναλογικά.

Να σημειωθεί ότι σύμφωνα με το νόμο 4254/2014, τα ταμεία παρακρατούν τα οφειλόμενα ποσά από τις πάσης φύσεως καταβολές, πληρωμές, επιδοτήσεις, αποζημιώσεις, επιχορηγήσεις και δανειοδοτήσεις που καταβάλλονται από το Δημόσιο, τους φορείς του Δημοσίου, Ν.Π.Δ.Δ., Ν.Π.Ι.Δ. και Α.Ε. του δημόσιου τομέα, κατ' ανώτατο όριο μέχρι το ποσό που αντιστοιχεί στις ετήσιες ασφαλιστικές εισφορές του κάθε ταμείου, και όχι το σύνολο των εισφορών.

Διαβάστε το προσχέδιο του Προϋπολογισμού που κατατέθηκε στη Βουλή
----------------------------
Πηγή: agrotypos.gr
----------------------------