Σάββατο 4 Οκτωβρίου 2014

Ναυάγιο Αντικυθήρων: Δεν επιτρέπουν την ανακοίνωση των ευρημάτων

Την ανακοίνωση των νέων ευρημάτων που έφερε στο φως η νέα ενάλια έρευνα στο Ναυάγιο των Αντικυθήρων αναστέλλει το υπουργείο Πολιτισμού. Δηλώσεις την άλλη εβδομάδα.

Σημαντικότατα ευρήματα έχει φέρει στο φως η νέα ενάλια έρευνα για το Ναυάγιο των Αντικυθήρων που με τίτλο «Επιστροφή στα Αντικύθηρα» ξεκίνησε στις 15 Σεπτεμβρίου 2014, πλην, όμως … δεν είναι ανακοινώσιμα διότι παρενέβη η λογοκρισία.

Την επόμενη εβδομάδα οι ανακοινώσεις των νέων ευρημάτων

Η πολιτεία δεν επέτρεψε στους υπεύθυνους της υποβρύχιας ανασκαφής να ανακοινώσουν τα νέα ευρήματα. Οι ανακοινώσεις θα γίνουν από την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Πολιτισμού την επόμενη εβδομάδα. Πράγματι από νωρίς υπήρξε φημολογία ότι ο πρωθυπουργός θα ήταν παρών στην παρουσίαση των αποτελεσμάτων της έρευνας στα Κύθηρα. Τελικά οι φήμες δεν επαληθεύτηκαν και ο πρωθυπουργός (για τους δικούς του λόγους) φαίνεται ότι …φυλάει τις δηλώσεις για την επόμενη εβδομάδα. Μάλιστα σύμφωνα με ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες ο Αντώνης Σαμαράς θα επισκεφτεί τα Κύθηρα στις 9 Οκτωβρίου.  

Με τίτλο «Επιστροφή στα Αντικύθηρα», το νέο ερευνητικό αρχαιολογικό εγχείρημα διεξάγεται από την Εφορεία Εναλίων Αρχαιοτήτων σε συνεργασία με το Ωκεανογραφικό Ινστιτούτο της Μασαχουσέτης και αποτελεί τη συνέχεια των επίμονων κι επίπονων κοινών προσπαθειών, που ξεκίνησαν το 2012 προκειμένου να εντοπιστεί εκ νέου το φημισμένο Ναυάγιο των Αντικυθήρων.

«Δυστυχώς η εκδήλωση αυτή γίνεται κάτω από ένα καθεστώς λογοκρισίας. Η πολιτεία δεν μας επιτρέπει να ανακοινώσουμε λεπτομέρειες και συγκεκριμένα τα ευρήματα της έρευνας. Οι λόγοι είναι πολλοί και διάφοροι: από τις καλύτερες των προθέσεων που είναι να ολοκληρωθεί η έρευνα μέχρι και άλλους λόγους που φαντάζεστε στη μίζερη πραγματικότητα της σημερινής Ελλάδας», ανέφερε στην ομιλία του ο Πάνος Λασκαρίδης, προέδρος του Ιδρύματος Αικατερίνης Λασκαρίδη που έχει διαθέσει το σκάφος του «Γλάρος» για την έρευνα.

Η ομιλία του κυρίου Λασκαρίδη έγινε το βράδυ της Παρασκευής στον κατάμεστο εξωτερικό χώρο Zeidoros Art Space στο Καψάλι Κυθήρων παρουσία του Μητροπολίτη Σεραφείμ, του δήμαρχου Κυθήρων, Χαρχαλάκη Στράτου, του πρέσβη της Ελβετίας, μελών του Ωκεανογραφικού Ινστιτούτου Μασσαχουσέτης που συμμετέχει στην έρευνα, των Ελλήνων και αμερικανών αρχαιολόγων και δυτών και πλήθος κόσμου που ήρθε από την Αθήνα αλλά και πολλά μέρη του κόσμου να ακούσει τα νέα.

Η ομιλία του Πάνου Λασκαρίδη

«Εγώ όμως ήθελα να σας πω ότι η έρευνα αυτή έχει αποδώσει σημαντικά ευρήματα. Εχει, επίσης, αποδώσει σημαντικότατα συμπεράσματα κι έχει δημιουργήσει πολύ σημαντικές ελπίδες για ακόμα σημαντικότερα ευρήματα. Αντιλαμβάνομαι ότι αυτά τα πράγματα επιθυμεί να τα ανακοινώσει η πολιτική ηγεσία του υπουργείου την επόμενη εβδομάδα. Κατά συνέπεια εμείς δεν έχουμε τη δυνατότητα να σας το πούμε παρά μόνο να επαναλάβουμε ότι έχουν βρεθεί σημαντικά, σημαντικότατα ευρήματα και σημαντικότατα συμπεράσματα», είπε ο κ. Λασκαρίδης.

Διάφορα σενάρια κυκλοφορούν για τα «σημαντικά» ευρήματα. Περισσότερο δυναμικά συζητείται να έχει βρεθεί ένα σχετικά ογκώδες μεταλλικό αντικειμένο, ενώ οι όγκοι στον χαρτογραφημένο βυθό που έχουν εντοπιστεί μπορεί και να είναι και αγάλματα. Κομμάτια που να ανήκουν στον περίφημο Μηχανισμό των Αντικυθήρων, ωστόσο δεν έχουν εντοπιστεί.

Στην εκδήλωση αναφέρθηκε ότι η εξειδικευμένη και πανάκριβη ρομποτική στολή (Exosuit) δεν «βούτηξε» στα νερά των Αντικυθήρων λόγω κακού καιρού. Η νέα εξόρμησή της αναμένεται να είναι την ερχόμενη Δευτέρα και Τρίτη. Η δημοσιογραφική αποστολή θα «συναντήσει» σήμερα Σάββατο, την περίφημη στολή, ενώ παρούσα στη σημερινή ξενάγηση στο «Γλάρο» θα είναι η προϊσταμένη της Εφορείας Εναλίων Αρχαιοτήτων, Αγγελική Σίμωσι.

Η νέα έρευνα διεξάγεται με χορηγία του ΟΤΕ και της Cosmote.

Η ομάδα της ενάλιας έρευνας στο σχετικό βίντεο που παρουσιάστηκε χθες, Παρασκευή, στα Κύθηρα

Η ιστορία του περίφημου ναυαγίου των Αντικυθήρων

Το πλοίο, με φορτίο βάρους 300 τόνων, βυθίστηκε τον 1ο αιώνα π.Χ. Ηταν φορτωμένο με έργα τέχνης, αμφορείς και μετέφερε τον διάσημο Μηχανισμό των Αντικυθήρων, τμήμα του οποίου αισιοδοξούν να εντοπίσουν οι επιστήμονες. Πρόκειται για τον πρώτο αστρονομικό φορητό υπολογιστή, αντικείμενο διεθνούς έρευνας. Το ναυάγιο αποκαλύφθηκε τυχαία το 1900 από σφουγγαράδες έξω από τα Αντικύθηρα, ενώ το 1976 κατέπλευσε εκεί ο Ζακ Ιβ Κουστό με τη διάσημη «Καλυψώ». Την εξαιρετική ιστορία του μας αφηγήθηκε η έκθεση «Το Ναυάγιο των Αντικυθήρων: Το Πλοίο, οι Θησαυροί, ο Μηχανισμός», την οποία απόλαυσαν χιλιάδες Ελληνες και ξένοι επισκέπτες στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο. Τώρα περιοδεύει στο εξωτερικό.

Η εξειδικευμένη και πανάκριβη ρομποτική στολή (Exosuit) όπως παρουσιάστηκε χθες, Παρασκευή, σε σχετικό βίντεο. Στη νέα ενάλια έρευνα του Ναυαγίου αναμένεται να χρησιμοποιηθεί την ερχόμενη Δευτέρα ή Τρίτη καιρού επιτρέποντος
 
 -----------------------------------------------
Πηγή:  thetoc.gr-Κατερίνα Λυμπεροπούλου
-----------------------------------------------