Παρασκευή 3 Οκτωβρίου 2014

Συνέντευξη Βουλευτή Α’ Πειραιά και Νήσων Κωνσταντίνου Αρβανιτόπουλου στο ραδιοφωνικό σταθμό Αθήνα 9,84





Πειραιάς, 03 Οκτωβρίου 2014
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Συνέντευξη Βουλευτή Α’ Πειραιά και Νήσων, 
Κωνσταντίνου Αρβανιτόπουλου στον Αθήνα 9,84

Μεταξύ άλλων δήλωσε:
«Η αξιωματική αντιπολίτευση αμφισβητεί την κυβερνητική πλειοψηφία κάθε μέρα. Αυτό όταν γίνεται συνέχεια -γιατί και αυτό όσον αφορά την αξιωματική αντιπολίτευση είναι μία κορυφαία εκδήλωση, δηλαδή η αμφισβήτηση της δεδηλωμένης είναι μια κίνηση θεσμική που γίνεται σε εξαιρετικές περιπτώσεις-, σημαίνει ότι η αξιωματική αντιπολίτευση αμφισβητεί ότι η κυβέρνηση μπορεί να κυβερνήσει και ότι ανά πάσα στιγμή περιμένουμε εκλογές. 

Αν, λοιπόν, αναμένουμε εκλογές το Νοέμβριο, αύριο ή χθες, αυτό διαβρώνει την κοινοβουλευτική διαδικασία και δεν αφήνει και τη κυβέρνηση να λειτουργήσει. Είναι μία περιρρέουσα ατμόσφαιρα, η οποία διαμορφώνεται, τροφοδοτεί τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, τον δημόσιο διάλογο και όλο αυτό είναι διαβρωτικό... 

Η κυβέρνηση  έχει επανειλημμένως τονίσει -δια στόματος πρωθυπουργού και άλλων κυβερνητικών στελεχών-, ότι όσον αφορά τη διαδικασία εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας θα ακολουθηθεί η συνταγματική τάξη. Δηλαδή ότι θα πηγαίνουμε μετά από τα Χριστούγεννα, ή ότι ανοίγουμε τις διαδικασίες όταν προβλέπεται (σ.σ. εκ του Συντάγματος). 

Η συζήτηση ωστόσο -όπως βλέπετε-, δεν έχει σταματήσει και το να πάμε έως τον Φεβρουάριο, συνεχώς αμφισβητούμενοι  με  το θέμα εκλογής Προέδρου ή το αν η κυβέρνηση θα προκηρύξει εκλογές, σε μία περίοδο κρίσης, ουσιαστικά δυναμιτίζει την κυβερνητική λειτουργία.  Συνεπώς, η κίνηση για τη ψήφο εμπιστοσύνης δείχνει πρώτον: Η κυβέρνηση δεν είναι ανεύθυνη εν μέσω αυτού του κυβερνητικού κύκλου και στη δίνη αυτής της κρίσης, να οδηγήσει τη χώρα σε εκλογές. Και το δεύτερο είναι πως ό,τι λέμε, το εννοούμε, δηλαδή ότι οι σχετικές διαδικασίες θα αρχίσουν μετά τα Χριστούγεννα. Με αυτό το τρόπο καταδεικνύουμε για άλλη μία φορά ότι υπάρχει η απαιτούμενη κυβερνητική πλειοψηφία».   
  

  • Για τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας
«Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας πρέπει να είναι πολιτικό πρόσωπο. Προσωπικά έχω θέσει τα εξής ζητήματα  τα οποία κρίνω ότι συνιστούν βασικές προϋποθέσεις για το πρόσωπο του Πρόεδρου της Δημοκρατίας. Το πρώτο θεωρώ πως πρέπει να είναι ένα πολιτικό πρόσωπο και το λέω διότι έχει ακουστεί και η αντίθετη άποψη

και τη σέβομαι αυτή την άποψη, πλην όμως φοβάμαι ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας χρειάζεται να είναι ένα πολιτικό πρόσωπο, καθώς βρισκόμαστε σε μία πολύμορφη πολιτική, κοινωνική και οικονομική κρίση. Εγώ υποστηρίζω ότι χρειάζεται, ότι είναι αναγκαίος  ένας άνθρωπος με πολιτική πείρα, παρά ένα πρόσωπο άκαπνο, το οποίο δεν ξέρουμε πώς θα λειτουργήσει. Δυστυχώς, όποιος καεί στο χυλό φυσάει και το γιαούρτι, καθώς έχουμε δει τι έχουμε πάθει με μη πολιτικά πρόσωπα. Το δεύτερο και κύριο στοιχείο για την ανάδειξη Πρόεδρου της Δημοκρατίας είναι  ότι πρέπει να είναι  μία προσωπικότητα που θα ενώνει και δεν θα διαιρεί. Ένας άνθρωπος, δηλαδή, που δεν θα έχει εμπλακεί στη καθημερινή πολιτική διαδικασία, τα τελευταία χρόνια. Να βρίσκεται δηλαδή εκτός πολιτικής, ένα πρόσωπο που θα συγκεντρώνει πάνω του μία συναίνεση, τόσο στην πολιτική, όσο και στις πολιτικές δυνάμεις. Αυτό σε απάντηση στο αν θα είναι κεντροδεξιός ή  κεντροαριστερός».

  • Για τα σενάρια περί υποψηφιότητας του Κώστα Καραμανλή
 «Έχω επανειλημμένα τονίσει ότι δεν πρέπει να μπούμε σε ονοματολογίες. Βεβαίως, σε ό,τι αφορά το πρόσωπο του πρώην προέδρου της Νέας Δημοκρατίας, εκεί πρέπει να υπάρξει και ανάλογος σεβασμός προς έναν άνθρωπο που προσέφερε στη χώρα, ηγήθηκε της ΝΔ   επί σειρά ετών, αλλά από εκεί και πέρα νομίζω ότι αυτό είναι ένα θέμα για το οποίο ο ίδιος έχει δηλώσει ότι δεν ενδιαφέρεται και επομένως δεν νομίζω ότι πρέπει να χρησιμοποιείται το όνομά του».  

·         Για τις μετεγγραφές
«Έχω πει πολλές φορές -και δεν το λέω σήμερα-, ότι θα έπρεπε αυτοί που έβαλαν την Παιδεία στο μνημόνιο, να το είχαν σκεφτεί δύο και τρεις φορές. Θα έπρεπε η Παιδεία να είχε εξαιρεθεί του μνημονίου. Οι μετεγγραφές είχαμε πει ότι θα ήταν ένα πρόσκαιρο μέτρο, λόγω κρίσης. Μετεγγραφές σε  περίοδο ομαλότητας δεν θα πρέπει να υφίστανται διότι δημιουργούν παρενέργειες στο εκπαιδευτικό σύστημα και ορθώς είχαν  σταματήσει. Ο λόγος που επανήλθαν είναι ότι υπάρχει αυτή η βαθιά κρίση και έπρεπε να βοηθηθούν ο Έλληνας πολίτης και το ελληνικό νοικοκυριό. Από εκεί και έπειτα, πράγματι οι μετεγγραφές φέρνουν μία αναστάτωση, διότι επιβαρύνουν κάποια ζητήματα και ήρθε και το ΣτΕ, το οποίο ουσιαστικά  για τους τρίτεκνους και τους πολύτεκνους πήρε μιαν απόφαση, η οποία πρέπει να αντιμετωπιστεί. 

Αντιμετωπίστηκε με έναν τρόπο και νομίζω ότι οι αλλαγές που επέφερε ο Α. Λοβέρδος είναι προς τη  σωστή κατεύθυνση και το θέμα διευθετείται συνολικά. Πρέπει όλοι να λάβουμε υπόψη μας ότι η μέση οικογένεια δεν έχει τη δυνατότητα να συντηρεί ένα και δύο παιδιά εκτός εστίας και γι' αυτό -πρόσκαιρα-, ένα, δύο ή τρία χρόνια, όσο κρατήσει αυτή η κατάσταση, θα πρέπει όλοι να διευκολύνουμε την ελληνική οικογένεια».