Τετάρτη 15 Οκτωβρίου 2014

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΦΕΒΡΩΝΙΑΣ ΠΑΤΡΙΑΝΑΚΟΥ - ΣΗΜΕΙΑ ΟΜΙΛΙΑΣ ΓΙΑ ΤΟ ΠΡΟΣΧΕΔΙΟ ΤΟΥ ΚΡΑΤΙΚΟΥ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΥ 2015 ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ



Δελτίο Τύπου
Αθήνα, 15 Οκτωβρίου 2014
Σημεία Ομιλίας Ειδικής Εισηγήτριας Ν.Δ. Φεβρωνίας Πατριανάκου  για το Προσχέδιο του Κρατικού Προϋπολογισμού 2015 στη Βουλή
Η βουλευτής Λακωνίας Φεβρωνία Πατριανάκου, Ειδική Εισηγήτρια της Ν.Δ. για το προσχέδιο του Κρατικού Προϋπολογισμού 2015 τοποθετήθηκε σήμερα Τετάρτη 15 Οκτωβρίου, στη Διαρκή Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής.
Ακολουθούν τα βασικά σημεία της παρέμβασης της κας Πατριανάκου:

-          «…Η αντιμετώπιση των κοινωνικών συνεπειών της κρίσης είναι κατεπείγουσας προτεραιότητας και προηγείται όλων των άλλων στοχεύσεων της οικονομικής πολιτικής. Κάθε καθυστέρηση στην αντιμετώπιση φαινομένων ακραίας φτώχειας και κοινωνικού  αποκλεισμού  είναι απαράδεκτη. Η βελτίωση της ποιότητας ζωής όλων των πολιτών είναι το ζητούμενο».

-          «…Δύο χρόνια μετά, η κυβέρνηση είναι στο μέσον της θητείας της και έχει κερδίσει με απτά αποτελέσματα: τη διεθνή αξιοπιστία, τη σταθεροποίηση στη ζώνη του ευρώ, τη βιωσιμότητα του τραπεζικού συστήματος, την επιστροφή στις διεθνείς αγορές, την σταδιακή ανάκτηση της διεθνούς ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας, την κοινωνική ειρήνη και την  απομάκρυνση της ανασφάλειας».

-           «…Ο ΣΥΡΙΖΑ όχι μόνο μιλά για κούρεμα του χρέους, αλλά και με βεβαιότητα ότι αυτό μπορεί να επιτευχθεί έστω και μονομερώς. Κατ’ αρχάς η έννοια μονομερής διαγραφή του χρέους δεν υφίσταται. Νομικά, Πολιτικά, Οικονομικά, Ηθικά. Μονομερώς μπορεί κάποιος να σταματήσει να εξυπηρετεί το χρέος. Όχι να το διαγράψει. Κατά συνέπεια όποιος μιλάει περί μονομερούς διαγραφής δεν λαϊκίζει απλώς. Εξαπατά!»

-           «…Όσο εμείς παλεύουμε για την έξοδο από την κρίση και το τέλος των μνημονίων, εσείς παλεύετε για την καρέκλα της εξουσίας υπονομεύοντας την προσπάθεια της χώρας. Από το βήμα της βουλής ο αρχηγός σας έστειλε μήνυμα στις Βρυξέλλες, το Βερολίνο, την Ουάσινγκτον, εν όψει κρίσιμων διαπραγματεύσεων, ότι δεν θα κάνει αποδεκτή καμιά συμφωνία της χώρας, υπονομεύοντας την διαπραγματευτική θέση της Κυβέρνησης. Αφού δεν έφεραν αποτέλεσμα οι γραφικότητες για τα γουναράδικα, τις κρεμάλες και τα ειδικά δικαστήρια, άρχισε η κατατρομοκράτηση μέσω της συκοφαντίας. Η κατηγορία περί χρηματισμού βουλευτών, που  κορυφαία στελέχη σας,  εξακοντίζουν, προαναγγέλλει εκβιασμό, απειλή, πολιτική ανωμαλία. Εδώ και μήνες  επιχειρείτε πολιτική αποσταθεροποίηση της χώρας με αφορμή την προεδρική εκλογή, βουλιάζοντας τη χώρα  σε παρατεταμένη εκλογολογία σε εξαιρετικά κρίσιμη περίοδο».

-          «…Είστε η συνιστώσα της οπισθοδρόμησης. Το τελευταίο διάστημα έχετε ενδυθεί προβιά αστού, σε μια εκτεταμένη επιχείρηση εξαπάτησης της μεσαίας τάξης. Επιχείρηση εξαπάτησης ότι εκπροσωπείτε το νέο και το άφθαρτο, ενώ μέσα στις τάξεις σας συγχωνεύσατε το βαθύ κράτος και το φαύλο παρελθόν, που σήμερα όλοι πληρώνουμε. Υπερασπίζεστε τα πλαστά πιστοποιητικά, την μη αξιολόγηση, την κατάληψη σχολείων και δημοσίων κτιρίων αλλά κατά τα άλλα εκπροσωπείτε το καινούργιο».

-          «…Μέχρι την σύνταξη του οριστικού σχεδίου, η καλή εκτέλεση του προϋπολογισμού του 2014- όπως επιβεβαιώθηκε και με τις χθεσινές ανακοινώσεις-  θα  επιτρέψει περισσότερο γενναίες φορολογικές μειώσεις βαρών και περισσότερες κοινωνικές δαπάνες για όσους βιώνουν ή κινδυνεύουν να βιώσουν τη φτώχεια και τον κοινωνικό αποκλεισμό».



ΟΜΙΛΙΑ κ. ΠΑΤΡΙΑΝΑΚΟΥ



Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,
Παρακολουθώντας κάποιος τις τοποθετήσεις των βουλευτών της αντιπολίτευσης, θα σχημάτιζε την άποψη ότι η χώρα μας είναι μια νησίδα δυστυχίας σε μια περιοχή ευδαιμονίας, ανάπτυξης, σταθερότητας.
Μια παραφωνία κόλασης μέσα στον Παράδεισο.
Προσέγγιση,  που προσπερνά αυτονόητες παραδοχές σε σχέση με τη θέση, το ρόλο και τις συμμαχίες της χώρας.
Από το μονοπολικό διεθνές σύστημα μετά το τέλος του Ψυχρού Πολέμου, έχουμε μεταβεί στο πολυπολικό και στη νέα διαμορφούμενη διάταξη ισχύος κρατών και συμμαχιών.
Σε αυτή τη νέα ρευστή παγκόσμια πραγματικότητα, αμφισβήτησης συνόρων, έξαρσης εθνικιστικών και θρησκευτικών κινημάτων, διεύρυνσης του χάσματος πλουσίων-φτωχών και με εκτεταμένη κρίση στον Δυτικό κόσμο,  η Ελλάδα κατόρθωσε, παρά την σφοδρή οικονομική κρίση, να αναδειχθεί πόλος σταθερότητας σε μια ασταθή περιοχή, υπερασπιζόμενη όχι μόνο τις αξίες του Πολιτισμού της, αλλά και ενισχύοντας τον γεωπολιτικό της ρόλο μέσω της δρομολογούμενης εκμετάλλευσης των ενεργειακών της κοιτασμάτων και διαφυλάσσοντας την πολιτική της σταθερότητα.
Η αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης στην Ε.Ε αποτελεί ακόμα πεδίο σύνθεσης διαφορετικών απόψεων, με συνέπεια την αδυναμία λήψης γρήγορων αποφάσεων ικανών να φέρουν ταχύτερη ανάκαμψη.
 Η προτεσταντική εμμονή της Γερμανίας στους δημοσιονομικούς στόχους, σε συνδυασμό με την κρίση στην Ουκρανία, το Ρωσικό εμπάργκο και την οικονομική αδυναμία του Νότου, οδηγεί την ίδια σε μείωση του ΑΕΠ το Β! τρίμηνο, σε μείωση της βιομηχανικής της παραγωγής και τον Μάριο Ντράγκι της ΕΚΤ να  ζητάει από την Γερμανία, να αυξήσει τις δαπάνες της,  ενώ ο  Πρόεδρος του Eurogroup κος Νταϊνσεμπλουμ της συνιστά, να κοιτάξει μπροστά και να προχωρήσει σε Μεταρρυθμίσεις για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητά της.
Ταυτόχρονα όλοι παραδέχονται ότι πρέπει να συνεχιστούν με αμείωτη ένταση οι μεταρρυθμίσεις  και οι  διαρθρωτικές αλλαγές σε όλες τις χώρες της ευρωζώνης.
Ο κος Τσίπρας και το κόμμα του, ανήκουν σε μια απομονωμένη μειοψηφία στην Ευρώπη, χωρίς ίχνος πολιτικής επιρροής και με εντελώς μυωπική ανάλυση των πραγμάτων.
 Ξαφνικά αγάπησαν τον Γάλλο Πρόεδρο, αυτόν που αποκαλούσαν Ολαντρέου, γιατί δηλώνει αδυναμία να υλοποιήσει την δέσμευση που ο ίδιος είχε αναλάβει για έλλειμμα κάτω του 3% του ΑΕΠ και ξεχνούν ότι το χρέος της Γαλλίας έχει ανέλθει στα 2τρις €, περίπου στο 95% του ΑΕΠ και ότι προβαίνει σε πρόσθετες περικοπές 21δις €.
 Αλλά εκεί δεν πρόκειται περί δεξιάς λιτότητας αλλά περί σοσιαλιστικής δημοσιονομικής προσαρμογής.
Αυτή η αδυναμία ανάλυσης, έξω από παρωχημένους διαθλαστικούς φακούς ιδεολογημάτων, έχουν οδηγήσει, στο να πέσουν έξω  όλες οι προβλέψεις των οικονομολόγων του ΣΥΡΙΖΑ.
Και στον προϋπολογισμό του 2013 και του 2014 και  φυσικά το ίδιο θα συμβεί και με τον  προϋπολογισμό του 2015.
Το 2014 είναι το τρίτο συνεχόμενο έτος που επιτυγχάνονται οι στόχοι που είχαν τεθεί στο πλαίσιο του  προγράμματος οικονομικής πολιτικής και το δεύτερο συνεχόμενο έτος με πρωτογενή πλεονάσματα.
Από κήρυκες περί ανεφάρμοστων προϋπολογισμών, περί δήθεν λογιστικών πλεονασμάτων και περί στημένων εξόδων στις αγορές, έγιναν στη ΔΕΘ πωλητές εικονικής πραμάτειας σε καταυλισμό ιθαγενών.
Το 2012 όταν ξεκίνησε η θητεία της κυβέρνησης, είχαμε να αντιμετωπίσουμε την βεβαιότητα του Grexit, τον αποκλεισμό από τις αγορές, την διεθνή ανυποληψία, την απειλή της τραπεζικής κατάρρευσης, παρατεταμένη ύφεση και ανεργία, την εσωτερική κοινωνική αναταραχή, την γενικευμένη αβεβαιότητα, τον ανεξέλεγκτο φόβο.
Δύο χρόνια μετά, η κυβέρνηση είναι στο μέσον της θητείας της και έχει κερδίσει με απτά αποτελέσματα:
τη διεθνή αξιοπιστία,
τη σταθεροποίηση στη ζώνη του ευρώ,
τη βιωσιμότητα του τραπεζικού συστήματος,
την επιστροφή στις διεθνείς αγορές,
την σταδιακή ανάκτηση της διεθνούς ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας,
την κοινωνική ειρήνη και την  απομάκρυνση της ανασφάλειας.
 Αργά  αλλά σταθερά.
 Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,
Η αντιμετώπιση των κοινωνικών συνεπειών της κρίσης είναι κατεπείγουσας προτεραιότητας και προηγείται όλων των άλλων στοχεύσεων της οικονομικής πολιτικής.
Κάθε καθυστέρηση στην αντιμετώπιση φαινομένων ακραίας φτώχειας και κοινωνικού  αποκλεισμού  είναι απαράδεκτη.
Η βελτίωση της ποιότητας ζωής όλων των πολιτών είναι το ζητούμενο.
Το 2014, η χώρα επιτυγχάνει για δεύτερη συνεχή χρονιά υψηλό πρωτογενές πλεόνασμα και μετά από έξι χρόνια βαθιάς  και παρατεταμένης ύφεσης, θετικό ρυθμό οικονομικής μεγέθυνσης.
Στο Προσχέδιο του Κρατικού Προϋπολογισμού προβλέπεται πρωτογενές πλεόνασμα 2,9% του ΑΕΠ.
Ενσωματώνεται:
η μείωση κατά 30% της εισφοράς αλληλεγγύης,
η διατήρηση στο 13% του ΦΠΑ στην εστίαση,
η μείωση κατά 30% του ΕΦΚ στο πετρέλαιο θέρμανσης, με διατήρηση των διευρυμένων κριτηρίων χορήγησης του επιδόματος,
η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών,
η ουσιαστική βελτίωση του πλαισίου ρυθμίσεων ληξιπρόθεσμων φορολογικών και ασφαλιστικών υποχρεώσεων και
η ενίσχυση των εισοδημάτων των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας.
Βασικό στοιχείο όμως της εξέλιξης όλων των οικονομικών μεγεθών και των ασκούμενων πολιτικών, αποτελεί η επιτυχής διαπραγμάτευση για τη διευθέτηση του χρέους.
Αποτελεί άλλωστε συμφωνημένη δέσμευση των εταίρων μας.
Είναι γεγονός ότι το δημόσιο χρέος, είναι ιδιαίτερα υψηλό.  Ωστόσο, είναι επίσης γεγονός ότι ο ρυθμός αύξησής του, έχει πλέον ανακοπεί.
Το δημόσιο χρέος της χώρας μας σταμάτησε να αυξάνεται και ήδη άρχισε να μειώνεται και ονομαστικά. 
Η σύνθεση και η δομή του βελτιώθηκε, η μέση υπολειπόμενη φυσική διάρκειά του έχει χρονικά επεκταθεί, ενώ έχουν μειωθεί αισθητά οι δαπάνες εξυπηρέτησής του.
Εάν δούμε το προφίλ του ελληνικού χρέους  παρατηρούμε ότι:
·         Το  μεγαλύτερο μέρος του είναι στα χέρια των κρατών μελών της Ευρωζώνης.
·         η μέση υπολειπόμενη φυσική διάρκειά του έχει χρονικά επεκταθεί  από τα 6,3 έτη το 2011, στα 16,4 έτη.
·         Οι τόκοι για την εξυπηρέτησή του έχουν  μειωθεί στα 6 δις από τα 16 δις.
Όλα τα παραπάνω αποτελούν  χαρακτηριστικά που επηρεάζουν την βιωσιμότητα, αφού είναι κοινά παραδεκτό ότι   ο  λόγος  του χρέους προς το ΑΕΠ δεν αποτελεί  επαρκή δείκτη για την εξακρίβωση της βιωσιμότητας του.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,
Η κυβέρνηση επιδιώκει τη δραστική απομείωση  του δημόσιου χρέους, όχι μόνο με εθνικές προσπάθειες, παρά τις όποιες πολιτικές δυσκολίες του εγχειρήματος.
Οι αποφάσεις στο Eurogroup της 27ης Νοεμβρίου 2012,  για μείωση του επιτοκίου δανεισμού, χρονική επέκταση της  λήξης των δανείων, αναβολή της καταβολής τόκων,  απόδοση στη χώρα μας των κερδών από τα Ελληνικά ομόλογα που κατέχει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, η ρήτρα περαιτέρω δραστικής μείωσης του δημόσιου χρέους και η ανταλλαγή ομολόγων του Ελληνικού Δημοσίου ύψους 32δις  ευρώ με 11δις τον Δεκέμβριο του ίδιου έτους, αποτελούν διαγραφή χρέους.
Επιπροσθέτως, οι παρεμβάσεις αυτές, είχαν σαν αποτέλεσμα να βελτιώσουν σε μεγάλο βαθμό την ικανότητα της χώρας να μπορεί να το εξυπηρετήσει.
Η ικανότητα αυτή θα βελτιωθεί ακόμη περισσότερο αφού χάρη στις τεράστιες θυσίες του ελληνικού λαού, άνοιξε οριστικά ο δρόμος μιας δραστικής απομείωσης του χρέους. 
Είναι το Χρέος βιώσιμο;
Κατ’ αρχάς ο όρος βιωσιμότητα δεν είναι αντικειμενικός όρος.
Ως προς το ζήτημα της βιωσιμότητας, ο ΟΔΔΗΧ παρατηρεί  ότι  «δεν εξαρτάται μόνο από τον λόγο του μεγέθους χρέους προς το ΑΕΠ, αλλά και από άλλες παραμέτρους, όπως για παράδειγμα το κόστος εξυπηρέτησης, η μέση ωριμότητα - ληκτότητα του χρέους, η συχνότητα χρεολυσίων, η απαίτηση του δανειστή κλπ».
Στην πραγματικότητα, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, το κρίσιμο μέγεθος για να αποφανθεί κάποιος αν το δημόσιο χρέος είναι βιώσιμο ή όχι, είναι η δυνατότητα του οφειλέτη να εξυπηρετεί εμπρόθεσμα και ομαλά τις υποχρεώσεις του.
Και η χώρα μας μπορεί.

Αν η κυβέρνηση θεωρεί το χρέος βιώσιμο, τότε τι διαπραγματεύεται,  είναι το ερώτημα που έθεσε μόλις προχθές ο ΣΥΡΙΖΑ.
Ενίοτε τα ερωτήματα αντιστρέφονται, συνάδελφοι του ΣΥΡΙΖΑ.
Όταν ξεκινάς με την παραδοχή ότι το χρέος σου δεν είναι βιώσιμο, τότε με ποιον διαπραγματεύεσαι;
Και το κυριότερο με ποιους όρους  διαπραγματεύεσαι;
Η παραδοχή μη βιωσιμότητας του χρέους και άρα  η παραδοχή αδυναμίας εξυπηρέτησής του, που  εσείς διακηρύσσετε, δεν αντιλαμβάνεστε ότι κλείνει με τρόπο βίαιο τον δρόμο προς τις αγορές;
Δεν αντιλαμβάνεστε ότι με  τον τρόπο αυτόν, κατ΄ ουσίαν,   διακηρύσσετε ότι ο δανεισμός από τον μηχανισμό στήριξης, είναι μονόδρομος;
Δεν αντιλαμβάνεστε ότι με  τον τρόπο αυτόν υπονομεύετε την εθνική προσπάθεια για την απεμπλοκή από το μνημόνιο;

Ο ΣΥΡΙΖΑ όχι μόνο μιλά για κούρεμα του χρέους, αλλά και με βεβαιότητα ότι αυτό μπορεί να επιτευχθεί έστω και μονομερώς.
Κατ’ αρχάς η έννοια μονομερής διαγραφή του χρέους δεν υφίσταται.
Νομικά, Πολιτικά, Οικονομικά, Ηθικά.
Μονομερώς μπορεί κάποιος να σταματήσει να εξυπηρετεί το χρέος. Όχι να το διαγράψει.
Κατά συνέπεια όποιος μιλάει περί μονομερούς διαγραφής δεν λαϊκίζει απλώς. Εξαπατά!
Η κυβέρνηση, επιδιώκει τη δραστική απομείωση  του δημόσιου χρέους, έννοια η οποία εμπεριέχει και τη διαγραφή του χρέους και σε κάθε περίπτωση δεν την αποκλείει.
Όμως!
 «…Οι ελληνικές πολιτικές δυνάμεις δεν πρέπει να υποτιμούν ότι η περικοπή χρεών σε κράτη είναι πολιτικά ευαίσθητο ζήτημα και για τους άλλους… Ένα επιθετικά προβαλλόμενο σχετικό αίτημα από την ελληνική πλευρά που θα αγνοούσε τις ανησυχίες των εταίρων θα επιβάρυνε τις διακρατικές μας σχέσεις με ανυπολόγιστες οικονομικές συνέπειες. Θα μπορούσε να τροφοδοτήσει νέα συζήτηση για την έξοδο της Ελλάδας από την Ευρωζώνη…»
Ποιος τα λέει αυτά;
Το Γραφείο Προϋπολογισμού  του Κράτους στη Βουλή, που τόσο επιλεκτικά, συνήθως, επικαλείστε.

Όταν κάποιος άκριτα προαναγγέλλει με απόλυτη βεβαιότητα -και μάλιστα, στο μεγαλύτερο ποσοστό του- κούρεμα του χρέους, δεν λαϊκίζει. Εξαπατά.

Συνάδελφοι του ΣΥΡΙΖΑ,
Όσο εμείς παλεύουμε για την έξοδο από την κρίση και το τέλος των μνημονίων, εσείς παλεύετε για την καρέκλα της εξουσίας υπονομεύοντας την προσπάθεια της χώρας.
Από το βήμα της βουλής ο αρχηγός σας έστειλε μήνυμα στις Βρυξέλλες, το Βερολίνο, την Ουάσινγκτον, εν όψει κρίσιμων διαπραγματεύσεων, ότι δεν θα κάνει αποδεκτή καμιά συμφωνία της χώρας, υπονομεύοντας την διαπραγματευτική θέση της Κυβέρνησης.
Αφού δεν έφεραν αποτέλεσμα οι γραφικότητες για τα γουναράδικα, τις κρεμάλες και τα ειδικά δικαστήρια, άρχισε η κατατρομοκράτηση μέσω της συκοφαντίας.
Η κατηγορία περί χρηματισμού βουλευτών, που  κορυφαία στελέχη σας,  εξακοντίζουν, προαναγγέλλει εκβιασμό, απειλή, πολιτική ανωμαλία.
Εδώ και μήνες  επιχειρείτε πολιτική αποσταθεροποίηση της χώρας με αφορμή την προεδρική εκλογή, βουλιάζοντας τη χώρα  σε παρατεταμένη εκλογολογία σε εξαιρετικά κρίσιμη περίοδο. 
Η ανυπαρξία πολιτικού λόγου και ο άκρατος λαϊκισμός σας, συνιστά πολιτικό πρόβλημα για τη χώρα.
Υπερασπίζεστε με νύχια και με δόντια το μοντέλο που οδηγεί στη χρεοκοπία.
Ζήτηση με δανεικά, δουλειά χωρίς δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, χαμηλή παραγωγικότητα, κρατικοδίαιτη επιχειρηματικότητα.
Είστε η συνιστώσα της οπισθοδρόμησης.
Το τελευταίο διάστημα έχετε ενδυθεί προβιά αστού, σε μια εκτεταμένη επιχείρηση εξαπάτησης της μεσαίας τάξης.
Επιχείρηση εξαπάτησης ότι εκπροσωπείτε το νέο και το άφθαρτο, ενώ μέσα στις τάξεις σας συγχωνεύσατε το βαθύ κράτος και το φαύλο παρελθόν, που σήμερα όλοι πληρώνουμε.
Υπερασπίζεστε τα πλαστά πιστοποιητικά, την μη αξιολόγηση, την κατάληψη σχολείων και δημοσίων κτιρίων αλλά κατά τα άλλα εκπροσωπείτε το καινούργιο.
Επιχείρηση εξαπάτησης, με κρυφή ατζέντα, μέσα από την πολυγλωσσία και τα παιχνίδια των λέξεων.
Υπέρ του εργαζόμενου αρκεί να μη δουλεύει στο ΚΟΚΚΙΝΟ.
Η απεργία είναι δικαίωμα αρκεί να μη στρέφεται εναντίον του κόμματος, γιατί τότε είναι εκβιασμός.
Η ελευθεροτυπία είναι αγαθό, αρκεί ο δημοσιογράφος να είναι αρεστός στο κόμμα.
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,
Το συζητούμενο προσχέδιο είναι ρεαλιστικό, συνεπές με τους στόχους που έχουν τεθεί  και των δεσμεύσεων που έχουμε αναλάβει ως χώρα. Μέχρι την σύνταξη του οριστικού σχεδίου, η καλή εκτέλεση του προϋπολογισμού του 2014- όπως επιβεβαιώθηκε και με τις χθεσινές ανακοινώσεις-  θα  επιτρέψει περισσότερο γενναίες φορολογικές μειώσεις βαρών και περισσότερες κοινωνικές δαπάνες για όσους βιώνουν ή κινδυνεύουν να βιώσουν τη φτώχεια και τον κοινωνικό αποκλεισμό.
Αποτελεί υποχρέωσή μας να εμπνεύσουμε ξανά την κοινωνία, να επενδύσουμε μέσα από την νέα γενιά, στην έρευνα, την καινοτομία, την επιχειρηματικότητα, τον πρωτογενή τομέα, την μεταποίηση.
Να δώσουμε σε όλους τους πολίτες αυτό που δικαιούνται.
 Δικαίωμα για αξιοπρεπές επίπεδο  ζωής, σταθερό εισόδημα και ασφάλεια για το μέλλον, το δικό τους και των παιδιών τους.
Με την ανεργία στο 27% και το 20% του πληθυσμού ηλικίας 18-59 ετών να ζει  σε νοικοκυριά όπου δεν εργάζεται κανένα μέλος, ή εργάζεται λιγότερο από 3 μήνες το χρόνο, η απόσταση που μας χωρίζει από τον παραπάνω στόχο είναι μεγάλη.
Γι’ αυτό και οι επόμενοι μήνες θα είναι καθοριστικοί για την πορεία και το Μέλλον του τόπου.