Τρίτη 16 Σεπτεμβρίου 2014

WWF: Μεγάλο πλήγμα στη δασική νομοθεσία

Τη «σαρωτική αποδόμηση της περιβαλλοντικής νομοθεσίας το 2013-2014 με σειρά νόμων, τροπολογιών και φωτογραφικών ρυθμίσεων» καταγγέλλει η μη κυβερνητική οργάνωση WWF Ελλάς. Ως τυπικά παραδείγματα αναφέρει τον αποκαλούμενο «αντιδασικό» νόμο και την απορρύθμιση της χωροταξικής και πολεοδομικής νομοθεσίας, με νομοσχέδια που «πέρασαν» με συνοπτικές διαδικασίες από τα θερινά τμήματα της Βουλής.

Η WWF παρουσίασε χθες τη 10η ετήσια έκθεσή της για την εφαρμογή της περιβαλλοντικής νομοθεσίας στην Ελλάδα. «Από τον πρώτο εφαρμοστικό του μεσοπρόθεσμου ξεκίνησε μια αρχικά δειλή και αργότερα συστηματική απορρύθμιση του περιβαλλοντικού κεκτημένου, ώστε να διευκολυνθούν μεγάλες επενδύσεις παντού, χωρίς περιβαλλοντικά κριτήρια», ανέφερε χθες η κ. Θεοδότα Νάντσου, υπεύθυνη πολιτικής στο WWF. «Το πρόβλημά μας δεν είναι βέβαια οι επενδύσεις, αλλά το πώς γίνονται και εγκρίνονται».

Το διάστημα 2013-2014 κυριάρχησαν, σύμφωνα με την οργάνωση, τα μεγάλα πλήγματα στη δασική και χωροταξική νομοθεσία, οι νέες ρυθμίσεις για την περιβαλλοντική αδειοδότηση και τη χωροθέτηση επενδύσεων σε προστατευόμενες περιοχές. «Βιώνουμε ένα νομοθετικό καταιγισμό, με τις ρυθμίσεις συχνά να αναιρούν η μία την άλλη», ανέφερε η κ. Νάντσου. «Για παράδειγμα, ο νέος νόμος για τις τουριστικές επενδύσεις επέτρεψε σχεδόν οπουδήποτε την τουριστική κατοικία, ακόμα και σε προστατευόμενες περιοχές. Ο νέος νόμος για τη χωροταξία, τη μετέτρεψε από κυβερνητική πολιτική σε πολιτική ενός υπουργού, υπό διαρκή αναίρεση. Ο «αντιδασικός» νόμος το καλοκαίρι έφερε μια σαρωτική αποδόμηση οποιασδήποτε προστατευτικής νομοθεσίας για τα δάση».

«Η κρίση έφερε μια σαφέστατη οπισθοδρόμηση», επεσήμανε ο διευθυντής του WWF Δημήτρης Καραβέλας. «Η ανάπτυξη αυτή, που σκοτώνει το συγκριτικό πλεονέκτημα της χώρα μας, δεν είναι βιώσιμη ούτε θα φέρει απασχόληση».
----------------------------------------
Πηγή: Καθημερινή-Γιώργος Νάνος
---------------------------------------