Πέμπτη 4 Σεπτεμβρίου 2014

H EOΡTH TOY ΑΓΙΟΥ ΑΝΘΙΜΟΥ ΣΤΙΣ ΑΓΡΙΟΛΙΕΣ

Κάθε χρόνο περισσότερος κόσμος τιμά στις 4 Σεπτεμβρίου τη μνήμη του Αγίου Ανθίμου, του ιεραποστόλου του Αιγαίου και προστάτη των Κυθήρων.
Την παραμονή στον εσπερινό πολύς κόσμος έφθασε στο Κάτω Λειβάδι και ανέβηκε μέχρι τις Αγριολίες, όπου βρίσκεται το μικρό, παλιό μοναστηράκι που ανακαίνισε και διεύρυνε ο άγιος Άνθιμος το 18ο αι.  και είναι αφιερωμένο στον Τίμιο Πρόδρομο, με παρεκκλήσιο του αγίου Γερασίμου προστάτη της ιδιαίτερης πατρίδας του Κεφαλονιάς.






Στον πανηγυρικό εσπερινό χοροστάτησε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης κ.κ. Σεραφείμ και έψαλε ο Θεολόγος Γιώργος Λουράντος με μέλη της χορωδίας του. Η παρουσία του νέου Δημάρχου Κυθήρων κ. Ευστράτιου Χαρχαλάκη και μελών του Δημοτικού Συμβουλίου έδωσε επισημότητα στην εορτή και σηματοδότησε τον παγκυθηραϊκό της χαρακτήρα.
Στην ομιλία του ο Σεβασμιώτατος τόνισε το μεγάλο ιεραποστολικό έργο του Αγίου Ανθίμου, που τα δύσκολα χρόνια της Τουρκικής σκλαβιάς στήριξε τους Έλληνες σε πολλά νησιά του Αιγαίου, ίδρυσε μοναστήρια και οργάνωσε σχολεία κι ακόμα κήρυξε Χριστόν και Ελλάδα, όπως ο σύγχρονός του άγιος Κοσμάς ο Αιτωλός.





---------------------------------------------------------------------------
Βασίλης Σταύρου ιερέως Χάρος-Φωτογραφίες Ειρήνη Βενέρη-Τραβασάρου
---------------------------------------------------------------------------------------