Δευτέρα 29 Σεπτεμβρίου 2014

Συνέντευξη Βουλευτή Α’ Πειραιά και Νήσων, Κωνσταντίνου Αρβανιτόπουλου στο ΒΗΜΑ FM 99,5




Πειραιάς, 29 Σεπτεμβρίου 2014
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Συνέντευξη Βουλευτή Α’ Πειραιά και Νήσων, 

Κωνσταντίνου Αρβανιτόπουλου στο ΒΗΜΑ FM  99,5



Μεταξύ άλλων δήλωσε:

·         Για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας από την παρούσα Βουλή
«Πιστεύω πως ναι. Υπάρχουν οι δυνατότητες για να μπορέσουμε να εκλέξουμε Πρόεδρο από την παρούσα Βουλή. Ο Πρόεδρος αυτός πρέπει να συγκεντρώνει τρία χαρακτηριστικά: πρώτον, να είναι πολιτικό πρόσωπο. Σέβομαι την άλλη άποψη, την ακούω με προσοχή, αλλά διατυπώνω την άποψη να είναι πολιτικό πρόσωπο για το λόγο ότι έχουμε καεί στο χυλό και φυσάμε το γιαούρτι με την ανάδειξη μη πολιτικών προσώπων σε αξιώματα τον τελευταίο καιρό. Επίσης, επειδή βρισκόμαστε σε μια πολύ κρίσιμη περίοδο για τα πολιτικά θέματα, η κρίση αυτή απαιτεί ανθρώπους που έχουν πολιτικό κριτήριο και αίσθηση των πραγμάτων για να επιλυθούν με τον τρόπο που επιβάλλεται. Δεύτερον, πρέπει να είναι ένα πρόσωπο το οποίο πρέπει να ενώνει την κοινωνία και να μη διαιρεί. Δεν έχει σημασία από ποιον πολιτικό χώρο θα προέρχεται. Πρέπει να είναι ένα πρόσωπο, όπως και στις δύο προηγούμενες εκλογές, που δεν είναι άμεσα αναμεμειγμένο με την καθημερινότητα της πολιτικής.»

·         Για την δυνητική υποψηφιότητα του Φ. Κουβέλη ή του Στ. Δήμα
«Νομίζω ότι πρέπει να είναι ένα πρόσωπο που ενώνει, δεν διαιρεί και δεν είναι μπλεγμένο στην καθημερινή διαδικασία να είναι ένα πρόσωπο που θα μπορεί να εκπροσωπήσει τη χώρα μας διεθνώς. Ας μην μπούμε στην ονοματολογία (ποιος από τους δύο), αλλά μπορούμε να βρούμε έναν άνθρωπο στον οποίο θα μπορέσουν να συγκλίνουν οι πολιτικές δυνάμεις.»

·         Για τη θητεία του στο υπουργείο Παιδείας και το διάδοχό του, Ανδρ. Λοβέρδο
«Στάση μου, εφόσον έκλεισε ο κύκλος μου με αυτά τα πέντε πράγματα που έκανα και ενδεχομένως τα λάθη που θα κριθούν, είναι ότι δεν θα αφήσω τη σκιά μου να πλανάται πάνω από τον επόμενο υπουργό. Κάθε υπουργός Παιδείας έχει μόνο ένα κριτήριο πάνω από τις πράξεις του, το εθνικό και δημόσιο συμφέρον. Και το ίδιο κάνει ο κ. Λοβέρδος. Το ΣτΕ ακύρωσε ένα νόμο (για τις μεταγραφές) και μετά γι’ αυτό αναγκαστήκαμε να ανοίξουμε τις μεταγραφές τριτέκνων και πολυτέκνων. Από εκεί και πέρα, όμως, ο σημερινός υπουργός έχει όλα τα δεδομένα μπροστά του και θα πάρει αποφάσεις κι εγώ τις στηρίζω και είμαι σίγουρος ότι όλα γίνονται με βάση το εθνικό και δημόσιο συμφέρον. Από εκεί και πέρα, είναι όλα κεντρικές επιλογές και οι εθνικές επιλογές δεν βλέπω να έχουν αλλάξει. Οπωσδήποτε, κάθε υπουργός βάζει τις πινελιές του, αλλά, δόξα τω Θεώ, τα τελευταία χρόνια και στην Παιδεία και στην εξωτερική πολιτική ακολουθείται μια εθνική πορεία από όλους τους υπουργούς που ανέλαβαν το αξίωμα. Βεβαίως, στις επιμέρους γραμμές κάθε υπουργός θα δώσει το δικό του στίγμα, αλλά στις βασικές αρχές ακολουθείται μια εθνική πορεία ανάταξης του εκπαιδευτικού συστήματος και σ’ αυτήν την πορεία, εγώ θα στηρίξω τις επιλογές του σημερινού υπουργού.»