Παρασκευή 5 Σεπτεμβρίου 2014

ΝΕΛ: Καταγγελία της σύμβασης για την ακτοπλοϊκή σύνδεση του Βορείου Αιγαίου

Στην καταγγελία της η ακτοπλοϊκή εταιρεία αναφέρει ότι οι αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου Ναυτιλίας αρνούνται «αυθαίρετα και αδικαιολόγητα» να εξυπηρετήσουν τις συμβατικές υποχρεώσεις και να αποδώσουν εμπροθέσμως τα οφειλόμενα μισθώματα

Σε καταγγελία της σύμβασης που αφορά την ακτοπλοϊκή σύνδεση του Βορείου Αιγαίου, αλλά και σε δήλωση επίσχεσης υπηρεσιών, προχώρησε το απόγευμα η Ναυτιλιακή Εταιρεία Λέσβου (ΝΕΛ) και η Θυγατρική της «Σι Λινκ Φέρρις» προς το υπουργείο Ναυτιλίας και Αιγαίου.

Στην καταγγελία της η ακτοπλοϊκή εταιρεία αναφέρει ότι οι αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου Ναυτιλίας αρνούνται «αυθαίρετα και αδικαιολόγητα» να εξυπηρετήσουν τις συμβατικές υποχρεώσεις και να αποδώσουν εμπροθέσμως τα οφειλόμενα μισθώματα, να καταβάλλουν επίσης τα οφειλόμενα ποσά από τις υποχρεωτικές εκπτώσεις κατά την περίοδο από το 2005 έως το πρώτο εξάμηνο του 2012, να προχωρήσουν επίσης σε αναπροσαρμογή του κρατικού ναυλολογίου σε ποσοστό αντίστοιχο του Γενικού Δείκτη Τιμών Καταναλωτή και τέλος να συμμορφωθούν στις νόμιμες υποχρεώσεις που απορρέουν από τους ουσιώδεις και απαράβατους όρους των υπογραφόμενων συμβάσεων περί μη παρακράτησης της διαφοράς του ΦΠΑ επί των μισθωμάτων της δημόσιας υπηρεσίας.

Η Nαυτιλιακή Εταιρεία Λέσβου ανακοίνωσε ότι εξαιτίας της ασκηθείσης καταγγελίας από υπαιτιότητα του υπουργείου Ναυτιλίας προβαίνει ταυτόχρονα σε δήλωση επίσχεσης υπηρεσιών που αφορά τις γραμμές του Βορείου Αιγαίου (Θεσσαλονίκη-Λήμνο-Μυτιλήνη-Χίος-Βαθύ Σάμου, Καβάλα-Λήμνος-Μυτιλήνη-Χίος-Βαθύ Σάμου και Καβάλα-Λήμνος-Μυτιλήνη-Χίος-Καρλόβασι-Αγ.Κήρυκος), με αποτέλεσμα το επιβατηγό οχηματαγωγό πλοίο «ΜΥΤΙΛΗΝΗ» από την Τετάρτη 10-09-2014 θα παραμείνει στο λιμάνι της Καβάλας διακόπτοντας τα δρομολόγιά του, μέχρι συμμόρφωσης του υπουργείου στις συμβατικές του υποχρεώσεις απέναντι στην εταιρεία.

Ο διευθύνων σύμβουλος της ΝEL, Γιάννης Αβραντίνης, μιλώντας στο ΑΜΠΕ, δήλωσε ότι «η αδυναμία της πολιτείας να εκτελέσει τις συμβατικές της υποχρεώσεις, μας οδήγησε σε αυτήν την απόφαση». Πρόσθεσε ότι με ευχολόγια δεν γίνεται τίποτα. «Στις συμβάσεις πρέπει και τα δύο μέρη να εκτελούν τις υποχρεώσεις τους» σημείωσε.

Ο υπουργός Ναυτιλίας και Αιγαίου, Μιλτιάδης Βαρβιτσιώσης, μιλώντας πρόσφατα σε ημερίδα στη Μυτιλήνη για το ακτοπλοϊκό δίκτυο, εστίασε στην αναδιάρθρωση των επιδοτήσεων για τις μακροχρόνιες ατελέσφορες συμβάσεις, αναφέροντας ότι η συγκεκριμένη εταιρεία που δραστηριοποιείται στο Βόρειο Αιγαίο, αδυνατεί να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις της λόγω των οικονομικών της προβλημάτων, με αποτέλεσμα να έχει καταστεί όμηρος των συμβάσεων. Μάλιστα, είχε τονίσει ότι η εταιρεία κλήθηκε σε απολογία και ότι συγκεκριμένη απόφαση αναμένεται να ληφθεί τις επόμενες ημέρες. Επισήμανε ακόμη ότι θα δοθεί οριστική λύση για τις μακροχρόνιες συμβάσεις του Βορείου Αιγαίου που δεν εξυπηρετούνται.

Σημειώνεται ότι τον Ιούλιο κατατέθηκε νομοθετική ρύθμιση στη Βουλή που δίνει τη δυνατότητα στον υπουργό Ναυτιλίας και Αιγαίου σε περίπτωση που μια ακτοπλοϊκή εταιρεία αδυνατεί να καλύψει τα δρομολόγια, να αναθέτει απευθείας με την υπογραφή σύμβασης δημόσιας υπηρεσίας χωρίς την τήρηση διαγωνιστικής διαδικασίας, τη διενέργεια εναλλακτικών δρομολογίων σε πλοιοκτήτη που έχει δρομολογημένα πλοία και πληροί τις προβλεπόμενες από το νόμο προϋποθέσεις έναντι μισθώματος, ύστερα από σύμφωνη γνώμη του Συμβουλίου Ακτοπλοϊκών Συγκοινωνιών.
--------------------------
Πηγή: ΑΜΠΕ
--------------------------