Πέμπτη 11 Σεπτεμβρίου 2014

Δελτίο Τύπου σχετικά με την φορολόγιση ξενοδοχειακών επιχειρήσεων









Πειραιάς, 11η Σεπτεμβρίου 2014
                                                    ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
ΡΥΘΜΙΣΗ ΑΝΑΚΟΥΦΙΣΗ ΓΙΑ ΤΙΣ ΜΙΚΡΕΣ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑΚΕΣ ΜΟΝΑΔΕΣ

Σήμερα κατά την διάρκεια της συζήτησης για τον ΕΝ.Φ.Ι.Α μετά από παρέμβαση βουλευτών της Νέας Δημοκρατίας μεταξύ των οποίων και του πρώην Υπουργού και Βουλευτή Ά Πειραιώς και Νήσων κ. Κωνσταντίνου Αρβανιτόπουλου αλλά κυρίως την καταλυτική συμβολή της Υπουργού Τουρισμού κας Όλγας Κεφαλογιάννη, που κατέθεσε την νομοτεχνική βελτίωση, διορθώθηκε μια καταστροφική αβλεψία του Φόρου, που έθιγε εκατοντάδες μικρές ατομικές ξενοδοχειακές επιχειρήσεις. 

Με την παρέμβαση αυτή, οι μικρές ατομικές ξενοδοχειακές επιχειρήσεις διακρίνονται από τις υπόλοιπες Ιδιωτικές επιχειρήσεις και  εξαιρούνται  της  καταβολής ΕΝ.Φ.Ι.Α ύψους 0,5% και εντάσσονται στην κλίμακα του 0, 25% .

Με την παρέμβαση αυτή  προστατεύονται οι εκατοντάδες μικρές ατομικές ξενοδοχειακές επιχειρήσεις των νησιών του Αργοσαρωνικού και των Κυθήρων, αποφεύγεται η οικονομική αφαίμαξή τους  και διασφαλίζεται η βιωσιμότητά τους και οι μακροπρόθεσμες οικονομικές προοπτικές τους.
Με την παρέμβαση αυτή εξασφαλίζονται εκατοντάδες θέσεις εργασίας και τα εισοδήματα εκατοντάδων οικογενειών και αποκαθίσταται μία αδικία. 

Ειδικότερα προσθέσαμε ρύθμιση που προβλέπει: Στο άρθρο μονό της τροπολογίας 1080/150 μετά την παράγραφο 10 προστίθεται παράγραφος 11 και η υφιστάμενη παράγραφος 11 αναριθμείται σε παράγραφος 12 ως εξής:

11. Μετά το πρώτο εδάφιο της περίπτωσης  γ΄ της παραγράφου 3 του άρθρου 5 του . 4223/2014 προστίθεται νέο εδάφιο ως εξής: 

«Τα αναφερόμενα στο προηγούμενο  εδάφιο εφαρμόζονται και για τα ξενοδοχειακά κτίρια του άρθρου 8 της υπ΄  11294885/479/Γ0013ΠΟΛ/1996 (΄Β 1152) απόφασης του Υπουργού Οικονομικών τα οποία ιδιοχρησιμοποιούν ξενοδοχειακές επιχειρήσεις, οι οποίες λειτουργούν ως ατομικές επιχειρήσεις».


Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος
Πολιτικό Γραφείο