Τετάρτη 24 Σεπτεμβρίου 2014

"ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ" της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ στ' ΑΣΠΡΟΥΔΙΑ...


Όπως πληροφορηθήκαμε, τις προάλλες τοποθετήθηκαν ταμπέλες της εταιρείας ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ στην περιοχή που προτίθεται να κατασκευάσει θερμοηλεκτρική μονάδα συνδυασμένου κύκλου στα Ασπρούδια των Βατίκων. Μια περιοχή ακριβώς απέναντι από την τουριστική κι ενταγμένη σε Natura Ελαφόνησο και σε απόσταση αναπνοής από και τη ζώνη Natura της λίμνης Στρογγύλης. 

Ας σημειωθεί ότι στη θαλάσσια περιοχή μπροστά από την έκταση του σχεδιαζόμενου εργοστασίου, βρίσκεται το Παυλοπέτρι, η αρχαιότερη βυθισμένη πολιτεία στον κόσμο (ΑΝ λέει σε κάποιον το ο,τιδήποτε αυτό...). Η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, λοιπόν, μετά το "πάγωμα" της υπόθεσης για χρόνια, "ζεσταίνει" ξανά "τις μηχανές της" στην περιοχή, οριοθετώντας αρχικά μια έκταση περίπου 12 στρεμμάτων. Μήπως θα πρέπει να προβληματιστούν, να το ψάξουν και να αντιδράσουν σύλλογοι, φορείς, δήμοι, Περιφέρεια;


Ένα σύντομο ιστορικό της υπόθεσης από το ιστολόγιο του Συλλόγου Τουλίπα Γουλιμή και την εισήγηση του ΓΙΑΝΝΗΣ ΨΑΡΡΑΚΗΣ σε σχετική με τις βΑΠΕ ημερίδα της Ομοσπονδίας των Βατικιώτικων Συλλόγων στην Αττική, τον Ιούνιο του 2012 :
"ΘΕΡΜΟΗΛΕΚΤΡΙΚΟ ΕΡΓΟΣΤΑΣΙΟ «ΣΤΕΡΟΠΗ ΘΕΡΜΟΗΛΕΚΤΡΙΚΗ»

Το 2007 από δημοσίευμα γίνεται αντιληπτή η πρόθεση της εταιρείας «ΣΤΕΡΟΠΗ ΘΕΡΜΟΗΛΕΚΤΡΙΚΗ», η οποία είναι θυγατρική της ΓΕΚ – ΤΕΡΝΑ, να εγκαταστήσει θερμοηλεκτρική μονάδα συνδυασμένου κύκλου ισχύος 448 MW στα Ασπρούδια.

Το θέμα έρχεται στο Δημοτικό Συμβούλιο έπειτα από αίτηση των Συμβούλων της μειοψηφίας.

Κατά τη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου είναι έντονη η παρουσία δημοτών και ιδιαίτερα δυναμική η παρουσία νεολαίας και μαθητών.

Η 275/22-10-2007 απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου είναι ομόφωνη κατά της εγκατάστασης του εργοστασίου και συστήνει Επιτροπή , προκειμένου να διερευνηθεί περαιτέρω το θέμα, να ενημερωθεί η τοπική κοινωνία και να προταθούν δράσεις αποτροπής της εγκατάστασης του εργοστασίου.

Η ΤΕΡΝΑ έχει αγοράσει εκτάσεις στην περιοχή οι οποίες ενοποιούνται σε 2 γήπεδα έκτασης περίπου180 στρεμμάτων. Κατά πράξης χαρακτηρισμού του Δασάρχη Μολάων που ήταν ακόμη εντός προθεσμίας υποβολής ενστάσεων και με το αριθ. 9691/23-10-2007 έγγραφο του Δήμου γίνεται προσφυγή στην Επιτροπή Επίλυσης Δασικών Διαφορών Αμφισβητήσεων κατά της πράξης του Δασαρχείου Μολάων, η οποία ακόμη δεν έχει εκδικαστεί.

Κατάληξη των δράσεων αυτών ήταν να διοργανωθεί συγκέντρωση διαμαρτυρίας κατά της εγκατάστασης του εργοστασίου από την Δημοτική αρχή στην ΠΟΥΝΤΑ την Μεγάλη Εβδομάδα του 2008. Η συγκέντρωση είναι μαζική και συγκεντρώνονται χιλιάδες υπογραφών συμπαράστασης, μεταξύ αυτών και 2 βουλευτών του Νομού (Αποστολάκου και Δαβάκη) και του τότε Νομάρχη.
Αξιοσημείωτη είναι η παρουσία ανθρώπων που δεν ήταν Βατικιώτες και ήλθαν να συμπαρασταθούν.

Από αξιολόγηση χωροθέτησης του σταθμού παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας του Χωροτάκτη Σπύρου Πετρολέκκα για λογαριασμό του Δήμου, προκύπτει πως η εγκατάσταση του εργοστασίου σχεδιάζεται σε γήπεδο 188 στρεμμάτων ενώ σε παραπλήσιο γήπεδο 48 στρεμμάτων προβλέπεται η δημιουργία παραλαβής και αποθήκευσης και αεριοποίησης υγροποιημένου φυσικού αερίου, χωρίς να διευκρινίζεται αν στο χώρο αυτό προβλέπονται λιμενικές εγκαταστάσεις.

Το δεύτερο αυτό γήπεδο αποκαλύφθηκε εκ των υστέρων και ευρίσκεται σε μικρή απόσταση από το προηγούμενο γήπεδο".

ΥΓ. Τη φωτό μας παραχώρησε ο ιδιοκτήτης του ραδιοφωνικού σταθμού, Mousikos Palmos, κ. Φώτης Κοντραφούρης.
-------------------------------------------
Δίκτυο Προστασίας Λακωνίας
-------------------------------------------