Τρίτη 30 Σεπτεμβρίου 2014

Ο Δήμαρχος Κυθήρων για την σημερινή διαπραγμάτευση της Μεταφοράς των Μαθητών

Η σημερινή μέρα ήταν έντονη. Βρεθήκαμε στη συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής της Περιφέρειας Αττικής μαζί με εκπροσώπους των μεταφορέων των Κυθήρων. 

Παρούσα η Περιφερειάρχης κα. Δούρου, ο Αντιπεριφερειάρχης Νήσων κ. Χατζηπέρος και ο Αντιπεριφερειάρχης Οικονομικών κ. Καραμάνος. 

Η διαδικασία ήταν πολύωρη και έντονη. 

Τόνισα την ανάγκη άμεσης εξεύρεσης λύσης και επέμεινα σε εφαρμογή της Εγκυκλίου ΥΠΕΣ με αρ. 51/11-09-2014 σύμφωνα με την οποία "εάν και μετά τους πρόχειρους διαγωνισμούς του άρθρου 49 του ν.4274/2014 (147 Α) παραμένουν αδιάθετα δρομολόγια η Περιφέρεια δύναται, κατά παρέκκλιση των κείμενων διατάξεων, να προσφύγει σε διαδικασία με διαπραγμάτευση με τους ίδιους ή με τροποποιημένους όρους". 

Η Περιφέρεια αντέτεινε ότι για να υπάρξουν τροποποιητικές παρεμβάσεις στην αρχική προκήρυξη, οι μεταφορείς θα πρέπει πρώτα να προβούν σε δήλωση δρομολογίων, ώστε μετά την υπογράφη συμβάσεων να υπάρξουν βελτιωτικές τροποποιήσεις. 

Η κα. Δούρου, ύστερα και από μία έντονη τοποθέτησή μου όπου απηύθυνα έκκληση για εξεύρεση άμεσης λύσης, ζήτησε από την Οικονομική Επιτροπή να εξαντλήσει κάθε οικονομικό ή άλλο περιθώριο εντός του πλαισίου του Νόμου. 

Οι εκπρόσωποι των μεταφορέων εξήγησαν τις ενστάσεις τους που αφορούν σε ζητήματα δρομολογίων και τιμολόγησης με αποτέλεσμα να προκύψει αδιέξοδο. 

Μετά από έντονη παρέμβασή μου, καθώς δήλωσα ότι δεν θα φύγω από το κτήριο ούτε το βράδυ αν δεν βρεθεί λύση, η Οικονομική Επιτροπή αποφάσισε να υπάρξει νέα και τελευταία διαπραγμάτευση μόνο για τους μεταφορείς των Κυθήρων την προσεχή Παρασκευή στις 13:00. Εάν και τότε υπάρξει αδιέξοδο, η Περιφέρεια θα προβεί σε γονικό επίδομα (χιλιομετρική αποζημίωση ανά γονέα) για τη μεταφορά των μαθητών.

Επισημαίνω ότι η διαπραγμάτευση αυτή αφορά τις μεταφορές μόνο μέχρι τον Φεβρουάριο, οπότε θα υπάρξει νέος διαγωνισμός για τον οποίον η Περιφέρεια έχει δεσμευτεί ότι θα γίνει με τα λιγότερα δυνατά λάθη στα χιλιόμετρα και τα δρομολόγια.

Τέλος, μετά την λήξη της διαδικασίας είχα κατ΄ίδιαν συνάντηση με την κα. Δούρου διάρκειας 1 ώρας όπου συζητήσαμε διεξοδικά σειρά ζητημάτων των Κυθήρων.

Αναμένουμε την Παρασκευή!
---------------------------------------------------
Στράτος Χαρχαλάκης Δήμαρχος Κυθήρων
----------------------------------------------------