Κυριακή 7 Σεπτεμβρίου 2014

Μερικές ακόμη συμπληρωματικές σκέψεις και σχόλια για την παραίτηση του κ. Κουκούλη

Η επιστολή παραίτησης του πρώην Δημάρχου Θόδωρου Κουκούλη μόνο σαν κεραυνός δεν έπεσε στη μικρή κοινωνία των Κυθήρων.

Ο κ. Κουκούλης τα τελευταία χρόνια είχε απωλέσει κάθε επαφή με την πραγματικότητα και την καθημερινότητα του νησιού, οδηγώντας κάθε παραπονούμενο ή διαμαρτυρόμενο πολίτη στον Αντιδήμαρχο κ. Πρωτοψάλτη, που ουσιαστικά ασκούσε την εξουσία στο Δήμο από το 2007.
Το σύστημα αυτό κατέρρευσε στις 25 του Μάη με τον πλέον εξευτελιστικό τρόπο για εκείνους που επί χρόνια το υπηρέτησαν, κάτι που ο αυτοδιοικητικός τύπος σε όλη την Ελλάδα χαρακτήρισε ως τη μεγαλύτερη ανατροπή στην Αττική.

Ο κ. Κουκούλης υπεραμύνεται του τεράστιου έργου του.
Δυστυχώς δείχνει να μην έχει καταλάβει απολύτως τίποτε για το αποτέλεσμα των πρόσφατων εκλογών.
Εάν το έργο του κ. Κουκούλη ήταν όντως μεγάλο και αξιόλογο, τότε αφενός δεν θα έχανε τις εκλογές, αφετέρου δεν θα συσπείρωνε απέναντί του άλλους τρεις συνδυασμούς, για πρώτη φορά στην ιστορία του νησιού μας.

Αν το έργο του κ. Κουκούλη είναι άξιο υπερηφανείας και θαυμασμού, τότε η ύδρευση και η καθαριότητα τουλάχιστον θα βρίσκονταν σε εξαιρετικό σημείο.

Δεν μπορεί να υπάρξει καμία δικαιολογία για το γεγονός ότι κατά τα 7,5 χρόνια της διοίκησής του ο κ. Κουκούλης δεν άγγιξε επί της ουσία τίποτε, κανένα από τα σοβαρά προβλήματα του τόπου.

Θα μπορούσε να έχει εκσυγχρονίσει έστω το δίκτυο ύδρευσης, έστω τον τομέα της καθαριότητας.
Τα αποτελέσματα των δύο αυτών αβλεψιών εμφανίστηκαν ιδιαίτερα έντονα στην παρελθούσα πια τουριστική περίοδο και προκάλεσαν οξύτατα προβλήματα στο νησί.

Η μη ύπαρξη απαραίτητου υπεύθυνου επιστημονικού τεχνικού προσωπικού {δομικής-μηχανολογικής και χημικής ειδικότητας} και η άρνηση να ακολουθήσει τις τεχνικές συμβουλές εξώθησαν στις συμβουλές ανειδίκευτων και άσχετων με τα αντικείμενα συμβούλων που απλά όξυναν τα προβλήματα και δημιούργησαν "ευάλωτα μπαλώματα" σε όλα τα σοβαρά προβλήματα.

Προτίμησε να μην μπει στην ουσία των προβλημάτων αλλά να τα αντιμετωπίσει εντελώς επιδερμικά και ερασιτεχνικά. Προτίμησε να στέλνει τον αντιδήμαρχο με τα "κατσαβιδάκια" του αντί να στελεχώσει το Δήμο με μόνιμο προσωπικό, κάτι που μπορούσε να έχει κάνει εδώ και πολύ καιρό και έτσι να επιλύσει δεκάδες προβλήματα.

Προτίμησε να βάζει άλλους να ασχολούνται με τα καθημερινά προβλήματα του τόπου και εκείνος να κάθεται στο γραφείο του δίνοντας καθημερινή τηλεφωνική αναφορά στον πολιτικό του μέντορα, υποβαθμίζοντας έτσι όχι μόνο το θεσμό που εκπροσωπούσε αλλά κυρίως τον ίδιο του τον εαυτό.

Και όταν ήρθε η ώρα της ήττας προτίμησε να μην ανεχθεί να κάτσει στα έδρανα της Αντιπολίτευσης, να εμπαίξει τον Κυθηραϊκό Λαό επικαλούμενος προσωπικούς λόγους παραίτησης και να "την κάνει με ελαφρά", αντί να καθήσει εκεί που ο Κυθηραϊκός Λαός τον έταξε και να ασκήσει σοβαρή και υπεύθυνη αντιπολίτευση, κάτι που σίγουρα έχει τις δυνατότητες να κάνει. Αν στις 25 του Μάη είχε επανεκλεγεί Δήμαρχος και σήμερα προέκυπταν οι ίδιοι προσωπικοί λόγοι, θα παραιτούνταν και από τη θέση του Δημάρχου;

Ο κ. Κουκούλης ασχολήθηκε μόνο με τα ελλάσσονα και εγκατέλειψε εντελώς τα μείζονα. Ίσως να παρέδωσε στο νέο Δήμαρχο ελάχιστες ώριμες μελέτες, αυτό όμως ούτε παρακαταθήκη συνιστά ούτε φυσικά λόγο τιμής.

Και τελικά, ο κ. Κουκούλης, αποχωρόντας οριστικά από το πολιτικό σκηνικό του τόπου μας, φεύγει εκτός από ταπεινομένος και ψευδόμενος.

Ας του υπενθυμίσει κάποιος πώς ούτε ο Βιολογικός Καθαρισμός είναι δικό του έργο, ούτε η ανάπλαση του Λιβαδίου, ούτε τα έργα στα Αλιευτικά καταφύγια, ούτε όλα όσα ανέφερε παραδίδοντας στο νέο Δήμαρχο. 

Το μόνο μεγάλο έργο που ο κ. Κουκούλης έκανε μόνος του είναι η ανάπλαση του Μυλοποτάμου... ε όχι και τελείως μόνος του τελικά...

Ο κ. Κουκούλης παραμένει ένας άνθρωπος ηπίων τόνων και εμφανούς ευγένειας.
Μένει να αποδειχθεί εάν έστω και καθυστερημένα παραδεχθεί ότι τα επτάμιση χρόνια της δημαρχείας του ήταν ομολογουμένως χρόνια στασιμότητας και συντήρησης.

Και όλοι οι Κυθήριοι έχουν πια την ελπίδα ότι η νέα δημοτική αρχή, ο νέος Δήμαρχος αλλά και οι νεοορισθέντες υπεύθυνοι Δημοτικοί σύμβουλοι δεν θα ακολουθήσουν την ψευδεπίγραφη οδό της προχειρότητας και της συγκάληψης, και ουδείς θα ενστερνισθεί κάποια επίδοξη θέση του Χαλίφη στην θέση του Χαλίφη όπως συνέβη στην προηγούμενη δημοτική αρχή......
----------------------------------
Αντώνης Λαμπρινίδης
----------------------------------