Τετάρτη 24 Σεπτεμβρίου 2014

Η ΕΟΡΤΗ ΤΗΣ ΜΥΡΤΙΔΙΩΤΙΣΣΗΣ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ

Από τα πρώτα χρόνια της ίδρυσής του ο Κυθηρα'ι'κος Σύνδεσμος Αθηνών,καθιέρωσε να γίνεται μεγαλοπρεπής η εορτή της Μυρτιδιωτίσσης στο Μητροπολιτικό Ναό της Αθήνας, τον οποίο κοσμεί ασημένια εικόνα Της,αφιέρωμα των  <<εν Αθήναις Κυθηρίων>>.όπως αναφέρει σχετική επιγραφή,η οποία κατασκευάσθηκε το 1860.
  
Η Εικόνα είχε τοποθετηθεί προσωρινά σε εκκλησία του Πειραιά και όταν έγινε αργότερα ο Μητροπολιτικός Ναός Αθηνών,τοποθετήθηκε εκεί σε ξυλόγλυπτο εικονοστάσι.
    
Ο Κ.Σ.Α για 90 χρόνια κάνει εκεί τη γιορτή στις 24 Σεπτεμβρίου.Βέβαια η γιορτή αποδυναμώθηκε κάπως ,όταν έγινε η Μυρτιδιώτισσα στο Νέο Φάληρο και περισσότερο όταν πολύ αργότερα έγινε η Μυρτιδιώτισσα στον Αλιμο.
    
Ομως κάποιοι Κυθήριοι και κάποιοι μη Κυθήριοι,επιμένουν στις 24 Σεπτεμβρίου να εκκλησιάζονται στο Μητροπολιτικό Ναό της Αθήνας.Και όλοι οι υπάλληλοι των Υπουργείων και υπηρεσιών που γειτνιάζουν με τη Μητρόπολη,θεωρούν υποχρέωσή τους πριν πάνε στη δουλειά τους,να περάσουν να ανάψουν ένα κεράκι στη Μυρτιδιώτισσα και να πάρουν ένα κλαράκι Τσιριγώτικη μυρτιά για ευλογία.
    
Ετσι και φέτος, στο παρεκκλήσι δίπλα στη Μητρόπολη έγινε η λειτουργία και ακουστηκαν οι ωραίοι ύμνοι του αείμνηστου Σοφοκλή Καλούτση, του υμνογράφου της Μυρτιδιώτισσας.Ο κυρίως Ναός ως γνωστόν επισκευάζεται,όμως πολύς κόσμος παρακολούθησε από εκεί τη λειτουργία μέσω μεγαφώνου.
    
Στο τέλος της λειτουργίας έγινε αρτοκλασία μεΤσιριγώτικους άρτους και μοιράστηκαν στον κόσμο αρτίδια.Ο φιλοκυθήριος εφημέριος π.Δημήτριος,ευχήθηκε οχι μόνο για το Συμβούλιο του Κ.Σ.Α αλλά και για όλους τους Κυθηρίους όπου γης.Αμέσως μετά μίλησε εκ μέρους του Κ.Σ.Α η κ.Βάσω Σαμίου σύντομα και περιεκτικά και εξήγησε τι σημαίνει για τους Κυθηρίους η 24η Σεπτεμβρίου και ακόμη για το ιστορικό της θαυματουργικής εύρεσης της Πανσέπτου Εικόνας.
    
Μοιράστηκαν σε όλους ολόδροσες μυρτιές για ευλογία για τις οποίες φρόντισε με πολύ ενδιαφέρον οπως κάθε χρόνο ο Ανδρέας Δευτερέβος.
    
Μετά την εκκλησία προσφέρθηκε καφές σε γειτονική καφετέρια.






-------------------------------------------                             
Βασίλης Σταύρου Ιερέως Χάρος
-------------------------------------------