Τρίτη 16 Σεπτεμβρίου 2014

Φαρμακοβιομήχανοι:"Αποσύρονται φάρμακα από την Ελλάδα λόγω της κυβέρνησης"! Ποια θα εξαφανισθούν


Δραματική περιέγραψαν την κατάσταση της υγείας και ειδικά της φαρμακευτικής περίθαλψης τα μέλη του Συνδέσμου Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδος (ΣΦΕΕ) και προαναγγέλλουν αποσύρσεις φαρμάκων αλλά και απολύσεις στον κλάδο.

Δεκάδες φάρμακα έχουν αποσυρθεί από την ελληνική αγορά και το επόμενο διάστημα θα αποσυρθούν κι άλλα δήλωσε ο πρόεδρος του ΣΦΕΕ . Αιτία όπως υποστηρίζει ο κλάδος οι πολύ χαμηλές τιμές των φαρμάκων που σε πολλές περιπτώσεις είναι και κάτω από το μέσο όρο των τριών χαμηλότερων στην Ευρώπη κάτι που είναι παράνομο σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΣΦΕΕ.

Στο μεταξύ σύμφωνα με τον κ. Φρούζη δεκάδες φάρμακα έχουν αποσυρθεί ήδη από την αγορά, φάρμακα τόσο για σοβαρές παθήσεις όπως καρκίνους, νευρολογικά κ.α. Αντίστοιχα προέβλεψε ότι θα αποσυρθούν και δεκάδες αλλά που σήμερα έχουν πάρει τη χαμηλότερη τιμή της Ευρώπης.

Συγκεκριμένα σε 277 φάρμακα έχει δοθεί λανθασμένη τιμή και μάλιστα χαμηλότερη από αυτή που ορίζει ο νόμος.

Επίσης ο πρόεδρος του Συνδέσμου στηλίτευσε το γεγονός ότι η πολιτική της κυβέρνησης στο ευαίσθητο χώρο του φαρμάκου κινείται με βάση τις πιθανότητες διεξαγωγής Εθνικών Εκλογών.

Σύμφωνα με τον κ. Φρουζή η πολιτική  με τις εξελίξεις αυτές οι μητρικές εταιρείες θα απαιτήσουν την απόσυρση φαρμάκων ενώ ταυτόχρονα θα υπάρξουν απολύσεις στον κλάδο κάτι που ήδη έχει γίνει.

Βέβαια από το περιβάλλον Βορίδη διαμηνύεται πως τα επιχειρήματα του κλάδου για αποσύρσεις και απολύσεις ακούγονται συχνά τα τελευταία χρόνια με ότι αυτό σημαίνει.

Κατά τα άλλα στο ΣτΕ θα προσφύγει ο ΣΦΕΕ για το θέμα των χαμηλών τιμών αλλά και για το ενδεχόμενο να επιβαρυνθεί η φαρμακοβιομηχανία το 50% της διαφοράς από την ασφαλιστική τιμή έως τη λιανική.

Μέχρι σήμερα τη διαφορά την κατέβαλε ο ΕΟΠΥΥ αλλά λόγω μαύρης τρύπας στα οικονομικά θα επιβαρυνθεί η φαρμακοβιομηχανία. Διαφορετικά θα επιβληθεί νέο χαράτσι στους ασφαλισμένους
-------------------------------------------------------
Πηγή: iatropedia.gr-Δήμητρα Ευθυμιάδου
-------------------------------------------------------