Δευτέρα 15 Σεπτεμβρίου 2014

Κακό στην υγεία και την ευημερία κάνει η συχνή χρήση ινδικής κάνναβης

Λονδίνο, Ηνωμένο Βασίλειο
Οι έφηβοι που κάνουν καθημερινή χρήση ινδικής κάνναβης διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο εξάρτησης, αυτοκτονίας ή χρήσης άλλων ναρκωτικών ουσιών, ενώ έχουν μικρότερες πιθανότητες επιτυχίας σε θέματα σπουδών, σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο The Lancet Psychiatry.

Η ανασκόπηση ήδη δημοσιευμένων μελετών για τον θέμα έδειξαν ότι προκύπτουν μακροχρόνιες επιπτώσεις υγείας, ενώ αρκετές είναι χώρες που σκέφτονται να χαλαρώσουν τους νομοθετικούς περιορισμούς για την ινδική κάνναβη.

Η κάνναβη είναι η πιο ευρέως διαδεδομένη παράνομη ναρκωτική ουσία, παγκοσμίως, παρά τις τάσεις αποποινικοποίησης της που παρατηρούνται τα τελευταία χρόνια.

Μελετώντας στοιχεία από τρεις μεγάλες εν εξελίξεις μελέτες, οι ερευνητές παρατήρησαν ότι τα άτομα που καπνίζουν ινδική κάνναβη πριν την ηλικία των 17 ετών είναι 60% λιγότερο πιθανό να τελειώσουν το Λύκειο ή να αποκτήσουν πανεπιστημιακό πτυχίο.

Επίσης, η μετά-ανάλυση έδειξε ότι οι καθημερινοί έφηβοι χρήστες έχουν επταπλάσιες πιθανότητες να κάνουν απόπειρα αυτοκτονίας, 18 φορές περισσότερες πιθανότητες να αναπτύξουν εξάρτηση από την ουσία και 8πλάσιο κίνδυνο να κάνουν χρήση και άλλων παράνομων ουσιών μετέπειτα.

Πιο αναλυτικά, η μελέτη επικεντρώθηκε σε στοιχεία που αφορούσαν περισσότερους από 3.765 χρήστες κάνναβης και αξιολογήθηκαν ως προς επτά αποτελέσματα, μέχρι την ηλικία των 30 ετών. Αυτά ήταν: η ολοκλήρωση της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, η απόκτηση πανεπιστημιακού πτυχίου, η εξάρτηση από την ινδική κάνναβη, η χρήση άλλων παράνομων ουσιών, η απόπειρα αυτοκτονίας, η κατάθλιψη και η οικονομική ευημερία.

Οι συσχετισμοί μεταξύ της συχνότητας χρήσης κατά την εφηβεία και των αποτελεσμάτων των ατόμων που συμμετείχαν στη μελέτη, ήταν ξεκάθαροι, ακόμη και όταν εξετάστηκαν παράμετροι όπως το φύλο, η ηλικία, η εθνικότητα, η κοινωνικοοικονομική κατάσταση, η χρήση άλλων ουσιών και οι ψυχικές νόσοι. Το σημαντικότερο πάντως ήταν ότι διαπιστώθηκε δοσο-εξαρτώμενη σχέση, με τους καθημερινούς χρήστες να έχουν τα πιο αρνητικά αποτελέσματα.

«Η μελέτη δημοσιεύεται μια περίοδο, που όλο και περισσότερες αμερικανικές Πολιτείες αλλά και χώρες της Λατινικής Αμερικής, κινούνται προς την αποποινικοποίηση της ινδικής κάνναβης, αυξάνοντας έτσι την πρόσβαση ειδικά των νέων ατόμων στην ουσία», εξηγεί ο Ρίτσαρντ Ματτικ, καθηγητής στο Εθνικό Ερευνητικό Κέντρο για τα Ναρκωτικά και το Αλκοόλ της Αυστραλίας, εις εκ των επικεφαλής της επιστημονικής ομάδας.

«Οι παράγοντες που σχεδιάζουν πολιτικές υγείας θα πρέπει να γνωρίζουν ότι η πρώιμη χρήση ινδικής κάνναβης σχετίζεται με μια ευρεία γκάμα αρνητικών αποτελεσμάτων στους νεαρούς ενήλικες, οι οποίες επηρεάζουν την υγεία, την ευημερία και τους στόχους τους», συμπληρώνει ο Έντμουντ Σιλινς, που παρουσίασε τα αποτελέσματα της μελέτης σε τηλεδιάσκεψη.

Αξίζει να σημειωθεί ότι πρόσφατα στοιχεία δείχνουν ότι τα νεαρά άτομα σε πολλές χώρες αρχίζουν τη χρήση ινδικής κάνναβης σε μικρότερη ηλικία, απ’ ότι παλαιότερα και ότι όλο και περισσότεροι έφηβοι κάνουν κατάχρηση.

Στις ΗΠΑ, περίπου το 7% των μαθητών Λυκείου κάνει καθημερινή ή σχεδόν καθημερινή χρήση, ενώ στην Αγγλία το 4% των παιδιών 11-15 ετών αναφέρει χρήση ινδικής κάνναβης, τον περασμένο μήνα. Στην Αυστραλία, περίπου το 1% των παιδιών 14-19 ετών είναι καθημερινοί χρήστες, ενώ το 4% κάνει εβδομαδιαία χρήση. Στην Ελλάδα, σύμφωνα με στοιχεία του ΚΕΘΕΑ, ο πειραματισμός με τις ναρκωτικές ουσίες όπως η κάνναβη ξεκινά πριν την ηλικία των 15 ετών.
-----------------------------------------------
Πηγή: health.in.gr - Μαίρη Μπιμπή
--------------------------------------------------------