Τετάρτη 17 Σεπτεμβρίου 2014

Κι όμως τρώγοντας ψάρι έχουμε χαμηλότερο κίνδυνο απώλειας της ακοής

Νέα μελέτη, που δημοσιεύεται στο επιστημονικό περιοδικό American Journal of Clinical Nutrition, δείχνει ότι οι γυναίκες που καταναλώνουν τουλάχιστον 2 μερίδες ψαριού την εβδομάδα, παρουσιάζουν χαμηλότερο κίνδυνο απώλειας της ακοής.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, αν και η μείωση και συχνά η απώλεια της ακοής, αποτελεί μια αναπόφευκτη συνέπεια της γήρανσης, ωστόσο η ταυτοποίηση πιθανών τροποποιήσιμων παραγόντων κινδύνου μπορεί να συμβάλλει στην πρόληψη ή την καθυστέρησή της.

Η μελέτη πραγματοποιήθηκε κατά την περίοδο 1991 έως 2009 και συνολικά συμμετείχαν περισσότερες από 65.000 γυναίκες. Μεταξύ των σημαντικότερων ευρημάτων, φάνηκε ότι οι γυναίκες που κατανάλωναν δύο ή περισσότερες μερίδες ψαριού την εβδομάδα είχαν 20% χαμηλότερο κίνδυνο να εμφανίσουν απώλεια της ακοής στο διάστημα διεξαγωγής της μελέτης, συγκριτικά με όσες κατανάλωναν ψάρι σπανιότερα. Επιπλέον, όταν διερευνήθηκε ξεχωριστά η επίδραση της κατανάλωσης διαφορετικών ειδών ψαριού, παρατηρήθηκε μείωση του κινδύνου για όλα τα είδη, ενώ η υψηλότερη πρόσληψη ω-3 λιπαρών οξέων σχετίστηκε επίσης με χαμηλότερο κίνδυνο.

Οι ερευνητές καταλήγουν στο ότι η κατανάλωση οποιουδήποτε είδους ψαριού, όπως ο τόνος, τα λευκά ψάρια ή τα οστρακοειδή, σχετίστηκε με μειωμένο κίνδυνο απώλειας της ακοής στις γυναίκες, γεγονός που υποδεικνύει ότι η διατροφή πιθανόν να παίζει σημαντικό ρόλο στην πρόληψη του εν λόγω προβλήματος.
--------------------------------------------
Πηγή: neadiatrofis.gr-Χριστίνα Κατσαρού
--------------------------------------------