Τρίτη 2 Σεπτεμβρίου 2014

ΠΟΛΗ ΚΑΤΩ ΑΠΟ ΤΑ ΚΥΜΑΤΑ ΤΟ ΠΑΥΛΟΠΕΤΡΙ: ΑΓΚΥΡΟΒΟΛΙΟ-ΧΑΒΟΥΖΑ Ο ΟΡΜΟΣ ΒΑΤΙΚΩΝ- ΕΛΑΦΟΝΗΣΟΥ-ΚΥΘΗΡΩΝ!

Αγαπητό Fimotro,
Μια άκρως συγκινητική εκδήλωση διαμαρτυρίας έγινε πριν λίγες μέρες στον όρμο των Βατίκων του τέως δήμου Βοιών  Νεάπολη Λακωνίας, η επονομαζόμενη και «νύφη του Λακωνικού». 

Περισσότεροι από... 2000 κάτοικοι της περιοχής και πολλοί τουρίστες από διάφορα μέρη της Ελλάδας και όλο τον κόσμο, δημιούργησαν μια αλυσίδα προστασίας για το «Παυλοπέτρι». 

Οι φωτογραφίες είναι ο αδιάψευστος μάρτυρας.

Στην παραλία της Πούντας απέναντι από την Ελαφόνησο εντός και εκτός θάλασσας και γύρω από τη νησίδα, σε ακτίνα περίπου 2 χιλιομέτρων, βροντοφώναξαν με συνθήματα και πανώ, όχι στο αγκυροβόλιο των εμπορικών πλοίων και του θαλάσσιου αρχαιολογικού πλούτου της περιοχής.

Σύμφωνα με έρευνες Ελλήνων και ξένων αρχαιολόγων, στο «Παυλοπέτρι» βρίσκεται θαμμένη η αρχαιότερη πόλη στον κόσμο. Το BBC ευαίσθητο σε τέτοια θέματα, σε συνεργασία με το βρετανικό πανεπιστήμιο Νότινγκχαμ και μετά από άδεια του υπουργείου πολιτισμού, διέθεσε όλα τα αναγκαία μέσα πριν από τρία χρόνια και γύρισε ένα καταπληκτικό ντοκιμαντέρ, διάρκειας μιας ώρας με τίτλο: «Παυλοπέτρι: πόλη κάτω από τα κύματα» με επικεφαλής τον καθηγητή Τζον Χάντερσον. Το  ντοκιμαντέρ βρίσκεται στο διαδίκτυο.
 
Για την παραγωγή του χρησιμοποιήθηκε ελικόπτερο υποβρύχιες κάμερες δύτες αρχαιολόγοι καθώς και η τελευταία λέξη της τεχνολογίας δίνοντας ένα καταπληκτικό αποτέλεσμα. Μετά από ειδική μελέτη των ευρημάτων αρχαιολόγοι και επιστήμονες, με τη βοήθεια γραφικών έκαναν αναπαράσταση της βυθισμένης πολιτείας σε τρισδιάστατη εικόνα.

Βυθισμένη ελάχιστα μέτρα κάτω από την επιφάνεια βρίσκεται σε μικρή απόσταση από την νησίδα η αρχαία πόλη των Βοιών που περιγράφει ο Παυσανίας στα Λακωνικά τον 2ο μ.χ. αιώνα. Φέρεται να ποντίσθηκε το 375 μ.Χ. από τον ίδιο σεισμό που κατέστρεψε και το Γύθειο. Σύμφωνα με έρευνα των Ιάκωβου Σταμούλη και Ηλία Κρούπη ο σεισμός αυτός ήταν άνω των 7 με 8 ρίχτερ. 

Πιθανότερο να ήταν και μεγαλύτερος αφού το ίδιο φαινόμενο συντελέστηκε ταυτόχρονα στον Γέρακα, την Μονεμβασιά και την Πλύτρα, αλλά πιθανόν και στα Κύθηρα). Το μέγεθος αυτό του σεισμού συντέλεσε στο φαινόμενο της ταχείας αμμόθεσης επί του παραθαλάσσιου εδάφους μετατρέποντας τεράστια έκταση εδάφους, σε μια στιγμή, σε λιμνοθάλασσα κινούμενης άμμου. Αποτέλεσμα αυτού ήταν και η αποκοπή της γης της χερσονήσου Όνου Γνάθος και η δημιουργία της σημερινής Ελαφόνησου.

Το τρισδιάστατο μοντέλο της βυθισμένης πολιτείας, δημιούργημα του Πανεπιστημίου του Νότινγκχαμ παρουσιάσθηκε σε ντοκιμαντέρ του BBC στη Βρετανία.

«Είναι ένα από τα λίγα μέρη στον κόσμο όπου μπορείς κυριολεκτικά να κολυμπήσεις κατά μήκος ενός βυθισμένου δρόμου μιας αρχαίας πόλης ή να κοιτάξεις μέσα σε έναν τάφο», δηλώνε ο δρ Τζον Χέντερσον επικεφαλής των θαλασσίων ερευνών που διεξάγονται από το Κέντρο Υποβρύχιων Αρχαιολογικών Ερευνών του Πανεπιστημίου του Νότινγκχαμ. Η ομάδα του έχει μέχρι στιγμής επισημάνει δεκάδες κτίρια, έξι μεγάλους δρόμους και ακόμη θρησκευτικά ιερά και τάφους.
 
Αυτός λοιπόν ο αρχαιολογικός πλούτος των Βατίκων τείνει να γίνει «χαβούζα» των εμπορικών πλοίων που βρήκαν παράνομο αγκυροβόλειο στον όρμο των Βατίκων μεταξύ Κυθήρων, Νεαπόλεως Βοιών και Ελαφονήσου! Σε απόσταση, που πολλές φορές είναι λιγότερο και του ενός χιολιομέτρου από τις πανέμορφες ακτές και παραλίες.
 
Ο μοναδικός πλούτος των Βατίκων, με τα πλοία να αγκυροβολούν, δεν καταστρέφουν μόνο τον βυθό, αλλά παραμένοντας μέρες στον όρμο για ανεφοδιασμό τροφίμων πληρωμάτων, και διαφόρων υποβρυχίων εργασιών, η περιοχή, από θέρετρο λουομένων και τουριστών, μέσα από τα απόβλητα και τους καθαρισμούς των πλοίων οι ακτές γεμίζουν-πολλές φορές- πίσσες και απόβλητα.
 
Οι κάτοικοι της περιοχής ρίχνουν τις ευθύνες στις τοπικές αρχές και τα τοπικά συμφέροντα κάποιων ολιγαρχών που εμπορεύονται το παράνομο αγκυροβόλιο μεταφέροντας πληρώματα και εμπορεύματα στα πλοία, ενώ ένα υποτυπώδες τελωνείο είναι αδύνατον να ελέγξει «παράνομες» δραστηριότητες. Ο ΣΚΑΙ έχει αναδείξει πολλές φορές το θέμα για τις παράνομες δραστηριότητες και παράβαση καθήκοντος των τοπικών αρχόντων. Οι έρευνα όμως συνεχίζονται. Μάλιστα σύμφωνα με πληροφορίες έχουν εντοπιστεί και πρόσωπα.
 
Το θέμα είναι πολύ μεγάλο και θα επανέλθουμε σύντομα. Θα δείτε τι γίνεται στην περιοχή της Ελαφονήσου, τις καταπατήσεις του δημοσίου, και πως πολιτικοί και τοπικοί άρχοντες βάφτισαν το κρέας ψάρι και με τον «Καλλικράτη» έκαναν την Ελαφόνησο δήμο-365 μέτρα απόσταση από τη στεργιά-με το απέναντι χωριό τα Βιγκλάφια, το μισό να ανήκει στο δήμο Ελαφονήσου και το άλλο μισό στην Μονεμβάσια!!! 
-----------------------------------------
Πηγή:  fimotro.blogspot.gr-Κ.Π.
-----------------------------------------