Σάββατο 13 Σεπτεμβρίου 2014

Οι εξαγγελίες - 4 "πυλώνες" του Αλέξη Τσίπρα από την Δ.Ε.Θ.

Οι εξαγγελίες - 4 πυλώνες του Αλέξη Τσίπρα από την Δ.Ε.Θ.
Άμεσες Εκλογές και αυτοδυναμία ζήτησε ο Πρόεδρος της Κ.Ο. του ΣΥ.ΡΙΖ.Α., Αλέξης Τσίπρας, μιλώντας, απόψε, στο «Βελλίδειο» Συνεδριακό Κέντρο Θεσσαλονίκης, στο πλαίσιο της 79ης Δ.Ε.Θ., χαρακτηρίζοντας τες «άμεση ανάγκη», ενώ αφού άσκησε δριμεία κριτική, στη συνέχεια, στις Κυβερνητικές επιλογές του Πρωθυπουργού, Αντώνη Σαμαρά, τις πράξεις των εταίρων μας στην Ε.Ε. και της Γερμανίδας Καγκελαρίου, Άνγκελα Μέρκελ, προσωπικά, αναφέρθηκε, αναλυτικά και κοστολογημένα, στους 4 "πυλώνες" του «Εθνικού Σχεδίου Ανασυγκρότησης» της Χώρας, το οποίο «θα αντικαταστήσει το Μνημόνιο» όπως χαρακτηριστικά ανέφερε. 

Τέσσερις κοστολογημένοι "πυλώνες", που τα έσοδα τους θα προέλθουν - όπως τόνισε ο κ. Τσίπρας - από την επανεκκίνηση της οικονομίας, που θα αποφέρει 3 δις € κατά τον πρώτο χρόνο, από τις ληξιπρόθεσμες οφειλές ύψους 68 δις €, με τα πρώτα 20 δις € να έρχονται κατά την πρώτη 7ετία, την πάταξη της φοροδιαφυγής και του λαθρεμπορίου, με τα έσοδα να υπολογίζονται στα 3 δις € κατά τον πρώτο χρόνο, την ορθή αξιοποίηση Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων - "γέφυρα" του ΕΣΠΑ 2007-2013 (1 δις €), του ΣΕΣ 2014-2020 (1,5 δις €) και άλλων Ευρωπαϊκών "εργαλείων" (500 εκ. €) - Προγράμματα που αναμένεται να ενισχύσουν τον τρίτο πυλώνα, αυτόν της ενίσχυσης της εργασίας και τέλος, το κόστος κεφαλαίου εκκίνησης του Δημόσιου ενδιάμεσου Φορέα και το κόστος κεφαλαίου εκκίνησης της ίδρυσης Τραπεζών Ειδικού Σκοπού, που συνολικά είναι της τάξης των 3 δις € θα χρηματοδοτηθεί από το λεγόμενο «μαξιλάρι» των περίπου 11 δις € του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας για τις τράπεζες.


Αναλυτικά,

Οι 4 πυλώνες του Εθνικού Σχεδίου Ανασυγκρότησης

1. Αντιμετώπιση Ανθρωπιστικής Κρίσης (2 δις €)

α. Δωρεάν ρεύμα σε 300.000 οικογένειες κάτω από το όριο της φτώχειας.

β. Επίδομα διατροφής (κουπόνια) σε 300.000 οικογένειες (άπορες και κάτω από το όριο της φτώχειας).

γ. Δωρεάν ιατρική περίθαλψη για όλους και μείωση της συμμετοχής στην φαρμακευτική δαπάνη.

δ. Πρόγραμμα εξασφάλισης στέγης, με αξιοποίηση παλιών κτιρίων και επιδότηση 25.000 - 30.000 διαμερισμάτων με 3 € ανά τ.μ.

ε. Στήριξη χαμηλοσυνταξιούχων, με την επαναφορά του Δώρου Χριστουγέννων, ως 13η σύνταξη, για συντάξεις έως 700 €, που αφορούν σε 1.262.920 συνταξιούχους.

στ. Ειδική κάρτα μετακίνησης για τους μακροχρόνια ανέργους και για άτομα με χαμηλά εισοδήματα.

ζ. Κατάργηση της εξίσωσης του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στα καύσιμά και επαναφορά του πετρελαίου θέρμανσης στο 0,9 € / λίτρο, από 1,2 € / λίτρο που είναι σήμερα.

2. Επανεκκίνηση Οικονομίας

α. Εκκαθάριση φορολογικών και ασφαλιστικών υποχρεώσεων των πολιτών, μέχρι τις 31.12.2014, από Ειδικές Επιτροπές Εξώδικου Διακανονισμού, ανά Περιφέρεια. 

Για τις μετά από την εκκαθάριση φορολογικές οφειλές, ρύθμιση 84 μηνιαίων δόσεων, έως το 20% του ετήσιου εισοδήματος του οφειλέτη. 

Για τις δε ασφαλιστικές οφειλές, μετά από εκκαθάριση, δόσεις έως 30% του ετήσιου εισοδήματος του οφειλέτη, στην περίπτωση ύπαρξης, παράλληλα, και φορολογικών οφειλών. 

β. Άμεση κατάργηση του ΕΝ.Φ.Ι.Α. και αντικατάστασή του από τον προοδευτικό Φόρο Μεγάλης Ακίνητης Περιουσίας, που θα αποκλείει την α' κατοικία, εκτός από τις περιπτώσεις υπερπολυτελών κατασκευών, καθώς και αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών σε ποσοστό 30-35%.

γ. Επαναφορά του αφορολογήτου στα 12.000 €.

δ. Ρύθμιση «κόκκινων δανείων», με τη διαγραφή μέρους των δανείων αυτών, για οφειλέτες κάτω από το όριο της φτώχειας. Το ποσό της οφειλής δεν θα ξεπερνά το 1/3 του ετήσιου εισοδήματος των οφειλετών. 

ε. Ίδρυση Αναπτυξιακής Τράπεζας και Τραπεζών Ειδικού Σκοπού, για παροχή ρευστότητας στην "πραγματική οικονομία". 

στ. Επαναφορά του κατώτατου μισθού στα 671 € για όλους τους υπαλλήλους ανεξαρτήτου ηλικίας.

ζ. Κατάργηση της αυτόφωρης διαδικασίας για οφειλές προς το Δημόσιο.

η. 12μηνη αναστολή διώξεων και αναγκαστικών μέτρων για οφειλέτες με μηδενικό εισόδημα.

θ. Άμεση παύση ποινικών διώξεων και κατασχέσεων τραπεζικών λογαριασμών, πρώτης κατοικίας μισθών κ.λπ.

ι. Κατάργηση της προκαταβολής του 50% της βεβαιωθείσας οφειλής ως προϋπόθεσης προσφυγής του φορολογουμένου - οφειλέτη στη Δικαιοσύνη. Η προκαταβολή θα κυμαίνεται από 10 - 20%, σύμφωνα με την οικονομική δυνατότητα του φορολογουμένου, και θα ορίζεται με πράξη του δικαστή.

3. Εθνικό σχέδιο για την Εργασία (5 δις €)

α. Επαναφορά μετενέργειας, συλλογικών συμβάσεων εργασίας και εργασιακών δικαιωμάτων, ενώ παράλληλα θα καταργηθούν οι ρυθμίσεις, σχετικά με τις μαζικές απολύσεις και την "ενοικίαση" εργαζομένων.

β. 300.000 θέσεις εργασίας στο Δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα, κόστους 5 δις €, με τα 3
δις € τον πρώτο χρόνο, για νέους έως 24 ετών, ανέργους ηλικίας 55 ετών και άνω και μακροχρόνια ανέργους.

γ. Διεύρυνση του αριθμού των δικαιούχων του επιδόματος ανεργίας.

4. Θεσμικός και Δημοκρατικός Μετασχηματισμός του Πολιτικού Συστήματος.

α. Αποκατάσταση όσων παρανόμως απολύθηκαν από το Δημόσιο, ενώ κάλυπταν πάγιες και διαρκείς ανάγκες.

β. Περιφερειακή ανασυγκρότηση του Κράτους, με ενδυνάμωση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και αντικατάσταση του «Καλλικράτη» από ένα νέο θεσμικό πλαίσιο για την Αυτοδιοίκηση.
Έκδοση ειδικών ομολόγων για την Αυτοδιοίκηση, μέσω της Αναπτυξιακής Τράπεζας, με σκοπό την παροχή ρευστότητας για αναπτυξιακές πρωτοβουλίες.

γ. Λαϊκή νομοθετική πρωτοβουλία και αρνησικυρία, δημοψηφίσματα για μεγάλα ζητήματα με πρωτοβουλία των πολιτών, περιστολή Βουλευτικής ασυλίας και κατάργηση του νόμου περί ευθύνης Υπουργών.

δ. Επαναχάραξη του τρόπου λειτουργίας των ΜΜΕ.
-------------------------------
Πηγή: epoli.gr
-------------------------------