Δευτέρα 29 Σεπτεμβρίου 2014

Καταρροϊκός πυρετός: Σε δύσκολη κατάσταση οι κτηνοτρόφοι ενώ αναμένεται επιδότηση από την ΕΕ για εμβολιασμό των ζώων το 2015

Σε δύσκολη οικονομική κατάσταση βρίσκονται οι κτηνοτρόφοι της χώρας που τα κοπάδια τους έχουν πληγεί από τον καταρροϊκό πυρετό. Όπως επισημαίνουν κτηνίατροι στον ΑγροΤύπο, οι καιρικές συνθήκες που επικρατούν στη χώρα μας (ζέστη και υγρασία) βοηθούν στην εξάπλωση του ξενιστή. 

Από την πλευρά της η ΕΕ ξεκαθάρισε ότι το 2014 δεν υπάρχουν κονδύλια ούτε εμβόλια για τον καταρροϊκό πυρετό. Επίσης υποστηρίζει ότι θα πρέπει να υπάρξει συμφωνία από όλες τις χώρες των Βαλκανίων - που αντιμετωπίζουν πρόβλημα - για την από κοινού αντιμετώπιση της ασθένειας. Όσον αφορά τις αποζημιώσεις, σύμφωνα με τη σχετική ΚΥΑ (ΦΕΚ 345/2014), οι κτηνοτρόφοι πληρώνονται μόνο για τα ζώα που θανατώνονται επειδή έχουν νοσήσει και είναι σε κακή κατάσταση. 

Οι αποφάσεις θανάτωσης λαμβάνονται από μια τριμερή Επιτροπή που έχει συγκροτηθεί στις Περιφέρειες. Οι αποζημιώσεις δίνονται ανάλογα την ηλικία του ζώου και κυμαίνονται στα 80 – 150 ευρώ. Ωστόσο η ΚΥΑ δεν προβλέπει την αποζημίωση των «θανόντων» ζώων αλλά μόνο αυτών που θα θανατωθούν με απόφαση της Επιτροπής.
Οι απώλειες των ζώων, που βρίσκονται σε ένα κοπάδι στο οποίο έχει εντοπιστεί ο καταρροϊκός πυρετός, μπορούν να αποζημιωθούν από το πρόγραμμα μεταδοτικής σπογγώδους εγκεφαλοπάθειας (αν και έχουν πεθάνει από καταρροϊκό πυρετό), με 30 ευρώ το ζώο. Για αυτό το λόγο κόβουν τα κεφάλια των ζώων και τα πηγαίνουν για εξέταση.

Οι κτηνοτρόφοι, των οποίων τα κοπάδια βρίσκονται σε «καραντίνα», δεν προβλέπεται να λάβουν αποζημιώσεις για τις ζωοτροφές που είναι υποχρεωμένοι να αγοράσουν.

Ακόμη οι κτηνοτρόφοι μπορούν να αποζημιώνονται από τις κατά τόπους Διευθύνσεις Κτηνιατρικής των Περιφερειακών Ενοτήτων (ΠΕ), για φαρμακευτικά προϊόντα που θα αγοράσουν για την καταπολέμηση των εντόμων φορέων του καταρροϊκού πυρετού. Κατά την προσέλευσή τους στις ΠΕ θα πρέπει να προσκομίζουν τα ακόλουθα δικαιολογητικά:
· Πρωτότυπο παραστατικό αγοράς.
· Κτηνιατρική συνταγή.
· Μητρώο φαρμακευτικής αγωγής με αναγραφή του σκευάσματος που χορηγήθηκε.

Για να αντιμετωπιστεί η ασθένεια θα πρέπει να γίνονται έλεγχοι, όμως το κτηνιατρικό προσωπικό στις περισσότερες Περιφερειακές Ενότητες (ΠΕ) είναι «αποψιλωμένο», με αποτέλεσμα να μην μπορούν να ελέγξουν προληπτικά τις εκτροφές. Επίσης παρουσιάζονται προβλήματα στις μεταφορές τους γιατί δεν έχουν τα απαραίτητα μέσα.

Στο μεταξύ σύμφωνα με πληροφορίες του ΑγροΤύπου, στη σύσκεψη που πραγματοποίησε, τον Σεπτέμβριο, η Μόνιμη Επιτροπή της ΕΕ για την τροφική αλυσίδα και την προστασία των ζώων, αποφάσισε ότι η αντιμετώπιση του καταρροϊκού πυρετού θα γίνει συντονισμένα από όλα τα κράτη των Βαλκανίων. Αν θα γίνει εμβολιασμός θα τον κάνουν σε όλα τα κράτη. Να επισημάνουμε ότι όλες οι χώρες των Βαλκανίων (και όσες είναι στην ΕΕ αλλά και όσες είναι υπό ένταξη) αντιμετωπίζουν σοβαρό πρόβλημα με τον καταρροϊκό πυρετό. Ακόμη ο εκπρόσωπος της Κομισιόν ανέφερε ότι αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει κάποιο εμβόλιο στην αγορά που να μπορέσει να αντιμετωπίσει τον καταρροϊκό πυρετό. Ούτε όμως υπάρχουν τα αναγκαία κονδύλια στον προϋπολογισμό της ΕΕ.

Αν για παράδειγμα γίνει εμβολιασμός στην Ελλάδα (που έχει περίπου 12 εκατ. ζώα), θα χρειαστεί συνολικά το ποσό των 6,5 εκατ. ευρώ - με 75% κοινοτική επιδότηση - σημαίνει ότι η ΕΕ θα καταβάλει στη χώρα μας 4,5 εκατ. ευρώ. Αν προσθέσουμε και τις υπόλοιπες χώρες θα φτάσει το κοινοτικό κονδύλι στα 45 εκατ. ευρώ. Το 2014 δεν πρόκειται να βρεθεί αυτό το κονδύλι αλλά μιλάμε για μετά τον Απρίλιο του 2015.

Για να γίνει αυτό όμως η ΕΕ ζητά να υπάρξει κοινή συμφωνία από όλες τις χώρες στα Βαλκάνια ότι θα προχωρήσουν σε εμβολιασμό. Επίσης θα πρέπει να βρεθούν τα χρήματα, τα οποία θα προκαταβάλλουν τα κράτη και μετά ένα χρόνο θα πληρωθούν από την ΕΕ, όπως επίσης και ότι υπάρχει το αναγκαίο προσωπικό σε κάθε χώρα που θα κάνει τον εμβολιασμό όλων αυτών των ζώων.
-----------------------------------
Πηγή: agrotypos.gr
-----------------------------------