Δευτέρα 11 Αυγούστου 2014

ΑΝΤΙΚΥΘΗΡΑ ΤΟ ΠΙΟ ΑΚΡΙΒΟ ΚΑΤΑΓΑΛΑΝΟ ΔΙΑΜΑΝΤΙ

Τα Αντικύθηρα ή Τσιριγότο (εκ του ενετικού Cerigotto) είναι η αρχαία Αίγιλα, ένα άγονο νησί μεγάλης στρατηγικής σημασίας και μικρής έκτασης (20 τ.χλμ.) στο πέρασμα ανάμεσα στα Κύθηρα και την Κρήτη. 



Σε αρχαίο ναυάγιο του νησιού βρέθηκε ο Εφηβος των Αντικυθήρων και ο παράξενος μηχανισμός των Αντικυθήρων, πολύπλοκος μηχανισμός για τη ναυσιπλοΐα, σαν αστρολάβος.

Στο νησί οι ανασκαφές συνεχίζονται και διαρκώς ανευρίσκονται αρχαία και βυζαντινά ευρύματα. 

Επίσης τα Αντικύθηρα αποτελούν κέντρο έρευνας της Ελληνικής Ορνιθολογικής Εταιρείας.
 
Τα Αντικύθηρα είναι το πιο μικρό Νησί της μεσογείου με την μεγαλύτερη καταγεγραμένη ζωή και ιστορία κατά τις περιόδους της Αρχαιότητας, των Βυζαντινών χρόνων, της Τουρκοκρατίας, της απελευθέρωσης και των νεότερων χρόνων. Δεν υπάρχει ανάλογο πλούσιο νησί σε ιστορία σε όλη την μεσόγειο…

Σήμερα οι περισσότεροι ντόπιοι μετανάστευσαν στο εξωτερικό. Στο νησί ως μόνιμοι κάτοικοι αναφέρονται μόλις 44 άτομα τα οποία αυξάνονται σημαντικά το καλοκαίρι με τον τουρισμό (απογραφή του 2001). Διοικητικά ανήκει, όπως και τα Κύθηρα, στην περιφέρεια Αττικής και συγκεκριμένα στη Νομαρχία Πειραιά.


Τα τελευταία χρόνια, στην Κοινότητα των Αντικυθήρων, γίνεται τους καλοκαιρινούς μήνες μεγάλη προσπάθεια για τη διάσωση των αρχαιολογικών μνημείων του νησιού. Πολυμελής αρχαιολογική αποστολή του Υπουργείου Πολιτισμού (ΚΣΤ' Εφορεία Προϊστορικών και Κλασσικών Αρχαιοτήτων) πραγματοποιεί ανασκαφές, ενώ παράλληλα ξεναγεί τους επισκέπτες του νησιού στον αρχαιολογικό χώρο. 

Επίσης, η Κοινότητα των Αντικυθήρων προωθεί και στηρίζει την ορνιθολογία. 

Στο νησί υπό την καθοδήγηση της Ελληνικής Ορνιθολογικής Εταιρείας, γίνεται η μελέτη περίπου 250 ειδών πουλιών που έχουν καταγραφεί στα Αντικύθηρα και στις γύρω νησίδες.

---------------------------------------- 
Ελληνικο Δικτυο Μικρων Νησιων
----------------------------------------