Κυριακή 17 Αυγούστου 2014

Δελτίο Τύπου για τον εορτασμό της Κοιμήσεως της Θεοτόκου στην Τήνο, και τις εκδηλώσεις μνήμης για τον τορπιλισμό του καταδρομικού «Έλλη».




Σάββατο, 16 Αυγούστου2014

                  ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Ο Γενικός Γραμματέας της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αιγαίου κ. Σπύρος Σπυρίδων, εκπροσώπησε την κυβέρνηση στις εορταστικές εκδηλώσεις που πραγματοποιήθηκαν στην Τήνο για την Κοίμηση της Θεοτόκου καθώς και στις εκδηλώσεις μνήμης για τον τορπιλισμό του καταδρομικού «Έλλη».

Το πρωί της Παρασκευής 15 Αυγούστου, τελέστηκε στο ναό της Ευαγγελίστριας η πανηγυρική Θεία Λειτουργία, συνιερουργούντων του Σεβασμιότατου Μητροπολίτη Σύρου, Δωροθέου και του Επισκόπου Παντελεήμονος από το Πατριαρχείο Αλεξανδρείας.

Μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας ακολούθησε η λαμπρή περιφορά της θαυματουργής εικόνας του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου από το ναό προς τη χώρα της Τήνου.

Ο κ. Σπυρίδωνος προέβη στην ακόλουθη δήλωση:

«Προσκυνητές σήμερα όλοι μας στο νησί της Μεγαλόχαρης, τιμούμε, όπως ολόκληρος ο Ελληνισμός, σε κάθε γωνιά της γης, την Παναγιά της ελπίδας και της προσμονής. Τη μεγάλη όμως αυτή μέρα για τη Χριστιανοσύνη δεν ξεχνούμε τον άνανδρο τορπιλισμό του καταδρομικού Έλλη, ανήμερα της Παναγίας του ’40, εν καιρώ ειρήνης, εδώ στο λιμάνι της Τήνου. Γεγονός, όμως, που αντί να δημιουργήσει πανικό και ηττοπάθεια, όπως σχεδίαζαν οι Ιταλοί, σφυρηλάτησε την ενότητα και τη σύμπνοια του λαού μας, σε μια ταραγμένη και κρίσιμη περίοδο, παραμονές του Έπους του ’40.
Εύχομαι η Μεγαλόχαρη να μας δίνει υγεία, δύναμη και ομοψυχία για να βαδίσουμε ενωμένοι το δύσβατο μονοπάτι των μεγάλων εθνικών επιλογών. Το μονοπάτι που θα οδηγήσει τη χώρα και το λαό μας στο πολυπόθητο ξέφωτο. Χρόνια πολλά σε όλους».

Επισυνάπτεται ο χαιρετισμός που απηύθυνε ο κ. Σπυρίδων, ως εκπρόσωπος της κυβέρνησης, από τη μαρμάρινη εξέδρα της Πλατείας Παντανάσσης.



Χαιρετισμός του Γενικού Γραμματέα της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αιγαίου κ. Σπύρου Σπυρίδωνοςστην Τήνο, όπου εκπροσώπησε την κυβέρνηση στις εορταστικές εκδηλώσεις για την Κοίμηση της Θεοτόκου

“Βρισκόμαστε σήμερα στο ιερό νησί της Τήνου για να γιορτάσουμε τη μεγάλη καλοκαιρινή εορτή της χριστιανοσύνης, την εορτή της Μεγαλόχαρης Παναγίας, την ημέρα της Κοίμησης της Θεοτόκου, που η παράδοσή μας αποκαλεί «Πάσχα του Καλοκαιριού».
Με επίκεντρο το ιερό και ηρωικό νησί της Τήνου, που βρίσκεται στο μέσο του προαιώνιου εθνικού πνεύμονα του έθνους το Αιγαίο μας, διατρανώνουμε σε όλη την Ελλάδα, αλλά και σε όλα τα μήκη και πλάτη της γης, στους απανταχού Έλληνες, την πίστη, το σεβασμό και την αφοσίωσή μας στη Μητέρα του Σωτήρα Ιησού, την πιο αγαπημένη αρωγό των δύσκολων στιγμών της ζωής μας, προς την οποία πάντοτε προσβλέπουμε  για να μας δίνει δύναμη,  βοήθεια και κουράγιο.
Ο εορτασμός της Παναγίας για εμάς τους Έλληνες έχει διττή σημασία, τόσο  θρησκευτική όσο και εθνική. Η εύρεση της θαυματουργής εικόνας της Τήνου, που  όπως αναφέρεται  στη θρησκευτική παράδοση πραγματοποιήθηκε  μετά από  οράματα της Αγίας Πελαγίας,  αποτέλεσε σημαντική είδηση και καλό οιωνό για την έκβαση του εθνικοαπελευθερωτικού μας αγώνα  του 1821.

Στο Ιερό νησί της Τήνου προσέτρεξαν  να προσκυνήσουν τη θαυματουργή εικόνα, και να οπλιστούν με Πίστη και Δύναμη
ο Κολοκοτρώνης, ο Μιαούλης, ο Νικηταράς, ο Μακρυγιάννης.
Αλλά και πρόσφατα το 1940, τα όσα διαδραματίστηκαν στις 15 Αυγούστου στο ιστορικό αυτό νησί, επισφράγισαν με νομοτελειακό τρόπο την ταύτιση της εορτής της Παναγιάς με την πορεία του Έθνους μας.
O άνανδρος τορπιλισμός της Έλλης ανήμερα της Γιορτής της Μεγαλόχαρης, ένωσε τη σεπτή ιερότητα με το εθνικό μεγαλείο και λειτούργησε καταλυτικά στην ψυχή και στο φρόνημα του Έλληνα, σφυρηλατώντας την ιερή πίστη των Ελλήνων και τη μακραίωνη πεποίθηση, ότι το Ελληνικό Έθνος και η Ορθόδοξη πίστη και παράδοση, είναι δύο κρίκοι άρρηκτα συνδεδεμένοι μεταξύ τους, που συνυπάρχουν αρμονικά εδώ και δύο χιλιετίες.
Ο ίδιος ο Ιταλός Πρέσβης της εποχής εκείνης Εμμανουέλε Γκράτσι  μετά τον τορπιλισμό της Έλλης, που ναυλοχούσε στο λιμάνι της Τήνου ανήμερα της Παναγίας για να τιμήσει τη μεγάλη Θρησκευτική Εορτή δήλωνε τότε σκωπτικά ότι «Η Ιταλική Κυβέρνηση μπορεί να υπερηφανεύεται γιατί κατόρθωσε, να συσπειρώσει σε μια  αρραγή ψυχική ενότητα τον Ελληνικό λαό, έναν λαό βαθιά διαιρεμένο από αγεφύρωτες πολιτικές διαφορές και πολιτικά μίση και πάθη.»
Αυτή λοιπόν η αρραγής ψυχική ενότητα του Ελληνικού λαού είναι σήμερα περισσότερο από κάθε άλλη φορά αναγκαία, στη δύσκολη οικονομική συγκυρία για τη χώρα μας, που επιδεινώνει τις ανάγκες του μη δυνάμενου και ανήμπορου συμπολίτη μας και απογυμνώνει σταδιακά τη χώρα μας από το πολυτιμότερο κεφάλαιο που διαθέτει. Δηλαδή το υψηλού επιπέδου μόρφωσης, ανθρώπινο δυναμικό, που κατά κανόνα είναι  η νέα γενιά, τα παιδιά μας, που η μάστιγα της ανεργίας τα οδηγεί να ξενιτευτούν και να  παράξουν προστιθέμενη αξία στις οικονομίες άλλων χωρών.
Τις στιγμές αυτές οφείλουμε όλοι να συνειδητοποιήσουμε ότι το εθνικό μας συμφέρον  απαιτεί να αμβλύνουμε τις όποιες διαφορές μας, πραγματικές ή μη, και να διαβούμε μονιασμένοι το μονοπάτι των μεγάλων εθνικών επιλογών που θα οδηγήσει την πατρίδα μας, εμάς, τη νέα γενιά στο πολυπόθητο ξέφωτο.
Κλείνοντας σας μεταφέρω τις ολόψυχες ευχές του Πρωθυπουργού μας Αντώνη Σαμαρά  για τη σημερινή  μεγάλη θρησκευτική και εθνική εορτή, η οποία εύχομαι να αποτελέσει για όλους μας κιβωτό πνευματικής και εθνικής ανάτασης.
Χρόνια Πολλά.   Η Παναγία να μας χαρίζει υγεία και δύναμη!”.