Πέμπτη 28 Αυγούστου 2014

Πολύ υψηλά τα ποσοστά των Ελλήνων αγροτών που στερούνται εκπαίδευσης και κατάρτισης σύμφωνα με στοιχεία του ΥπΑΑΤ

Σύμφωνα με το ΥπΑΑΤ, στο θέμα της εκπαίδευσης και κατάρτισης των αγροτών τα δεδομένα για τη χώρα μας είναι απογοητευτικά. Έτσι τουλάχιστον δείχνουν τα στοιχεία που περιλαμβάνει το έγγραφο με την ελληνική πρόταση για το νέο Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης 2014 - 2020 (το οποίο έχει κατατεθεί προς έγκριση στην Κομισιόν). Με βάση τα στοιχεία αυτά, η Ελλάδα "έχει ένα συντριπτικό ποσοστό αγροτών (σχεδόν 97%) χωρίς τυπική κατάρτιση". 

Το ποσοστό αυτό την τοποθετεί στις τρεις τελευταίες θέσεις ανάμεσα στα κράτη μέλη της ΕΕ-27, μαζί με την Βουλγαρία και την Ρουμανία και πολύ μακριά από τον αντίστοιχο ευρωπαϊκό μέσο όρο. 

«Το ποσοστό νέων αγροτών (κάτω των 35 ετών) χωρίς τυπική κατάρτιση στην Ελλάδα αγγίζει το 83% ενώ σε ανταγωνιστικές οικονομίες όπως στην Ιταλία το ποσοστό αυτό πλησιάζει το μηδέν», σημειώνεται στο έγγραφο του ΥπΑΑΤ.

Επιπλέον στο έγγραφο με την ελληνική πρόταση για το νέο ΠΑΑ 2014 - 2020 γίνεται αναφορά και στα δεδομένα για το το Σύστημα Γεωργικών Συμβούλων (Σ.Γ.Σ). Σύμφωνα με όσα αναφέρουν τα στοιχεία «μετά από πολλές δυσκολίες, πιστοποιήθηκαν Γεωργικοί Σύμβουλοι (Γ.Σ) μέσα από τον ΕΛΓΟ - ΔΗΜΗΤΡΑ. Σήμερα παρέχουν συμβουλευτικές υπηρεσίες περίπου 638 σύμβουλοι, 30 δομές και 180 συνεργάτες συμβούλων. 

Η παροχή γεωργικών συμβουλών ενισχύθηκε και εντάχθηκε στο Μέτρο 114 του τρέχοντος Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης. Μέχρι σήμερα το Σ.Γ.Σ προσανατολίζεται κυρίως στην εφαρμογή και ενημέρωση ως προς τις υποχρεώσεις της πολλαπλής συμμόρφωσης και είναι δομημένο γύρω από τους άξονες αυτούς. Είναι προφανές ότι η χώρα κινείται, πολύ αργά μεν, αλλά στην σωστή κατεύθυνση».
-----------------------------
Πηγή: agrotypos.gr
-----------------------------