Πέμπτη 7 Αυγούστου 2014

Στον ΠΟΕ θέλει να προσφύγει η ΕΕ για το ρώσικο εμπάργκο

Στον ΠΟΕ θέλει να προσφύγει η ΕΕ για το ρώσικο εμπάργκο
Η ΕΕ είναι έτοιμη να προσφύγει στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου (ΠΟΕ) για να έχουν αρθούν οι ρωσικές απαγορεύσεις στις ευρωπαϊκές εξαγωγές αγροτικών προϊόντων, δήλωσαν Ευρωπαίοι διπλωμάτες στα ρωσικά πρακτορεία.

«Πολιτικά κίνητρα για περιορισμούς του διεθνούς εμπορίου αποτελούν μια άμεση παραβίαση των κανόνων του ΠΟΕ, με τους οποίους η Ρωσία δεσμεύτηκε να συμμορφωθεί», τόνισαν και πρόσθεσαν: «τα μέτρα αυτά θα πρέπει να αναλυθούν διεξοδικά και στη συνέχεια θα πρέπει να υποβληθούν στον ΠΟΕ».

Η πηγή πρόσθεσε ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα ξεκινήσει άμεσα την ανάλυση του ρωσικού εμπάργκο στα κράτη μέλη της ΕΕ μετά τη δημοσίευση, από τη ρωσική πλευρά, του επίσημου κατάλογου με τα απαγορευμένα αγροτικά προϊόντα.

«Είναι νωρίς για να πούμε αν η ΕΕ θα λάβει μέτρα για την αντιμετώπιση της ρωσικής απαγόρευσης στις εισαγωγές προϊόντων διατροφής από την Ευρώπη», ανέφερε και επισήμανε ότι «πρώτον, είναι απαραίτητο να δούμε και να αναλύσουμε τον επίσημο κατάλογο των προϊόντων που Μόσχα προτίθεται να απαγορεύσει. Μετά οι αποφάσεις στην ΕΕ θα πρέπει να ληφθούν τόσο σε ευρωπαϊκό όσο και σε εθνικό επίπεδο».

Στο μεταξύ η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναμένεται τις επόμενες ημέρες να συγκαλέσει έκτακτη συνεδρίαση όπου θα συζητηθεί η αντίδραση της Ρωσίας στις ευρωπαϊκές κυρώσεις.
------------------------------
Πηγή: agrotypos.gr
------------------------------