Πέμπτη 14 Αυγούστου 2014

Το ελεύθερο κάμπινγκ προκαλεί προβλήματα στις τοπικές κοινωνίες

Πιέσεις από τις τοπικές αρχές αλλά και από επιχειρήσεις δέχονται οι κατά τόπους αστυνομικές αρχές, προκειμένου να απομακρύνουν τους ελεύθερους κατασκηνωτές από τις περιοχές τους. 
 
Οπως αναφέρουν στην «Κ» αστυνομικοί, οι τοπικές κοινωνίες δεν βλέπουν με «καλό μάτι» την παρουσία των κατασκηνωτών εξαιτίας διαφόρων προβλημάτων που προκαλούν αλλά και λόγω οικονομικών απωλειών που θεωρούν ότι έχουν οι επαγγελματίες στον τομέα του τουρισμού. 

«Το ελεύθερο κάμπινγκ είναι παράνομο, και αυτό που κάνουμε είναι να εφαρμόζουμε τον νόμο. Από κει και πέρα, φυσικά δεν είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα εγκληματικότητας που μπορεί να έχει η περιοχή, αλλά ορισμένες φορές υπάρχουν σοβαρές ενστάσεις από τοπικούς παράγοντες», σχολιάζει αξιωματικός της ΕΛ.ΑΣ. 

Τις προηγούμενες ημέρες οι αρχές πραγματοποίησαν δύο επιχειρήσεις για την απομάκρυνση ελεύθερων κατασκηνωτών. Το προηγούμενο Σάββατο το πρωί η αστυνομία πραγματοποίησε επιχειρήσεις στη Σαμοθράκη, αγαπημένο μέρος πολλών ελεύθερων κατασκηνωτών. 

Οι έλεγχοι επικεντρώθηκαν σε περιοχές όπως η Γριά Βάθρα και Βαράδες, ελέγχθηκαν συνολικά 90 άτομα, από τους οποίους 70 Ελληνες και 20 αλλοδαποί, ενώ επιβλήθηκαν πρόστιμα σε 47 από αυτούς για παράνομη εγκατάσταση σκηνών. Δύο μέρες νωρίτερα, ανάλογοι έλεγχοι είχαν πραγματοποιηθεί και στη Σιθωνία της Χαλκιδικής, στις παραλιακές περιοχές Τριστινίκα, Πόρτο Κουφό, Αρετές, Αζάπικο, Στυλαδάριο και Κάστρο Τορώνης. 

Ελέγχθηκαν 105 άτομα, εκ των οποίων 70 αλλοδαποί, καθώς και 80 οχήματα. Βεβαιώθηκαν 57 παραβάσεις. Σύμφωνα με τις επίσημες ανακοινώσεις της αστυνομίας ανάλογες επιχειρήσεις θα συνεχιστούν. «Και τα προηγούμενα χρόνια είχαμε κατασκηνωτές, ωστόσο φέτος είναι πολύ περισσότεροι με αποτέλεσμα να υπάρχουν πολλά παράπονα και να δημιουργούνται προβλήματα. 

Οι κατασκηνωτές αφήνουν πίσω τους πολλά σκουπίδια, έχουμε αρκετά παράπονα για ρύπανση του περιβάλλοντος. 

Η εικόνα δεν είναι ελκυστική γενικά, πηγαίνει κάποιος να δει τους καταρράκτες και έχει δίπλα του κάποιον που σαπουνίζεται και κάνει μπάνιο. Οι τιμές μας γενικά είναι πολύ προσιτές, υπάρχει οργανωμένο κάμπινγκ δίπλα στη θάλασσα. Θέλουμε τον εναλλακτικό τουρισμό αλλά όχι μια τέτοια εικόνα, όπου ο καθένας μπορεί να κάνει ό,τι θέλει», σχολιάζει στην «Κ» ο δήμαρχος Σαμοθράκης Γ. Χανός. 
--------------------------------- 
Πηγή: Καθημερινή 
---------------------------------