Δευτέρα 4 Αυγούστου 2014

Νέο ρουσφέτι στα διαπλεκόμενα

Νέο δώρο ετοιμάζεται να κάνει η κυβέρνηση στα διαπλεκόμενα. Με τροπολογία-σκάνδαλο, Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ προωθούν σαρωτικές αλλαγές στα μέσα ενημέρωσης και, άλλη μια φορά, κλείνουν το μάτι σε μεγαλοεκδότες και καναλάρχες.

Το ρουσφέτι προς τα μεγάλα εκδοτικά συγκροτήματα έρχεται μόλις λίγους μήνες μετά την εκχώρηση του ψηφιακού μονοπωλίου των τηλεοπτικών συχνοτήτων στην εταιρεία των μεγαλοκαναλαρχών-εκδοτών. Τώρα, τα ίδια συμφέροντα έχουν και πάλι την τιμητική τους.

Ερχονται να νομιμοποιήσουν τη συγκέντρωση μέσων ενημέρωσης στα χέρια λίγων ή ακόμη κι ενός επιχειρηματία. Αλλάζουν πάλι την έννοια της δεσπόζουσας θέσης, με την κατάργηση νομοθετικών ρυθμίσεων, που, έστω και τυπικώς, στόχευαν σε έναν υγιή ανταγωνισμό. Λίγοι και «εκλεκτοί», με την άδεια της κυβέρνησης, θα κατέχουν όσα μέσα επιθυμούν, ελέγχοντας ακόμη περισσότερο την ενημέρωση.

Παρατείνουν ξανά το «προσωρινό» καθεστώς λειτουργίας ιδιωτικών καναλιών και ραδιοφωνικών σταθμών, ενώ η μετατροπή του χαρακτήρα ενός μέσου από ενημερωτικό σε ψυχαγωγικό θα γίνεται με αίτηση στο ΕΣΡ. Ρύθμιση, που ανοίγει το δρόμο για νέες απολύσεις.

Καταλύεται κάθε έννοια εργασιακού δικαίου και στρώνεται το έδαφος για τον απόλυτο έλεγχο της διαφημιστικής αγοράς, θέτοντας εκ νέου σε κίνδυνο λουκέτου τις εταιρείες που έχουν απομείνει στον κλάδο. Η τιμολόγηση των διαφημίσεων θα γίνεται από τα ΜΜΕ και όχι από τις διαφημιστικές εταιρείες, καταργούνται τα όρια στα μηνύματα «αυτοπροβολής» των μέσων και ψαλιδίζεται το αγγελιόσημο κατά περίπτωση.

Δίνεται το «πράσινο φως» για συγχωνεύσεις μεγάλων εκδοτικών επιχειρήσεων, ενώ παράλληλα επιτρέπονται οι συμπράξεις στο όνομα της μείωσης του κόστους λειτουργίας και των οικονομιών κλίμακας. Καταργείται στην πράξη η επιβεβλημένη -και από το ΕΣΡ- οδηγία για ελάχιστο αριθμό εργαζομένων ανά μέσο, προκειμένου να μπορεί να λειτουργεί με έστω και προσωρινή άδεια.

Με τις ρυθμίσεις ανοίγει ο δρόμος για αθρόες απολύσεις στα μέσα ενημέρωσης, σε έναν κλάδο όπου η ανεργία πλήττει τη μεγαλύτερη μερίδα δημοσιογράφων, τεχνικών και εξειδικευμένου προσωπικού. Η κυβέρνηση δεν έρχεται να λύσει προβλήματα, αλλά να ικανοποιήσει τις ορέξεις των φιλικών σε αυτήν ΜΜΕ, μέσω αντιπαροχής: Προσδοκά ξεκάθαρα σε στήριξη, την ώρα που η ίδια οδεύει προς κατάρρευση.
----------------------------
Πηγή: Ελευθεροτυπία
----------------------------