Σάββατο 9 Αυγούστου 2014

«Χλωμό» φεγγάρι στους αρχαιολογικούς χώρους

Τηρώντας την πολύ καλή παράδοση που έχει δημιουργηθεί, το υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού ετοίμασε και για φέτος εκδηλώσεις στο πλαίσιο της αυγουστιάτικης πανσελήνου, αύριο το βράδυ.

Περίπου 150 χώροι έχουν επιλεγεί, ωστόσο δεν είναι βέβαιον ότι θα ανοίξουν όλοι, καθώς η Πανελλήνια Ενωση Υπαλλήλων Φύλαξης Αρχαιοτήτων αντιδρά, ζητώντας να μην εργαστούν εθελοντικά τα μέλη της.

Στην Αθήνα είναι βέβαιο πως το Μουσείο της Ακρόπολης θα παρατείνει τη λειτουργία του και η συναυλία με την μπάντα της Πολεμικής Αεροπορίας που έχει οργανωθεί θα διεξαχθεί κανονικά (ώρα έναρξης 9.30 μ.μ.).

Η Ακρόπολη θα είναι κλειστή λόγω εργοταξίων. Δεν αναμένεται να ανοίξει ο αρχαιολογικός χώρος του Ολυμπιείου, ενώ δεν είναι γνωστό τι θα γίνει με την εκδήλωση στον κήπο του Νομισματικού Μουσείου (Μ. Στρόφαλης, συναυλία με τίτλο «Τα φεγγάρια της Μεσογείου») και την παράσταση με το λυρικό δράμα «Προμηθέας Δεσμώτης» στον αύλειο χώρο του Αρχαιολογικού Μουσείου Πειραιά.

Η συναυλία της Ευανθίας Ρεμπούτσικα στα Μεγάλα Προπύλαια της Ελευσίνας μάλλον δεν θα δοθεί, αντίθετα με την εκδήλωση στον αρχαιολογικό χώρο του Σουνίου, η οποία έχει προγραμματιστεί να γίνει εκτός της περίφραξης. Η μουσική εκδήλωση με τους Μαρίνα Καλογήρου, Δημήτρη Παπανικολάου, Βασιλική Καραγιάννη έχει οργανωθεί σε συνεργασία με τον Δήμο Λαυρεωτικής.

Συναυλία στο «Αβέρωφ»

Το Πλωτό Ναυτικό Μουσείο Θωρηκτό «Γ. Αβέρωφ», στο Τροκαντερό, θα γιορτάσει την πανσέληνο με συναυλία. Με φόντο το πλοίο-μνημείο, ο συνθέτης Μιχάλης Κουμπιός θα δώσει συναυλία με τίτλο «Σε μια θάλασσα με φεγγάρια στον βυθό».

Μουσικές εκδηλώσεις έχουν προγραμματιστεί στον κήπο του Αρχαιολογικού Μουσείου Θεσσαλονίκης και στο αίθριο του Μουσείου Βυζαντινού Πολιτισμού. Οι εκδηλώσεις αναμένεται να διεξαχθούν. Το ίδιο και η συναυλία στο Μουσείο Βασιλικών Τάφων των Αιγών, με τίτλο «Μουσικές από την Οικουμένη του Μεγάλου Αλεξάνδρου», που οργανώνεται σε συνεργασία με τη Δημοτική Κοινωφελή Επιχείρηση Πολιτισμού και Ανάπτυξης Βέροιας. Οι Δελφοί κατέβασαν παραθαλάσσια την εκδήλωσή τους και συγκεκριμένα στο λιμάνι της Ιτέας. Η Εφορεία Δελφών έχει συντονιστεί με την ΚΑ' ΕΠΚΑ Κυκλάδων και την Κ' ΕΠΚΑ Βορείου Αιγαίου, όπως και με τον Πολιτιστικό Σύλλογο Πλωμαρίου «Το Πόλιον» και με το Αναγνωστήριο Αγιάσου «Η Ανάπτυξη».

«Στην αρχαιότητα τόσο στα νησιά του Αιγαίου όσο και στους Δελφούς λατρευόταν ο ίδιος θεός, ο Απόλλωνας, προσωποποίηση όλων εκείνων των ιδιαίτερων χαρακτηριστικών που κάνουν τον ελληνικό πολιτισμό ξεχωριστό: φως, αρμονία, ισορροπία, μέτρο, ποίηση, μουσική. Επειδή στο έργο του Οδυσσέα Ελύτη συμπυκνώνονται όλα αυτά τα απολλώνια στοιχεία της «ελληνικότητας», επιλέξαμε να είναι η ποίησή του το θέμα των εκδηλώσεων της φετινής πανσελήνου και να δοθεί στους επισκέπτες το κείμενό του «Σχέδιο για μια εισαγωγή στον χώρο του Αιγαίου», στο οποίο συμπυκνώνονται όλες οι εικόνες, τα συναισθήματα και οι σκέψεις όσων έχουν ζήσει, ή έχουν επισκεφθεί και αγαπήσει τα νησιά του Αρχιπελάγους», αναφέρει σε ανακοίνωσή της η ΚΑ΄ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων.

ΣΤΗ ΛΕΣΒΟ

Από τις εκδηλώσεις των τριών Εφορειών Αρχαιοτήτων σημειώνουμε τις παρακάτω. Πλωμάρι Λέσβου: «Με πηδαλιούχο τον Οδυσσέα Ελύτη», θαλασσινή βόλτα με το καραβόσκαρο «Ασπασία». Αγιάσος Λέσβου: «Το φεγγάρι κάνει βόλτα», στην αίθουσα Θεάτρου του Αναγνωστηρίου Αγιάσου. Μικρά και μεγαλύτερα παιδιά θα χορέψουν, θα απαγγείλουν, θα τραγουδήσουν και θα γεμίσουν με νότες και χάρη αυτή τη μαγική βραδιά.
-------------------------------------
Πηγή: Έθνος-Αγγελική Κώττη
-------------------------------------