Πέμπτη 7 Αυγούστου 2014

Οάσεις στο βυθό - Επιτέλους, η Ελλάδα χαρτογραφεί τα υποβρύχια λιβάδια Ποσειδωνίας

Έπειτα από δεκαετίες αδράνειας, η ελληνική κυβέρνηση χρηματοδοτεί τη χαρτογράφηση της περίφημης ποσειδωνίας, ενός ενδημικού θαλάσσιου φυτού που σχηματίζει λιβάδια στο βυθό και συντηρεί οικοσυστήματα υψηλής βιοποικιλότητας. Μεγάλες εκτάσεις των πολύτιμων λιβαδιών έχουν ήδη καταστραφεί από τις βιντσότρατες.

Το έργο χαρτογράφησης της θαλάσσιας βλάστησης έχει προϋπολογισμό 850.000 ευρώ, ποσό που θα καλυφθεί κατά 75% το Ευρωπαϊκό Ταμείο Αλιείας. Τα αποτελέσματα θα ληφθούν μάλιστα υπόψη από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή σε μελλοντικές αποφάσεις για τη χρήση βιντσότρατας στα ευρωπαϊκά νερά.

Οι βιντσότρατες σέρνουν στο βυθό δίχτυα που διαλύουν ό,τι βρουν στο πέρασμά τους. Στις περιοχές όπου είναι γνωστό ότι υπάρχουν τέτοια λιβάδια, η χρήση συρόμενων διχτυών απαγορεύεται, τουλάχιστον στα χαρτιά. Η Greenpeace και άλλες περιβαλλοντικές οργανώσεις ζητούν εδώ και χρόνια τη χαρτογράφηση της ποσειδωνίας στο Αιγαίο.

Οι περισσότεροι Έλληνες γνωρίζουν την ποσειδωνία από τις μάζες καφέ, νεκρών «φυκιών» που απαντώνται σε πολλές παραλίες -αντίθετα με ό,τι πιστεύει πολύς κόσμος, η παρουσία αυτών των μαζών είναι ένδειξη καθαρών και όχι βρόμικων νερών. Από την ποσειδωνία προέρχονται εξάλλου τα μαλλιαρά «μπαλάκια» από ινώδες υλικό που ξεβράζονται συχνά στην ακτή (ένθετη αριστερά).

H ποσειδωνία (Posidonia oceanica), ενδημικό είδος της Μεσογείου, είναι ένας μάλλον ασυνήθιστος οργανισμός. Φύεται σε αμμώδης περιοχές του βυθού, περιέργως όμως δεν είναι φύκι αλλά αγγειόσπερμο ανθοφόρο φυτό, όπως οι ξάδελφοί του στην ξηρά.

Στους αμμώδεις βυθούς, η ποσειδωνία αναπαράγεται ασεξουαλικά και οι κλώνοι της σχηματίζουν μακρόβιες αποικίες με διάμετρο μέχρι δέκα χιλιόμετρα.

Στόχος του νέου έργου, το οποίο προβλέπεται να έχει ολοκληρωθεί τον Αύγουστο του 2015, είναι να εντοπιστούν και να προστατευθούν οι βιότοποι των ελληνικών θαλασσών, όπως προβλέπει ο Κανονισμός 1967/2006 για τα μέτρα διαχείρισης του αλιευτικού πλούτου στη Μεσόγειο.

Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Γιώργος Καρασμάνης, υπέγραψε την απόφαση πρόσκλησης για την υποβολή προτάσεων ένταξης του έργου χαρτογράφησης της θαλάσσιας βλάστησης στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Αλιείας 2007-2013. Οι ενδιαφερόμενοι δικαιούχοι/φορείς θα μπορούν να υποβάλουν αιτήσεις συμμετοχής μέσα σε 20 ημέρες από την ημερομηνία δημοσίευσης της στο ΦΕΚ.

Εκτός από τα λιβάδια ποσειδωνίας, το έργο προβλέπει τη χαρτογράφηση των κοραλλιογενών σχηματισμών σε τέσσερις ζώνες εκμετάλλευσης κοραλλιών (Νοτιοανατολικό Αιγαίο, Βόρειο Αιγαίο, Κρητικό Πέλαγος, και Ιόνιο). Θα χαρτογραφήσει επίσης τα λεγόμενα ασβεστοφύκη, σχηματισμούς από ανθρακικό ασβέστιο που παράγονται από μικροσκοπικά ερυθροφύκη.
---------------------------------------
Πηγή: in.gr-Βαγγέλης Πρατικάκης
----------------------------------------------