Κυριακή 10 Αυγούστου 2014

ΜΕΤΑ ΤΟ ΕΜΠΑΡΓΚΟ - " Μπαίνουν " στην Ρωσία οι Τούρκοι παραγωγοί

 Σαλπάρουν  για Ρωσία οι Τούρκοι παραγωγοί
Έτοιμη να καλύψει μεγάλο μέρος της ζήτησης σε αγροτικά προϊόντα στη Ρωσία δηλώνει η Τουρκία, μετά τα νέα δεδομένα που έχουν δημιουργήσει οι κυρώσεις της Δύσης και η απάντηση της Μόσχας με εμπάργκο στις εισαγωγές συγκεκριμένων προϊόντων από την ΕΕ, τις ΗΠΑ και άλλες χώρες. 

Σύμφωνα με παράγοντες του κλάδου, οι τουρκικές εξαγωγές των συγκεκριμένων προϊόντων – η αξία τους το 2013 έφτασε τα 1,78 δις δολάρια – μπορεί να διπλασιαστεί άμεσα.

Ήδη, άλλωστε, η Μόσχα αναζητεί πηγές για να καλύψει τις απώλειες στην αγορά της. Έχει δε επικεντρώσει το ενδιαφέρον της, εκτός από την Τουρκία, στη Λατινική Αμερική (Βραζιλία, Αργεντινή, Χιλή κ.λπ.), στις πρώην σοβιετικές δημοκρατίες και άλλες αναπτυσσόμενες χώρες. Ωστόσο, όπως σημειώνουν αναλυτές στην Τουρκία, μια μεγάλη αύξηση των εξαγωγών προς τη Ρωσία αποτελεί δίκοπο μαχαίρι για τη χώρα. 

Με δεδομένο ότι φέτος η αγροτική παραγωγή είναι περιορισμένη, λόγω των ακραίων καιρικών συνθηκών σε μεγάλο διάστημα του έτους, ενδέχεται να παρουσιαστούν ελλείψεις στην τουρκική αγορά και, έτσι, να αυξηθούν οι πληθωριστικές πιέσεις. Για τον λόγο αυτό, άλλωστε, ομοσπονδίες παραγωγών ζητούν να θεσπιστούν ποσοστώσεις αναφορικά με τα συγκεκριμένα προϊόντα που μπορούν να εξαχθούν από την Τουρκία.
-------------------
Πηγή: ΑΜΠΕ
-------------------