Τετάρτη 20 Αυγούστου 2014

Απάντηση του κ. ΥΦΥΠΕΞ στον εκλεγμένο Δήμαρχο κ. Χαρχαλάκη για την καταστροφή των χημικών της Συρίας

Σας κοινοποιώ σημερινή επιστολή που έλαβα από τον Υφυπουργό Εξωτερικών κ. Δημήτριο Κούρκουλα, σε συνέχεια της πρόσφατης συνάντησής μου μαζί του σχετικά με το ζήτημα της καταστροφής των χημικών της Συρίας. 
Η απάντηση του κ. ΥΦΥΠΕΞ έρχεται σε υλοποίηση της σχετικής δέσμευσής του σε εμένα και τον κ. Τάκη Χατζηπέρο.
-------------------------
Στράτος Χαρχαλάκης
Εκλ. Δήμαρχος Κυθήρων

Η ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΕΙΝΑΙ Η ΑΚΟΛΟΥΘΗ:


Αγαπητέ Δήμαρχε,

Σε συνέχεια της πρόσφατης συνάντησής μας με θέμα την καταστροφή των χημικών όπλων της Συρίας, θα ήθελα να σας ενημερώσω ότι ο Διεθνής Οργανισμός γιά την απαγόρευση των Χημικών Όπλων με χθεσινή του ανακοίνωση επιβεβαιώνει την ασφαλή ολοκλήρωση της διαδικασίας υδρόλυσης στη Μεσόγειο. Το πλήρες κείμενο της ανακοίνωσης έχει αναρτηθεί στο διαδύκτιο: http://www.opcw.org/news/article/statement-by-the-opcw-director-general-on-the-destruction-of-syrian-chemicals-aboard-the-mv-cape-ra/

Υπογραμμίζω την τελευταία πρόταση που αναφέρει ότι " οι επιθεωρητές του OPCW επαλήθευσαν ότι κανενός είδους χημικό δεν διέφυγε στη θάλασσα και δεν επηρέασε με οποιοδήποτε τρόπο το περιβάλλον. Το Cape Ray θα μεταφέρει τα απόβλητα της υδρόλυσης στη Φιλανδία και Γερμανία, όπου θα εκφορτωθούν γιά επεξεργασία σε μονάδες στη ξηρά."

"OPCW inspectors aboard the ship verified that no chemicals of any kind escaped into the sea or otherwise impacted the environment. The Cape Ray will now transport the effluent from the hydrolysis operations to Finland and Germany, where it will be offloaded for disposal at land-based facilities. "

Θα ήθελα να σας ευχαριστήσω γιά το γνήσιο ενδιαφέρον σας γιά την προστασία του περιβάλλοντος, που υπήρξε και ο κύριος γνώμονας των ενεργειών του Υπουργείου Εξωτερικών, και γιά την υπεύθυνη στάση σας.

Εύχομαι κάθε επιτυχία στα νέα σας καθήκοντα.

Με εκτίμηση,
Δημήτρης Κούρκουλας

Dimitris Kourkoulas
Deputy Minister for Foreign Affairs
Hellenic Republic

1,Vass.Sofias str.,
106 71 Athens
tel:+ 30 210 368 4527
email: dgyfypex@mfa.gr
twitter: @kourkoulasdim