Σάββατο 2 Αυγούστου 2014

«Καπέλο» μέχρι και 900% - Όργιο κερδοσκοπίας σε φρούτα και λαχανικά


Από μεσάζοντες και «ψευτοπαραγωγούς»

Ακλόνητη παραμένει η κερδοσκοπία στα κηπευτικά και τα φρούτα, καθώς, όπως αποκαλύπτει με έρευνά του το «Έθνος», οι τιμές από το χωράφι του αγρότη μέχρι τον πάγκο του μανάβη ανεβαίνουν μέχρι και 900%.


Κυκλώματα «ψευτοπαραγωγών», χονδρέμποροι και μεσάζοντες, δεν έχουν αντιμετωπιστεί επαρκώς, παρά τις εδώ και χρόνια εξαγγελίες των κυβερνώντων. Η εφημερίδα φέρνει στο φως της δημοσιότητας σήμερα πρακτικές παραγωγών-μαϊμού στις λαϊκές αγορές, οι οποίοι καταφέρνουν να κρατούν τις τιμές στα ύψη, εξαπατώντας τους καταναλωτές σχετικά με την προέλευση των προϊόντων τους, αλλά και με την ιδιότητά τους.

Ειδικότερα, η εφημερίδα συνέλεξε τιμές κηπευτικών και φρούτων από οπωροπωλεία της Αθήνας, λαϊκές αγορές της Θεσσαλονίκης, αλλά και από το Παρατηρητήριο Τιμών του υπουργείου Ανάπτυξης.

Έφτασε στον παραγωγό και κατέγραψε την τεράστια διαφορά των τιμών:
  • Τα ροδάκινα της Ημαθίας και της Πέλλας κατεβαίνουν από τα δέντρα με τιμές 0,15 έως 0,20 ευρώ το κιλό. Στους πάγκους της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης πωλούνται 1,20 έως και 2 ευρώ το κιλό. Η διαφορά είναι 700% με 900%.
  • Οι μελιτζάνες φλάσκες πωλούνται στον καταναλωτή 1,48 ευρώ το κιλό, αλλά από τα χωράφια φεύγουν με τιμή 0,20 ευρώ το κιλό. Η «ψαλίδα» είναι 640%.
  • Η ντομάτα ξεκινά από την Κρήτη με τιμές 0,20 έως 0,50 ευρώ το κιλό και φτάνει στα μανάβικα και στις λαϊκές αγορές με τιμές από 1,20 έως 1,50 ευρώ το κιλό (200 έως 500%).
----------------------------------------
Πηγή:  Έθνος
---------------------------------------