Τρίτη 26 Αυγούστου 2014

ΟΜΙΛΙΑ ΝΕΟΥ ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΚΥΘΗΡΩΝ 25-08-2014

Με μία ομιλία από το νέο Δήμαρχο κ. Χαρχαλάκη που θα ταίριαζε άριστα σε κορυφαίο πολιτικό πρόσωπο κεντρικής πολιτικής σκηνής ξεκίνησε η τελετή της ορκωμοσίας της νέας Δημοτικής Αρχής το απόγευμα της Δευτέρας στην αίθουσα "Δημήτριος Στάης" του Κυθ. Συνδέσμου.

Η ομιλία ήταν ενωτική αλλά και δηλωτική των προθέσεων του κ. Χαρχαλάκη, που σύμφωνα με όσα δήλωσε είναι έτοιμος να λάβει ακόμα και σκληρές αποφάσεις προκειμένου να υπηρετήσει το γενικό συμφέρον του νησιού πέρα και έξω από προσωπικά συμφέροντα και παλαιοκομματικές αντιλήψεις.

Για πρώτη φορά σε ορκομωσία Δημοτικής Αρχής παρευρέθησαν πάνω από 400-450 άτομα, γεμίζοντας ασφυκτικά την αίθουσα του Κυθηραϊκού Συνδέσμου αλλά και τους εξωτερικούς χώρους.


Εντύπωση προκάλεσε το γεγονός ότι η απερχόμενη Δημοτική Αρχή δεν τήρησε καν το εθιμικό πρωτόκολλο που απαιτεί επίσημη ενδυμασία καθώς η τελετή αυτή αποτελεί μια από τις κορυφαίες επίσημες στιγμές του δημοκρατικού μας πολιτεύματος.

Μετά την ομιλία του νέου Δήμαρχου που καταχειροκροτήθηκε παρατεταμένα, έγινε η τελετή της ορκομωσίας στην οποία χοροστάτησε ο Σεβασμιώτατος κ. Σεραφείμ, ο οποίος ευχήθηκε καλή επιτυχία στη νέα Δημοτική Αρχή.
 

Στη συνέχεια όλοι οι εκλεγμένοι ξεκινώντας από το νέο Δήμαρχο υπέγραψαν το πρωτόκολλο ορκομωσίας. Τη 1 του Σεπτέμβρη και ώρα 10:00 στην αίθουσα του Δημ. Συμβουλίου θα γίνει η παράδοση - παραλαβή καθώς και αγιασμός από τον Σεβασμιώτατο για την έναρξη της νέας Δημοτικής περιόδου. Οι δημαιρεσίες (εκλογή Προέδρου ΔΣ κ.λπ.) θα γίνουν την Κυριακή 7 Σεπτεμβρίου.

ΕΝΑΡΚΤΗΡΙΑ ΟΜΙΛΙΑ ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΚΥΘΗΡΩΝ κ. ΕΥΣΤΡΑΤΙΟΥ ΧΑΡΧΑΛΑΚΗ ΣΤΗΝ ΤΕΛΕΤΗ ΟΡΚΟΜΩΣΙΑΣ ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΑΡΧΗΣ
ΚΥΘΗΡΑ, 25-08-2014

Σεβασμιώτατε – κ. Δήμαρχε

Κυρίες και Κύριοι εκπρόσωποι των πάσης φύσεως Αρχών και Φορέων της νήσου, των συλλόγων και ενώσεων πολιτών

Αγαπητές και Αγαπητοί εκλεγμένοι Δημοτικοί Σύμβουλοι, Πρόεδροι, Μέλη και Εκπρόσωποι Τοπικών Κοινοτήτων και της Δημοτικής Κοινότητας Αντικυθήρων
Συμπατριώτισσες και Συμπατριώτες

Κυρίες και Κύριοι

Με την ορκωμοσία της νέας Δημοτικής Αρχής ξεκινάμε την πορεία μας στη Διοίκηση του Δήμου Κυθήρων που θα αρχίσει επίσημα την 1η του Σεπτέμβρη και θα διαρκέσει μέχρι την 31 Αυγούστου του 2019. Ξεκινάμε την εφαρμογή ενός νέου μοντέλου άσκησης της διοίκησης που θα μετρά πάνω και πρώτα απ΄όλα τον άνθρωπο, τον πολίτη, τον δημότη και τις ανάγκες του.

Συνηθίζεται οι τελετές όπως η σημερινή να χαρακτηρίζονται από πανηγυρικό και χαρμόσυνο τόνο.

Ωστόσο, η περίοδος που διανύουμε μόνο χαρμόσυνη δεν είναι. Ζούμε μία κρίση αξιών, προσώπων και θεσμών που οδήγησε στην οικονομική κρίση, τα αποτελέσματα της οποίας βιώνουμε όλοι τα τελευταία χρόνια. Αν σταματήσουμε να μεμψιμοιρούμε θα καταλάβουμε ότι η κρίση ξεκινά από τη νοοτροπία με την οποία διδαχθήκαμε να αντιμετωπίζουμε τον δημόσιο αλλά και ιδιωτικό μας βίο εδώ και πολλές δεκαετίες. Νοοτροπία ωχαδερφισμού, στασιμότητας και μιας δήθεν παντογνωσίας που μας οδήγησε στα σημερινά αποτελέσματα.
Το σύστημα της εκπαίδευσης δεν μας έμαθε να είμαστε υπεύθυνοι.
Οι πολιτικοί μας εκπρόσωποι δεν μας έμαθαν να ζούμε με αξιοκρατία.
Ο τρόπος και ο χρόνος απόδοσης της Δικαιοσύνης δεν μας έμαθε να εμπιστευόμαστε τον συμπολίτη μας.
Πάνω απ΄ όλα το ίδιο το Κράτος ποτέ δεν αντιμετώπισε τους πολίτες του με εμπιστοσύνη, με αποτέλεσμα μία αμφίδρομη σχέση ανυπακοής κατά την οποία το Κράτος αντιμετωπίζει με δυσπιστία τον πολίτη και ο πολίτης με εξ΄ ορισμού καχυποψία το Κράτος.
Αν θέλουμε να γυρίσουμε σελίδα, όλα αυτά οφείλουμε να τα ξεπεράσουμε.
Οφείλουμε κυρίως να δομήσουμε μία νέα σχέση εμπιστοσύνης αρχόντων και αρχομένων, μία σχέση που θα βασίζεται στην αλήθεια, τη δικαιοσύνη και κυρίως τη διαφάνεια. Να αντιληφθούν οι πολίτες ότι οι Δημοτικοί τους Άρχοντες είναι ταγμένοι πρώτα και κύρια στην εξυπηρέτηση του δημοσίου συμφέροντος και όχι του προσωπικού.
Ότι στόχος όλων ημών που από την 1η του Σεπτέμβρη θα αναλάβουμε επίσημα την τύχη των δύο νησιών του Δήμου μας, είναι να εργαστούμε με πρόγραμμα, τάξη και μεθοδικότητα προκειμένου να αρχίσουμε να λύνουμε χρονίζοντα ζητήματα με βάση την εφαρμογή καινοτόμων και αποτελεσματικών προτάσεων και όχι μέσα από προσωπικές πρακτικές ή ερασιτεχνισμούς.
Κυρίες και Κύριοι,
Θεωρώ τη νέα σύνθεση του Δημοτικού Συμβουλίου εξαιρετικά αξιόλογη. Πιστεύω ακράδαντα ότι μέσα στο νέο Δημοτικό Συμβούλιο θα σταματήσουμε επιτέλους να αντιμετωπίζουμε τις καταστάσεις με το παλαιό γνωστό δίπολο «άσπρο – μαύρο» αλλά θα συνθέτουμε απόψεις στη βάση της ειλικρίνειας και του αληθινού ενδιαφέροντος προς τον τόπο και τους ανθρώπους του. Όταν όμως χρειαστεί να λάβουμε δύσκολες αποφάσεις – και θα χρειαστεί -,  εκεί θα φανεί κατά πόσον η εξυπηρέτηση του κοινού καλού είναι βίωμα ή απλή επίκληση. 

Τόσο στα δύσκολα όσο και στα απλά, οφείλουμε και οι 4 παρατάξεις του Δημοτικού Συμβουλίου να είμαστε σε διαρκή συνεργασία, σε ανταλλαγή απόψεων, προτάσεων και ιδεών που όλοι έχουμε για το παρόν αλλά κυρίως για το μέλλον του τόπου. Η νέα Δημοτική Αρχή δεν επαίρεται ότι τα γνωρίζει όλα. Ούτε ότι έχει λύσεις για όλα τα προβλήματα του νησιού που επί δεκαετίες δεν λύθηκαν. Δηλώνει όμως ότι είναι έτοιμη να συνεργαστεί με τους πάντες για την εξεύρεση των καλλίτερων δυνατών λύσεων πάνω στα σοβαρά προβλήματα που μας απασχολούν όλους.
Κυρίως η νέα Δημοτική Αρχή είναι έτοιμη να υπηρετήσει πάνω και πρώτα απ΄όλα το γενικό συμφέρον του τόπου κωφεύοντας σε κάθε προσωπικό ή άλλο συμφερόν, σε κάθε εξωγενή παράγοντα και πίεση. Σε κάθε προσπάθεια απομείωσης των κεκτημένων των νησιών μας, όπως είναι η συγκοινωνία, η υγεία, η παιδεία και η ασφάλεια, θα απαντήσουμε δυναμικά επιδιώκοντας τη συναίνεση όλων των δυνάμεων του τόπου.
Έχει παρέλθει ανεπιστρεπτί η εποχή της στείρας αντιπαράθεσης, της αντίδρασης για την αντίδραση, της καταψήφισης αναπτυξιακών προτάσεων μόνο για λόγους εντυπωσιασμού και εσωτερικής κατανάλωσης. Ζούμε στην εποχή που η συναίνεση, η συνεργασία και η ομόνοια καθίστανται συστατικά στοιχεία της Δημοκρατίας και του ομαλού δημόσιου βίου, τόσο σε τοπικό όσο και σε γενικότερο επίπεδο.
Ζούμε σε μία εποχή δημόσιου βίου εντελώς διαφορετική από εκείνη μέσα στην οποία γεννηθήκαμε και γίναμε πολίτες. Σίγουρα κάποια παγιωμένα συμφέροντα θα ενοχληθούν. Σίγουρα κάποιες κατεστημένες αντιλήψεις θα τρίξουν. Σίγουρα κάποιες βαθιά θεμελιωμένες παλαιοκομματικές ιδέες θα σειστούν συθέμελα. Δεν μπορούμε όμως να μείνουμε πίσω από τις εξελίξεις. Έχουμε υποχρέωση να διαμορφώσουμε εμείς οι ίδιοι το μέλλον μας με βασική πολιτική στόχευση τη δικαιοσύνη, τη διαφάνεια, τη λήψη αποφάσεων – ακόμα και σκληρών – εφόσον αυτές θα διασφαλίζουν το γενικό συμφέρον και την πρόοδο του τόπου στα επόμενα χρόνια.
Στην περίοδο της μεταπολίτευσης κυριάρχησε ένα λανθασμένο πρότυπο ζωής που σήμερα όλοι μας πληρώνουμε. Κυριάρχησε ένας αγώνας της μέσης ελληνικής οικογένειας για μία θέση στο δημόσιο τομέα. Ενοχοποιήθηκε η επιχειρηματικότητα, η ελεύθερη βούληση, η μικρομεσαία επιχείρηση, ο πρωτογενής τομέας. Το Κράτος δεν μπορεί να είναι και καλός επιχειρηματίας, δεν είναι αυτός ο ρόλος του. Είδαμε σε τι σημείο έφτασαν οι κάποτε υγιείς κρατικές επιχειρήσεις. Είδαμε το τρανό παράδειγμα της Ολυμπιακής που παραδόθηκε από τον ιδρυτή της ως μια από τις καλλίτερες και υγιέστερες αεροπορικές εταιρείες στον κόσμο και το ελληνικό Κράτος την έφτασε σε σημείο να ζημιώνει τον κρατικό προϋπολογισμό με το απίστευτο ποσό του 1 εκατομμυρίου Ευρώ κάθε μέρα! Ο κρατισμός δεν μπορεί να συνεχίσει να είναι το βασικό στοιχείο της Δημοκρατίας μας. Το κομματικό κράτος δεν μπορεί να συνεχίσει να εξυπηρετεί τα διαφόρων ειδών μιροσυμφέροντα των λίγων σε βάρος του γενικού συμφέροντος των πολλών.
Εάν η δική μας γενιά δεν βάλει ένα μεγάλο τέλος σε όλα αυτά, τότε το μέλλον θα είναι χειρότερο από το παρόν. Στις πρόσφατες εκλογές η γενιά των τριαντάρηδων και σαραντάρηδων κλήθηκε να διοικήσει δεκάδες Δήμους της Χώρας. Η απόφαση αυτή των πολιτών ήρθε σε μία στιγμή γενικότερης πολιτικής κρίσης και κρίσης θεσμών και αξιών. Ήρθε ως η μοναδική ελπίδα των ψηφοφόρων για μια άλλη αντίληψη στη διοίκηση, για νέες σύγχρονες ιδέες και απόψεις, για να δοθεί ένα οριστικό τέλος σε κάθε παλαιοκομματικού τύπου αντίληψη και νοοτροπία που μας προσβάλλει ως πολίτες και προσωπικότητες. Η ψήφος εμπιστοσύνης που δόθηκε στη νέα γενιά σηματοδοτεί με τον καλλίτερο τρόπο την ανάγκη του τόπου για πολλά βήματα εμπρός, χωρίς τις αγκυλώσεις του παρελθόντος, χωρίς καμία και κανενός είδους προσωπική, κομματική ή άλλη δέσμευση.
Εάν θέλουμε στα επόμενα 5 χρόνια να δούμε τον τόπο μας καλλίτερο και διαφορετικό, τότε θα πρέπει να κάνουμε μία συμφωνία, ένα συμβόλαιο. Ότι θα παραμερίσουμε κάθε προσωπικό ή άλλο συμφέρον και θα υπηρετήσουμε μόνον το συμφέρον του τόπου, το γενικό καλό.
Κυρίες και κύριοι
Η νέα Δημοτική Αρχή θα είναι Δημοτική Αρχή ΟΛΩΝ των Κυθηρίων είτε μας στήριξαν είτε όχι. Ο Δήμαρχος πρέπει να είναι Δήμαρχος όλου του νησιού χωρίς αποκλεισμούς. Πρέπει όμως να αντιμετωπίζει τα προβλήματα με πλήρη αντικειμενικότητα και διαφάνεια χωρίς να υπολογίζει οποιοδήποτε προσωπικό ή άλλου τύπου κόστος. Χωρίς να έχει στο μυαλό του την επόμενη εκλογική αναμέτρηση, αλλά με μοναδικό γνώμονα να αφήσει μία στέρεη υποδομή για τη νέα γενιά και τους κατοίκους των νησιών μας. 

Από την 1η του Σεπτέμβρη καλούμαστε όλοι οι εκλεγμένοι να δώσουμε τον καλλίτερο εαυτό μας για το καλό του τόπου. Και επιμένω στο ΟΛΟΙ. Η πορεία ενός τόπου δεν εξαρτάται μόνο από την υπευθυνότητα της παράταξης που ασκεί τη διοίκηση. Έχει σχέση και με την επάρκεια και υπευθυνότητα των αντιπολιτευόμενων δυνάμεων, οι οποίες καλούνται να υπηρετήσουν τον τόπο από ένα εξαιρετικά σημαντικό πόστο. Αναμένω τη συνεργασία με όλες τις δυνάμεις του νησιού προκειμένου να επιτύχουμε τα μέγιστα χωρίς να διεκδικούμε τον τίτλο του παντογνώστη. Προτάσεις, απόψεις, ιδέες, συνεργασία αποτελούν τα βασικά στοιχεία της νέας διοίκησης του Δήμου από την 1η του Σεπτέμβρη.
Αν θέλουμε να επιτύχουμε στο έργο μας οφείλουμε να αντιμετωπίσουμε την ισχυρή λαϊκή εντολή της 25ης Μαΐου ως υπηρεσία καθήκοντος και όχι ως προβολή και αξίωμα δημοσίων σχέσεων.
Τον δρόμο μας τον δείχνουν οι αρχαίοι μας πρόγονοι. Ο αρχαίος τραγικός Αγάθων, τον 5ο π. Χ. αιώνα παροτρύνει όποιον ασκεί διοίκηση να έχει συνεχώς στο μυαλό του τρία και μόνο πράγματα:
Πρώτον ότι ανθρώπων άρχει.
Δεύτερον ότι κατά νόμους άρχει.
Τρίτον ότι ουκ αεί άρχει.

Μόνο αν έχουμε αυτά τα λόγια στη σκέψη μας θα μπορέσουμε να αφήσουμε σοβαρό και υπεύθυνο έργο πίσω μας, έργο όχι μόνο για το σήμερα, αλλά κυρίως για το αύριο.
Μόνο με τις σκέψεις αυτές θα μπορέσουμε να τιμήσουμε την ψήφο των συμπολιτών μας και να μη φανούμε επιλήσμονες της εμπιστοσύνης τους.

Εάν όλα τα παραπάνω τα κάνουμε πράξη, θα πετύχουμε.

Και είναι δέσμευσή μας να πετύχουμε!

Καλή αρχή σε όλες και όλους!

Σας ευχαριστώ!