Τετάρτη 6 Αυγούστου 2014

Τα Αντικύθηρα δείχνουν τον δρόμο με πρόσκληση για «τουρισμό ανασκαφής» και ξενάγηση, στο «Κάστρο», έως και τις 23 Αυγούστου

Αντικύθηρα. Εθελοντές σε σωστική ανασκαφή για ασφαλτόστρωση οδού.
Σχεδόν ταυτόχρονα έφθασαν στο mail μας οι δύο πληροφορίες. Η πρώτη αφορά την έρευνα της εταιρείας McKinsey and Company με τίτλο «Ελλάδα 10 χρόνια μπροστά - Καθορίζοντας το νέο μοντέλο ανάπτυξης και στρατηγικής της Ελλάδος», που έγινε τον Ιούνιο του 2012. Ανάμεσα στα άλλα η έρευνα εστιάζεται στις κλασικές σπουδές και στον κλασικό τουρισμό, τα οποία χαρακτηρίζει «ανερχόμενα αστέρια» όχι τόσο για τη συμβολή τους στην οικονομική ανάπτυξη όσο για την ενίσχυση του brand name της χώρας μας.

Με την έρευνα είχε ασχοληθεί και στο παρελθόν η «Κ» (27/04/2014), επισημαίνοντας τα προβλήματα που υπάρχουν στα μουσεία και στους αρχαιολογικούς χώρους, ως προς τα προσφερόμενα προϊόντα και τις υπηρεσίες. Επανερχόμαστε για να τονίσουμε μιαν άλλη παράμετρο: τον ανασκαφικό τουρισμό. Την αξιοποίηση των ευκαιριών «τουρισμού ανασκαφής». Να μπορούν, δηλαδή, «οι επισκέπτες να παρατηρούν μια ανασκαφή που βρίσκεται σε εξέλιξη και ίσως να συμμετέχουν και οι ίδιοι σε μικρής κλίμακας δραστηριότητες».

Η δεύτερη πληροφορία αφορά την έμπρακτη εφαρμογή της εταιρικής προτροπής, με μια διαφορά. Χρόνια πριν από την έρευνα της McKinsey and Company, αθόρυβα και σταθερά, ορισμένοι Ελληνες αρχαιολόγοι πρωτοπορούν. Αντιλαμβάνονται ότι ο αρχαιολογικός πλούτος της χώρας οφείλει να συνδεθεί με την κοινωνία· ότι δεν είναι ένα κλειστό σύστημα αλλά ανοιχτό τόσο στους περαστικούς όσο και στους πιο «επίμονους» και επιμελείς επισκέπτες. Το δελτίο Τύπου που λάβαμε ενημερώνει κάθε ενδιαφερόμενο ότι:

«Από την 3η έως την 23η Αυγούστου 2014 στα Αντικύθηρα διενεργείται αρχαιολογική ανασκαφή στη θέση “Κάστρο”, στην οποία διατηρείται μια ολόκληρη αρχαία τειχισμένη πόλη που “έζησε” από τα τέλη του 4ου αι. π.Χ. έως τον 1ο αι. π.Χ. Τα τείχη σώζονται σε όλο τους το μήκος και σε ορισμένα σημεία έως και σε ύψος 9 μέτρων. Το νησί, όπως γνωρίζουμε από επιγραφικές μαρτυρίες, συμμετείχε σε πειρατικές δραστηριότητες κατά τη διάρκεια της ελληνιστικής εποχής και καταστράφηκε κατά τη διάρκεια της ρωμαϊκής εκστρατείας που κατέπνιξε την “κρητική επανάσταση” το 69-67 π.Χ. με το πρόσχημα της “εκστρατείας κατά της πειρατείας”!

»Η ανασκαφική ομάδα προσκαλεί όλους τους κατοίκους και τους επισκέπτες του νησιού να επισκεφτούν τον χώρο κατά τη διάρκεια των ανασκαφών, για να ξεναγηθούν στους χώρους και να παρακολουθήσουν την πρόοδό τους. Σημείο συνάντησης η παραλία Ξηροποτάμου κάθε πρωί στις 7. Ειδικά τις Τετάρτες (6/8, 13/8 και 20/8), λόγω της άφιξης του πλοίου “Βιτσέντζος Κορνάρος” από την Κρήτη, θα γίνει οργανωμένη ξενάγηση που θα ξεκινήσει από την παραλία του Ξηροποτάμου στις 10.30 το πρωί. Η συμμετοχή εθελοντών στην εργασία μας είναι ευπρόσδεκτη. Ολες οι επισκέψεις και οι ξεναγήσεις είναι δωρεάν».

Είναι πολλοί οι φορείς και τα άτομα (επιστήμονες αρχαιολόγοι) που συντάσσονται προς την κατεύθυνση των Αντικυθήρων. Πάντως, πρωτοβουλίες όπως αυτή δύσκολα γνωρίζουν ευρεία δημοσιότητα. Πριν από ένα μήνα, περίπου, ο κορυφαίος Ελληνας αρχαιολόγος Πέτρος Θέμελης προσπάθησε να εφαρμόσει ένα πρόγραμμα στην αρχαία Μεσσήνη με συμμετοχή τουριστών που ενδιαφέρονται για την ανασκαφή και συντήρηση αρχαιοτήτων, σε συνεργασία με μεγάλο ξενοδοχειακό συγκρότημα της περιοχής. Ομως το πρόγραμμα ακυρώθηκε πριν καν ξεκινήσει λόγω αντιδράσεων μέρους της αρχαιολογικής κοινότητας και του ΣΥΡΙΖΑ (8 βουλευτές του κατέθεσαν ερώτηση στον υπουργό Πολιτισμού).

Δραστηριότητες όπως αυτή των Αντικυθήρων ή η προτεινόμενη από τον Π. Θέμελη ενισχύουν κυρίως το brand name «Ελλάδα». Ο αρχαιολογικός πλούτος της χώρας εξελίσσεται μαζί με την κοινωνία, όχι έξω από αυτήν.
-------------------------------
Πηγή: Καθημερινή
-------------------------------