Τετάρτη 16 Ιουλίου 2014

Πώς να διαγραφείτε από το Internet

Με τα ψηφιακά ίχνη μας να επεκτείνονται, τα περισσότερα προσωπικά δεδομένα μας είναι στην διάθεση χάκερς, χωρίς τη συγκατάθεσή μας.
...Μήπως όμως μοιραζόμαστε πολλά;


Οι περισσότεροι από εμάς έχουν λογαριασμούς στο Διαδίκτυο. Πολλοί μάλιστα έχουν επίσης ένα σωρό ανενεργούς λογαριασμούς που δημιουργήθηκαν για κάποιες εκπτώσεις ή προσφορές. Με τα ψηφιακά Type Your Post Summary Hereίχνη μας να επεκτείνονται, τα περισσότερα προσωπικά δεδομένα μας είναι στην διάθεση χάκερς, χωρίς τη συγκατάθεσή μας. Μήπως μοιραζόμαστε πολλά; Έχουμε το δικαίωμα να μην μας εντοπίζουν; Είναι δυνατή η μόνιμη διαγραφή από το Internet;


Κίνδυνοι δεδομένων

Η δημιουργία προφίλ σε ιστοτόπους που χρησιμοποιείτε τακτικά έχει πολλά οφέλη, όπως η ευκολία του log-in και οι καλύτερες προτάσεις για τις προϊόντα που θα θέλατε. Αλλά με την αυξανόμενη ανησυχία για τους όρους προστασίας προσωπικών δεδομένων και την πώληση των δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα, όλο και περισσότεροι αποφασίζουν να διεκδικήσουν και να διαγράψουν τα προσωπικά τους δεδομένα. 
Αν χρησιμοποιείτε έναν κωδικό πρόσβασης για πολλούς λογαριασμούς, η διαγραφή ανενεργών λογαριασμών είναι ένα σημαντικό μέτρο ασφάλειας. Εάν ένας χάκερ σπάσει τον κωδικό, θα μπορούσατε να υποστείτε ένα ντόμινο hacking σε άλλους λογαριασμούς σας, ειδικά αν συνδέονται μέσω μιας κοινής διεύθυνσης ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.

Διαγραφή της online παρουσίας σας

Το να εντοπίσετε όλα τα δεδομένα σας δεν θα είναι εύκολο. Δεν υπάρχει καμία υπηρεσία που να εντοπίζει όλα τα ίχνη σας στο Internet, ώστε να αρχίσετε να γκρεμίζετε το κοινωνικό προφίλ σας.

Ξεκινήστε με το JustDelete.me


Ένα site που ονομάζεται JustDelete.me παρέχει μια απίστευτα πλήρη λίστα των e-mail, των social media, των καταστημάτων και των ψυχαγωγικών sites, μαζί με τις σημειώσεις για το πόσο δύσκολο είναι να διαγράψετε τελείως το λογαριασμό σας και τις συνδέσεις για να το πραγματοποιήσετε. Αυτό είναι μια καλή πηγή για να θυμάστε και να βρείτε αχρησιμοποίητα προφίλ.

Βρείτε άλλους ανοικτούς λογαριασμούς 


Στη συνέχεια, εξετάστε τους λογαριασμούς email σας, ψάξτε για ενημερώσεις και ενημερωτικά δελτία για να εντοπίσετε άλλους λογαριασμούς που μπορεί να εξακολουθούν να κατέχουν τα στοιχεία ή εταιρείες που έχουν αγοράσει τη διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου σας. Στη συνέχεια, πηγαίνετε μέσω του τηλεφώνου σας και ελέγξετε για εφαρμογές που απαιτούν τη δημιουργία λογαριασμών. Αφού έχετε δημιουργήσει μια λίστα των λογαριασμών, θα πρέπει να τους ταξινομήσετε ανάλογα με το πόσο συχνά τους χρησιμοποιείτε. Διαγράψτε όσους δεν χρησιμοποιείτε. Επιστρέψτε στο JustDelete.me και αρχίστε να διαγράφετε.

Η λήψη και η αφαίρεση του περιεχομένου σας

Αν υπάρχουν δεδομένα που θέλετε να κρατήσετε - ας πούμε, φωτογραφίες ή λίστες επαφών - ίσως να μπορείτε να τα κατεβάσετε πριν από τη διαγραφή του λογαριασμού σας. Τα δεδομένα στο Facebook και το Twitter μπορούν να μεταφορτωθούν, ενώ οι επαφές του LinkedIn μπορούν να εξαχθούν μέσω των Contact Settings. Σε πολλά sites, όπως το Evernote και το Pinterest, δεν θα μπορείτε να διαγράψετε το λογαριασμό σας. Μπορείτε να τον απενεργοποιήσετε μόνο και στη συνέχεια να αφαιρέστε χειροκίνητα τα προσωπικά σας δεδομένα. Σε sites όπως η Apple, η διαδικασία αυτή περιλαμβάνει μια κλήση στην εξυπηρέτηση πελατών.

Μην ξεχνάτε τα sites ελέγχου ιστορικού

Για να μάθετε ποιες ιστοσελίδες έλεγχου του ιστορικού έχουν αναρτήσει πληροφορίες σχετικά με εσάς, ελέγξτε τη λίστα των δημοφιλών sites σε αυτή τη σελίδα του Reddit . Στη συνέχεια, πηγαίνετε στο καθένα και ψάξτε το όνομά σας. Δείτε αν εμφανιστεί στις πρώτες σελίδες των αποτελεσμάτων αναζήτησης. Αν το βρείτε, έχει πληροφορίες για το πώς να το διαγράψετε, αλλά έχει μια μικρή σχετικά ταλαιπωρία προκειμένου να αποδειχθεί ότι είστε αυτός που λέτε ότι είστε. Μετά από αυτό, περιμένετε περίπου 10 εργάσιμες ημέρες έως έξι εβδομάδες για να εξαφανιστούν οι πληροφορίες.

Ιστοσελίδες που δεν επιτρέπουν την πλήρη απόσυρση

Πολλές εταιρείες καθιστούν αδύνατο το να διαγράψετε όλα τα ίχνη των λογαριασμών σας. Σύμφωνα με το JustDelete.me, ο κατάλογος αυτός περιλαμβάνει το Etsy, το online κατάστημα για το σπίτι και το Netflix, το οποίο διατηρεί το ιστορικό και τις συστάσεις σας «σε περίπτωση που επιστρέψετε». Στη συνέχεια υπάρχει και το Twitter, το οποίο υπέγραψε συμφωνία με τη Βιβλιοθήκη του Κογκρέσου το 2013, που του δίνει το δικαίωμα να αρχειοθετήσει όλα τα δημόσια tweets από το 2006. Αυτό σημαίνει πως οτιδήποτε έχετε δημοσιεύσει από τότε ανήκει στην κυβέρνηση και θα παραμείνει αρχειοθετημένο ακόμα και αν διαγράψετε το λογαριασμό σας.

Για την πρόληψη αποθήκευσης μελλοντικών tweets, μετατρέψετε τις ρυθμίσεις σας σε ιδιωτικές, έτσι ώστε μόνο οι εγκεκριμένοι followers να μπορούν να διαβάσουν τα tweets σας. Τερματίστε τη λειτουργία του λογαριασμού σας στο Facebook, πηγαίνοντας στις Ρυθμίσεις, Ασφάλεια και στη συνέχεια κάντε κλικ στο κουμπί «Απενεργοποίηση του λογαριασμού μου». Μπορείτε να κατεβάσετε όλα τα posts και τις φωτογραφίες σας με τη μετάβαση στην επιλογή Ρυθμίσεις, Γενικά και στη συνέχεια κάντε κλικ στο κουμπί «Κατεβάστε ένα αντίγραφο των δεδομένων σας στο Facebook». Ωστόσο, έχετε ήδη συμφωνήσει με τους όρους και τις προϋποθέσεις, του κοινωνικού γίγαντα των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, οι οποίοι αναφέρουν ότι το Facebook έχει το δικαίωμα να κρατήσει τα ίχνη σας στους μονολιθικούς servers του. Βασικά, οποιαδήποτε πληροφορία σχετικά με εσάς που κατέχει ένας άλλος χρήστης του Facebook θα διατηρηθεί.

Το δικαίωμα στη λήθη

Το να είστε σε θέση να διαγράψετε κοινωνικές και άλλα online δεδομένα συνδέεται με ένα μεγαλύτερο ζήτημα: το δικαίωμα στη λήθη online. Στην Ευρωπαϊκή Ένωση, η πρόσφατη απόφαση του Δικαστηρίου έδωσε στους κατοίκους της ΕΕ το δικαίωμα να ζητήσουν την αφαίρεση άσχετων, δυσφημιστικών πληροφοριών από τις βάσεις δεδομένων των μηχανών αναζήτησης. Μια τέτοια υπηρεσία δεν είναι διαθέσιμη για τους κατοίκους των Ηνωμένων Πολιτειών.

Όταν η διαγραφή δεν αποτελεί επιλογή


Μεγάλο μέρος των προσωπικών μας δεδομένων online φιλοξενείται σε κοινωνικές πλατφόρμες που ενημερώνουν τακτικά τους όρους της υπηρεσίας για να αλλάξουν τον τρόπο που μπορούν να χρησιμοποιηθούν τα δεδομένα μας. Μια πολιτική προστασίας της ιδιωτικής ζωής με την οποία συμφωνούσατε, μπορεί να μην ισχύει και να εξελιχθεί σε κάτι με το οποίο διαφωνείτε κάθετα. 

Αλλά σε μια όλο και πιο συνδεδεμένη και virtual εποχή, μπορεί να φαίνεται αδιανόητο να μην έχετε καθόλου ένα ψηφιακό αποτύπωμα. Οι περισσότεροι από εμάς χρησιμοποιούν έναν κοινωνικό λογαριασμό για να συνδεθούν σε δεκάδες άλλους δικτυακούς τόπους. Μερικά sites απαιτούν να το κάνετε: για παράδειγμα, η Huffington Post απαιτεί log-in στο Facebook, ενώ οι σχολιαστές του YouTube χρειάζονται ένα log-in στο Google+. 
Οι εργοδότες συχνά ελέγχουν το Google ή τα social media. Σε πολλά επαγγέλματα, ένα online χαρτοφυλάκιο της εργασίας στο WordPress ή το Tumblr αποτελεί αναγκαιότητα. 
Είναι όλο και πιο δύσκολο να επικοινωνήσετε κοινωνικά, χωρίς τη βοήθεια ενός λογαριασμού στο Facebook ή το Twitter. 
Λαμβάνοντας υπόψη την πραγματικότητα του συνδεδεμένου κόσμου μας σήμερα, το να μην είναι κάποιος online μπορεί να θεωρηθεί αρνητικό. Το κλειδί είναι να αναλάβετε την ιδιοκτησία των δεδομένων σας. Να έχετε τον έλεγχο των προσωπικών σας δεδομένων που είναι διαθέσιμα online, διαγράφοντας τους ανενεργούς λογαριασμούς. Δημιουργήστε νέους λογαριασμούς επιλεκτικά και έχετε υπόψιν ότι οτιδήποτε ποστάρετε μπορεί να γίνει δημόσια κοινόχρηστο ή ακόμη και να αποτιμηθεί σε χρήμα.
-----------------------------
Πηγή: time.com
-----------------------------