Παρασκευή 4 Ιουλίου 2014

Αυτό είναι το νέο περιπολικό υπερσκάφος του Λιμενικού


Με περιπολικό πλοίο ανοικτής θαλάσσης (O.P.V.), ολικού μήκους 58 μέτρων και τύπου «DAMEN STAN PATROL 5509» ενισχύεται το Λιμενικό Σώμα.

Το συνολικό κόστος της αγοράς ανέρχεται στα 28,8 εκατ. ευρώ και χρηματοδοτείται στο μεγαλύτερο ποσοστό από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Εξωτερικών Συνόρων.

Κύριο χαρακτηριστικό του πλοίου είναι ότι μπορεί να πλέει και κάτω από δύσκολες καιρικά συνθήκες, ενώ όσον αφορά την κατασκευή του, αυτό που το κάνει να ξεχωρίζει είναι η πλώρη του, τύπου Axe Bow (πέλεκυ). Το σκάφος είναι κατασκευασμένο από χάλυβα (η γάστρα του) και αλουμίνιο. Το μήκος του φθάνει τα 58 μέτρα και θα διαθέτει σύγχρονο εξοπλισμό επιτήρησης και συστήματα τηλεπικοινωνιών και ναυτιλίας.Επιπλέον, θα διαθέτει στη πρύμνη κεκλιμένο καθέλκυσης ταχυπλόου σκάφους, καθώς και άνω γέφυρα (flying bridge).

Ο πρότυπος σχεδιασμός του το καθιστά επιχειρησιακά κατάλληλο για περιπολίες επιτήρησης, επιχειρήσεις παράκτιας και ανοιχτής θαλάσσης και διάφορες άλλες αποστολές του Λιμενικού Σώματος. Η αγορά του αναμένεται να συνδράμει στο έργο του Λιμενικού Σώματος για τη φύλαξη των συνόρων της Ελλάδος και της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

«Πρόκειται για ένα έργο ιδιαίτερης σημασίας, λόγω της συμβολής του στην ενδυνάμωση του στόλου του Λιμενικού Σώματος και την εν γένει διασφάλιση των εθνικών μας συμφερόντων. O σύγχρονος και πολυδιάστατος ρόλος που καλείται το Λιμενικό Σώμα να διαδραματίσει για την αντιμετώπιση του φαινομένου της παράνομης μετανάστευσης από τη θάλασσα, καθώς και για την αποτελεσματική φύλαξη των θαλασσίων συνόρων από πάσης φύσεως απειλές, επιτάσσουν την αναβάθμισή του σε τεχνικά μέσα και αυτό πράττουμε», τόνισε ο υπουργός Ναυτιλίας, Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, αναφερόμενος στο νέο σκάφος του Λιμενικού.



----------------------------
Πηγή: E-Radio.gr
----------------------------