Σάββατο 5 Ιουλίου 2014

Επίστολή κ. Χαρχαλάκη προς Υπουργό Πολιτισμού για τον Φωτισμό του Κάστρου Χώρας Κυθήρων

Ηλεκτρονική επιστολή (email) έστειλε ο νέος Δήμαρχος Κυθήρων κ. Ευστράτιος Χαρχαλάκης προς τον Υπουργό Πολιτισμού κ. Κωνσταντίνο Τασούλα, την Υφυπουργό κα. Άντζελα Γκερέκου και τη Γ.Γ. κα. Λίνα Μενδώνη σχετικά με το εξαιρετικά σοβαρό ζήτημα της λειτουργίας και του φωτισμού του μεσαιωνικού Κάστρου της Χώρας Κυθήρων. Η επιστολή έχει ως εξής:

ΠΡΟΣ:
1) Υπουργό Πολιτισμού κ. Κων/νο Τασούλα
2) Υφυπουργό Πολιτισμού κα. Άντζελα Γκερέκου
3) Γ.Γ. Υπουργείου Πολιτισμού κα. Λίνα Μενδώνη

Αξιότιμε κ. Υπουργέ,
Αξιότιμη κα. Υφυπουργέ,
Αξιότιμη κα. Γενική Γραμματέα,

Σας απευθύνω το μήνυμα αυτό προκειμένου να θέσω υπόψη σας τα σημαντικά προβλήματα που αντιμετωπίζει ο αρχαιολογικός χώρος του Ενετικού Κάστρου στη Χώρα Κυθήρων. Πρόκειται για ένα μεσαιωνικό Κάστρο εξαιρετικού κάλλους, ίσως το πλέον επισκέψιμο και διαφημισμένο σημείο στα Κύθηρα, που ωστόσο δεν λειτουργεί όπως θα έπρεπε.

Συγκεκριμένα:
1) Μπήκε ο Ιούλιος και το Κάστρο παραμένει αφώτιστο. Δεν είναι δυνατόν να έχει παρέλθει το 1/3 του Καλοκαιριού και ακόμα να μην φωτίζεται το Κάστρο κάθε βράδυ, όλες τις μέρες της εβδομάδας. Το Κάστρο πρέπει να φωτίζεται καθημερινά από 01/06 μέχρι και 15/09 ανελλιπώς.

2) Οι χώροι υγιεινής στο Κάστρο (τουαλέτες) παραμένουν κλειστές με αποτέλεσμα οι χιλιάδες επισκέπτες να απορούν για ποιό λόγο ένας τόσο μεγάλος και επισκέψιμος αρχαιολογικός χώρος δεν διαθέτει λειτουργούντες χώρους υγιεινής.
 
3) Σοβαρότερο απ΄όλα είναι το ζήτημα του ωραρίου λειτουργίας του Κάστρου. Είναι τουλάχιστον απαράδεκτο να κλείνει ο χώρος του Κάστρου το μεσημέρι και να μην υπάρχει απογευματική βάρδια, σε ένα αμιγώς τουριστικό νησί όπως τα Κύθηρα.

Όλα τα παραπάνω έχουν προκαλέσει απορία και εκνευρισμό στους επαγγελματίες του τουρισμού αλλά και τους χιλιάδες επισκέπτες του χώρου.

Αντιλαμβανόμαστε όλοι την τρέχουσα οικονομική κατάσταση, καθώς και τα ζητήματα γραφειοκρατίας, αλλά αυτό δεν μπορεί να αποτελεί διαρκή δικαιολογία τη στιγμή που δεν επιλύονται ούτε τα βασικά ζητήματα, όπως τα ανωτέρω.

Σας παρακαλώ να προβείτε ΑΜΕΣΑ στην επίλυση όλων των ανωτέρω, τα οποία παρά τις φιλότιμες προσπάθειες της 1ης Ε.Β.Α. και του προσωπικού της, παραμένουν άλυτα.

Αναμένω άμεση παρέμβασή σας.

Με Τιμή,

Ευστράτιος Α. Χαρχαλάκης
Εκλεγείς Δήμαρχος Κυθήρων