Τετάρτη 2 Ιουλίου 2014

«Πειρατεία» στις συντάξεις των πλοιάρχων!!!

Στο 58,87% οι μνημονιακές περικοπές που έχουν υποστεί. Σαράντα προσέφυγαν στη Δικαιοσύνη (με παρέμβαση και στo ΣτΕ). 

Προσφυγή στο Διοικητικό Πρωτοδικείο Πειραιά και παρέμβαση στην Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας έχουν καταθέσει περίπου 40 συνταξιούχοι πλοίαρχοι, με μοναδικό αίτημα την επαναφορά των συντάξεων των ναυτικών στα προ Μνημονίων επίπεδα. Στο 58,87% φθάνει το ύψος των περικοπών που έχουν υποστεί τα τελευταία τρία χρόνια στις συντάξεις τους οι πλοίαρχοι, ποσοστό που δεν έχει επιβληθεί σε άλλο κλάδο συνταξιούχων.

Αυτά έκαναν γνωστά χθες σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν τα μέλη της Πανελλήνιας Ενωσης Συνταξιούχων Πλοιάρχων Εμπορικού Ναυτικού, εξηγώντας με στοιχεία και αριθμούς τις μειώσεις που έχουν υποστεί οι συντάξεις τους. Οπως επεσήμαναν, η σύνταξη ενός πλοιάρχου πριν από τις περικοπές ήταν περίπου 2.000 ευρώ καθαρά και σήμερα έχει κατέβει στα 1.300 ευρώ. Οι απόμαχοι ναυτικοί τόνισαν ότι ποτέ μέχρι σήμερα δεν έλαβαν το 80% του μισθού τους ως σύνταξη, αν και πλήρωναν γι’ αυτό. Το μέγιστο στο οποίο έφθασαν ήταν το 70% σταδιακά από το 2006 μέχρι το 2010 και από τότε άρχισαν οι συντάξεις να μειώνονται. Υποστήριξαν ότι η κράτηση του 4% που επιβάλλεται σε όλους τους ναυτικούς υπέρ του Κεφαλαίου Ασθενείας και Ανεργίας (ΚΑΑΝ) γίνεται επί του μεικτού ποσοστού σύνταξης προ των περικοπών, κάτι που δύο φορές ο Συνήγορος του Πολίτη έχει γνωμοδοτήσει ότι είναι παράνομο, διότι δεν πρόκειται πια για 4% αλλά για 5,5%.

Το ΝΑΤ και ο Οίκος Ναύτου

Αναφέρθηκαν στο Ταμείο τους, το ΝΑΤ, το παλαιότερο ασφαλιστικό ταμείο στην Ελλάδα -ιδρύθηκε το 1861-, το οποίο, ενώ επέζησε, όπως δήλωσαν, από τους δύο παγκόσμιους πολέμους, διαχρονικά οι κυβερνώντες ασέλγησαν πάνω του, κάνοντας και την τελευταία ασέλγεια, το κούρεμα των ομολόγων, με αποτέλεσμα να τους λένε σήμερα ότι το ΝΑΤ χρεοκόπησε και δεν δικαιούνται να λάβουν αυτά που κατέθεταν μια ζωή. Μίλησαν για τον Οίκο Ναύτου που ιδρύθηκε το 1927 συντηρούμενος από το ΝΑΤ, δηλαδή από τους ναυτικούς, πέρυσι όμως τον «κατάπιε» ο ΕΟΠΥΥ. «Δικό μας το κτίριο, δικά μας τα μηχανήματα, όμως κουμάντο κάνει ο ΕΟΠΥΥ, χωρίς να δίνει καμία ιδιαίτερη φροντίδα στο ναυτικό» πρόσθεσαν.

Οι συνταξιούχοι πλοίαρχοι μέσα σε μια φορτισμένη συναισθηματικά ατμόσφαιρα αναφέρθηκαν στην ιδιαιτερότητα και την επικινδυνότητα του επαγγέλματός τους. «Δεν υπάρχει άλλος εργαζόμενος διαθέσιμος ανά πάσα στιγμή, 24 ώρες την ημέρα, 7 μέρες την εβδομάδα, να ζει μέσα στον χώρο της εργασίας του, έναν χώρο που ζώνουν δυο φυσικοί θανάσιμοι κίνδυνοι. Εναν χώρο πάνω από τη φωτιά της μηχανής και πάνω από το κύμα της θάλασσας. Εναν χώρο που για μέρες και μήνες ακόμα, μποτζάρει και σκαμπανεβάζει», σημείωσε ο πρόεδρος της Ενωσης Μάκης Δασκαλάκης και υπογράμμισε πως μελέτη της δανέζικης ΠΝΟ έχει αποδείξει ότι οι χώροι που έχει στη διάθεσή του να κινηθεί ο ναυτικός μετά τη δουλειά του είναι λιγότεροι από όσους έχει ένας φυλακισμένος.

Τίποτε από όλα αυτά, όπως υποστήριξε, δεν έλαβαν υπόψη τους οι υπεύθυνοι των υπουργείων Οικονομικών και Ναυτιλίας, όταν αποφάσισαν να τους κόψουν αυτό που με αίμα έχουν πληρώσει. Αντίθετα, ο υπουργός Ναυτιλίας Μ. Βαρβιτσιώτης, με απόφασή του, κατάργησε την έκπτωση 50% που είχαν όλοι οι συνταξιούχοι ναυτικοί στα ακτοπλοϊκά εισιτήρια.
---------------------------------------------------
Πηγή: efsyn.gr-Χριστίνα Παπασταθοπούλου
---------------------------------------------------