Σάββατο 26 Ιουλίου 2014

Δύο νεκροί από το αεροπορικό δυστύχημα

Το αλεξίπτωτο προκάλεσε τη συντριβή του αεροσκάφους στη Σπάρτη; - Καρφωμένο στο έδαφος έξω από το «κλειστό» δημοτικό αεροδρόμιο της λακωνικής πρωτεύουσας βρέθηκε το υπερελαφρύ αεροσκάφος που συνετρίβη στη Σπάρτη παρασύροντας στο θάνατο τους δύο χειριστές

Καρφωμένο στο έδαφος με το εμπρόσθιο τμήμα σε ελαιώνα ακριβώς δίπλα στο δημοτικό αεροδρόμιο Σπάρτης βρέθηκε το μικρό αεροσκάφος που συνετρίβη το πρωί του Σαββάτου με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους οι δύο χειριστές, ηλικίας 35 και 52 ετών, που επέβαιναν στο μονοκινητήριο. Επιπλέον, όπως αναφέρουν στο protothema.gr ο υπεύθυνος του δημοτικού αεροδρομίου Σπάρτης και πηγές της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας, βρέθηκε ανοικτό το αλεξίπτωτο του μικρού αεροσκάφους κάτι που δείχνει ότι ενδεχομένως η πτώση του υπερελαφρού αεροσκάφους να οφείλεται σε λάθος χειρισμό.

Σύμφωνα με πληροφορίες από την ΥΠΑ το δυστύχημα έγινε στην διαδικασία της απογείωσης. Οι πρώτες ενδείξεις δείχνουν ότι άνοιξε το αλεξίπτωτο του αεροσκάφους – ενδεχομένως από λάθος χειρισμό – γεγονός που ανέσχεσε την άνοδο του αεροσκάφους με αποτέλεσμα την συντριβή του.


Αναφορικά με τις συνθήκες του δυστυχήματος, ο Αντώνης Φελλούρης, πιλότος και υπεύθυνος για το δημοτικό αεροδρόμιο Σπάρτης αναφέρει στο protothema.gr πως το υπερ-ελαφρύ μονοκινητήριο είχε προσγειωθεί και η πτώση του έγινε κατά την απογείωση: «Βρισκόταν στα 30-40 μέτρα και επιχείρησε να στρίψει αριστερά προκειμένου να κατευθυνθεί πιθανότατα προς Καλαμάτα. Όμως -άγνωστο γιατί- άνοιξε το αλεξίπτωτο που διαθέτει για περίπτωση ανάγκης με αποτέλεσμα να καρφωθεί στο έδαφος».


Κατά τον κ. Φελλούρη «το αεροδρόμιο είναι κλειστό και απαγορεύεται κάθε προσγείωση ή απογείωση».


«Κακώς είχαν έρθει εδώ. Εχουμε ξεκινήσει τις διαδικασίες για την επαναλειτουργία του και περιμένουμε την άδεια από την Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας», σημειώνει μιλώντας στο protothema.gr ο υπεύθυνος για το δημοτικό αεροδρόμιο Σπάρτης.

«Το αλεξίπτωτο βρέθηκε ανοικτό», είπε αξιωματούχος της ΥΠΑ στο protothema.gr επιβεβαιώνοντας την μαρτυρία του Αντώνη Φελλούρη, υπευθύνου του δημοτικού αεροδρομίου Σπάρτης.


Η συγκλονιστική φωτογραφία από τη συντριβή του αεροσκάφους στη Σπάρτη. Το αεροσκάφος προσέκρουσε στο έδαφος με το εμπρόσθιο τμήμα. Διακρίνεται το ανοικτό αλεξίπτωτο. Η φωτογραφία δημοσιεύθηκε στην ιστοσελίδα apela.gr

Τι λέει η ΥΠΑ για το αεροπορικό δυστύχημα

Ανακοίνωση οπου εκφάζει τα θερμά της συλληπτήρια και ρίχνει φως στις συνθήκες του δυστυχήματος που συνέβη στη πτήση αμφίβιου υπερελαφρού αεροσκάφους, τύπου Aventura και ιταλικού νηολογίου, εξέδωσε η Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας (ΥΠΑ).

Όπως επισημαίνει: «Το αεροσκάφος απογειώθηκε από πεδίο, μη αδειοδοτημένο από την ΥΠΑ, για πτήσεις πολιτικών αεροσκαφών», ενώ «δεν κατετέθη, από τον υπεύθυνο για την πτήση χειριστή, σχέδιο πτήσης, ως όφειλε.


Με βάση τα όσα υπογραμμίζει, ακόμη, «δεν υπήρξε καμία επικοινωνία με την Υπηρεσία μας». Σύμφωνα με την ανακοίνωση «στον τόπο του ατυχήματος, μετά από συνεννόηση με την ΥΠΑ,  μετέβησαν  ήδη, εκπρόσωποι της Επιτροπής Διερεύνησης Ατυχημάτων και Ασφάλειας Πτήσεων, αρμόδιας για την διακρίβωση των συνθηκών και αιτιών του ατυχήματος».

Πώς έγινε η τραγωδία
Σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά το αεροσκάφος έχασε ύψος και έπεσε 15 μέτρα έξω από την περίφραξη του αεροδρομίου, στο Πυρί Λακωνίας. Το αεροπορικό δυστύχημα σημειώθηκε λίγο μετά τις δέκα το πρωί.

Τα δυο άτομα απεγκλωβίστηκαν από την Πυροσβεστική Υπηρεσία, νεκρά. Η κλήση στο ΕΚΑΒ για να παραλάβει τους δύο τραυματίες  έγινε στις 10:15 το πρωί του Σαββάτου, ενώ στις 10:37 δύο ασθενοφόρα έφτασαν στο σημείο της συντριβής και παρέλαβαν τους δύο άνδρες. Στις 11:15 οι σοροί των δύο μελών του πληρώματος που βρήκαν τραγικό θάνατο όταν το «υπερελαφρύ» αεροσκάφος τους συνετρίβη διακομίστηκαν στο νοσοκομείο Σπάρτης, όπου διαπιστώθηκε ο θάνατός τους.


To protothema.gr επικοινώνησε με γιατρούς στο νοσοκομείο της Σπάρτης, οι οποίοι σημείωσαν ότι τα δύο άτομα μεταφέρθηκαν στο ίδρυμα ήδη νεκρά συνεπεία πολλαπλών τραυμάτων. Τα ακριβή αίτια του θανάτου τους θα καθοριστούν μετά την ιατροδικαστική εξέταση.

Μάρτυρας του δυστυχήματος ο τρίτος της παρέας
Οι δύο άτυχοι άνδρες και ένας ακόμη φίλος τους είχαν είχαν φτάσει οδικώς από την Αθήνα στην Σπάρτη. Το αεροσκάφος ιταλικής κατασκευής με κωδικό I-A651, όμως, ήταν διθέσιο και έτσι ένας από τους τρεις δεν επιβιβάστηκε.

Ο τρίτος που δεν μπήκε στο αεροσκάφος αλλά υπήρξε μάρτυρας του δυστυχήματος έδωσε κατάθεση στις αστυνομικές αρχές.


«Γρίφος»  το δρομολόγιο του ιδιωτικού αεροσκάφους
Κατά πληροφορίες, το μικρό αεροσκάφος συνετρίβη κατά τη φάση της απογείωσης από το δημοτικό αεροδρόμιο Σπάρτης. Σημειώνεται ότι το συγκεκριμένο αεροδρόμιο είναι κλειστό διότι η Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας έχει αναστείλει την άδεια λειτουργίας του.

Οι αρχικές πληροφορίες ότι το αεροσκάφος ανήκε στην αερολέσχη Καλαμάτας δεν επιβεβαιώνονται, αφού όπως είπε εκπρόσωπος της αερολέσχης στο protothema.gr η συγκεκριμένη αερολέσχη δεν διαθέτει αεροσκάφη. Συνεπώς, παραμένει ακόμη ασαφές από πού πέταξε και πώς ξεκίνησε το τελευταίο του ταξίδι το αεροσκάφος ιταλικής κατασκευής με κωδικό I-A651, που στοίχισε τη ζωή των δύο ανδρών.

-------------------------
Πηγή: protothema.gr
-------------------------