Τετάρτη 9 Ιουλίου 2014

Δέκα βίλες νοικιάζονται, μία δηλώνεται

Επιχειρηματίες, πτωχευμένοι και μη, πρώην τηλεαστέρες, τέως μεγαλοεκδότες και έκπτωτοι πολιτικοί τα παίρνουν «μαύρα» από τους φιλοξενούμενούς τους- Μόνο στις Κυκλάδες έχουν εκδοθεί φέτος 669 ειδικά σήματα του ΕΟΤ, τη στιγμή που διατίθενται πάνω από 1.500 πολυτελείς κατοικίες

Η κρίση «ξεσπιτώνει» τους άλλοτε ισχυρούς και επώνυμους που   νοικιάζουν πλέον τις καλοκαιρινές βίλες τους αντί αρκετών χιλιάδων ευρώ. Κλείνουν έτσι «τρύπες» στον προϋπολογισμό τους, αλλά, από την άλλη, ανοίγουν άλλες στην Εφορία, καθώς μόλις μόνο μία στις δέκα δηλώνεται στον ΕΟΤ.

Εφτιαξαν τις κατοικίες τους την εποχή που το χρήμα έρρεε άφθονο και η επένδυση σε ακίνητα εθεωρείτο η σταθερότερη και ασφαλέστερη επιλογή. Χρυσοπλήρωσαν παραμυθένιες θερινές βίλες τις οποίες χαίρονταν ξένοιαστα οι ίδιοι, οι οικογένειές τους και οι παρέες των καλεσμένων φίλων τους. Αλλοι, βέβαια, επένδυσαν σε περισσότερες από μία με σκοπό να τις μοσχοπουλήσουν σε VIP επισκέπτες, ενώ  άλλοι τις έχτισαν με μεράκι για να τις κληροδοτήσουν στα παιδιά τους.  Ηταν η περίοδος της αμεριμνησίας, των μεγάλων προσδοκιών, της ασυγκράτητης αισιοδοξίας, αν όχι και της αφέλειας ότι εκεί θα διασκέδαζαν τα ατέλειωτα ζεστά ελληνικά καλοκαίρια μιας ολόκληρης ζωής. 

Τα πράγματα, όμως, δεν ήρθαν όπως τα περίμεναν. Τα μεγάλα δάνεια, η αδυναμία κάλυψης εξόδων συντήρησης, σε συνδυασμό με την υψηλή φορολόγηση, τους αναγκάζουν να συμβιβαστούν  και  να στραφούν σε εναλλακτικές λύσεις αξιοποίησής τους. Τώρα αντί να  απολαμβάνουν τα σπίτια τους, αναγκάζονται με βαριά καρδιά να τα αποχωριστούν μέσα στο καλοκαίρι αφήνοντας -με το αζημίωτο φυσικά- τους τουρίστες να ζήσουν τον δικό τους μύθο. Μεταξύ 8.000 και 10.000 ευρώ την εβδομάδα κυμαίνονται για την υψηλή περίοδο οι τιμές ενοικίασης των τουριστικών κατοικιών που φιλοξενούν έως και 10 άτομα σε δημοφιλείς προορισμούς, ενώ ο τζίρος υπολογίζεται σε 100 εκατ. ευρώ.

 Τα επίσημα στοιχεία που δίνει ο ΕΟΤ για το ραγδαία αυξανόμενο ενδιαφέρον των κατόχων αυτοεξυπηρετούμενων ακινήτων (κατοικίες και επαύλεις) για την έκδοση ειδικού σήματος λειτουργίας τουριστικής επιπλωμένης κατοικίας είναι εντυπωσιακά. Μόνο στις Κυκλάδες έχουν εκδοθεί από την αρχή του έτους 669 ειδικά σήματα λειτουργίας, ενώ πέρυσι είχαν παραχωρηθεί μόλις 25. Το συγκεκριμένο γραφείο δέχεται 15 αιτήσεις καθημερινά και η αναμονή υπολογίζεται σε έναν μήνα περίπου. Στις Κυκλάδες υπολογίζεται ότι αυτή τη στιγμή νοικιάζονται περισσότερες από 1.500 κατοικίες. «Μέχρι τον Απρίλιο κινούμασταν σε ήρεμα νερά και η περίοδος αναμονής για την έκδοση του ειδικού σήματος ήταν 3 με 4 ημέρες», αναφέρει στο «ΘΕΜΑ» ο προϊστάμενος του ΕΟΤ Σύρου Μιχάλης Παράβαλος, που είδε την κατάσταση να αλλάζει μέσα σε μία ημέρα. «Στις 4 Απριλίου, μέσα σε μία μέρα μόνο κατατέθηκαν 110 αιτήσεις. Αυτή τη στιγμή εκκρεμούν 200 αιτήσεις και μέχρι το τέλος του χρόνου θα έχουμε ξεπεράσει τις 1.000. Και δεν μιλάμε για 1.000 σπίτια, καθώς τα συγκροτήματα περιλαμβάνουν πολλά διαμερίσματα αλλά παίρνουν ένα σήμα».

Πρωταθλήτρια η Μύκονος

- Ο εφοπλιστής Χάρης Βαφειάς συγκαταλέγεται στη λίστα με τα ηχηρά ονόματα που ανοίγουν τις πόρτες των πολυτελών κατοικιών τους για τους τουρίστες. Η εντυπωσιακή έπαυλή του στην παραλία της Λια με τις πέντε κρεβατοκάμαρες και την υψηλής αισθητικής πισίνα νοικιάζεται μέσω του μεσιτικού γραφείου mykonosvillas.com και η τιμή της γίνεται γνωστή στους ενδιαφερόμενους κατόπιν αιτήματος. Σύμφωνα με πληροφορίες, πάντως, οι τιμές στη βίλα Βαφειά ξεκινούν από 2.000 ευρώ τη βραδιά, ανάλογα την περίοδο και τη διαθεσιμότητα.







-  Ο γνωστός σχεδιαστής ρούχων Πάνος Ζήνας νοικιάζει τέσσερις βίλες σε συγκρότημα στην περιοχή Φανάρι. Με τις τιμές να ξεκινούν από 800  έως 2.500 ευρώ (η πιο ακριβή), ο επισκέπτης έχει στη διάθεσή του εκτός των άλλων γήπεδο τένις και ελικοδρόμιο.







-  Ενα άλλο συγκρότημα τριών ανεξάρτητων κατοικιών με την ονομασία «My Mykonos Retreat», το οποίο βρίσκεται στην περιοχή της Αλεόμανδρας και είναι ιδιοκτησία της διακοσμήτριας-σχεδιάστριας Μίνας Καραγιάννη, αποτελεί με τη σειρά του πόλο έλξης για επώνυμους τουρίστες από το εξωτερικό οι οποίοι δεν έχουν πρόβλημα να ξοδέψουν κάποιες χιλιάδες ευρώ για να νοικιάσουν έναν από αυτούς τους ιδιωτικούς παραδείσους. Σε αυτό το συγκρότημα έχουν φιλοξενηθεί κατά καιρούς αρκετά γνωστά ονόματα, όπως τα μέλη της οικογένειας των Καρντάσιαν που ήρθαν πέρυσι στη Μύκονο για να γυρίσουν μερικά επεισόδια για το ομώνυμο ριάλιτι σόου, καθώς και ο διάσημος ποδοσφαιριστής Ζλάταν Ιμπραΐμοβιτς που επέλεξε το συγκρότημα κατοικιών «My Mykonos Retreat» για διακοπές. Οι τιμές εδώ ξεκινούν από 1.500 ευρώ τη βραδιά.







Οπως εύστοχα σχολιάζει στο «ΘΕΜΑ» Μυκονιάτης επιχειρηματίας, «αυτή τη στιγμή στο νησί οι πάντες νοικιάζουν τα σπίτια τους με εξαίρεση τον μεγαλοεπιχειρηματία Σωκράτη Κόκκαλη, αλλά και τον πρώην γενικό γραμματέα του υπουργείου Δικαιοσύνης Παναγιώτη Πανούρη, ο οποίος έχει χτίσει μια πολυτελή κατοικία που διαθέτει εκπληκτική θέα στον κόλπο της Ψαρούς. Αν και ο κ. Πανούρης δέχεται κάθε καλοκαίρι δεκάδες αιτήματα από μεσίτες για να νοικιάσει την εξοχική του κατοικία, εκείνος αντιστέκεται σθεναρά στον πειρασμό των χιλιάδων ευρώ που του  προσφέρουν οι ενδιαφερόμενοι πελάτες».

- Ακόμα σε κάποιες από τις πολυτελείς βίλες που έχει χτίσει η κυρία Γιάννα Αγγελοπούλου στην περιοχή Αγιος Λάζαρος στη Μύκονο φιλοξενούνται προσωπικότητες του διεθνούς τζετ-σετ λόγω των καλών σχέσεων της ιδιοκτήτριας με επιχειρηματικούς, καλλιτεχνικούς και αθλητικούς παράγοντες. Πρόσφατη παρουσία, ο σούπερ σταρ του παγκοσμίου ποδοσφαίρου Κριστιάνο Ρονάλντο, που διέμεινε εκεί για λίγες ημέρες μαζί με τους φίλους του, έχοντας στη διάθεσή του και ένα πολυτελές γιοτ για βόλτες στο Αιγαίο.







Και Κρήτη και Αττική και Πόρτο Χέλι


Το ενδιαφέρον, όμως, για την έκδοση ειδικών σημάτων του ΕΟΤ δεν επικεντρώνεται μόνο στις Κυκλάδες αλλά είναι πανελλαδικό.
Στην επικράτεια το 2011 είχαν εκδοθεί 261 σήματα. Το 2012 δόθηκαν 289, ενώ το 2013 ο αριθμός τους ανέβηκε στα 446. Μόνο για το πρώτο τρίμηνο του 2014  εκδόθηκαν 764 σήματα.

 Στην Κρήτη πέρυσι είχαν χορηγηθεί 35 ειδικά σήματα, ενώ από την αρχή του έτους μέχρι και σήμερα έχουν δοθεί 398 σήματα.

Μεγάλο παιχνίδι με τις ενοικιάσεις γίνεται και μέσω της ιστοσελίδας booking.com. Οι ιδιοκτήτες των επαύλεων στους top τουριστικούς προορισμούς εκμεταλλεύονται την υψηλή ζήτηση και εκτοξεύουν τις τιμές ευελπιστώντας στον… κροίσο με τα επτά γράμματα που δεν θα έχει κανένα πρόβλημα να δώσει για τη διαμονή του και 5.000 ευρώ την ημέρα. Οι πιο εγκρατείς ωστόσο φροντίζουν να παρακάμπτουν την ιστοσελίδα booking.com και να διαπραγματεύονται τις τιμές σε χαμηλότερα επίπεδα και συνήθως το πετυχαίνουν. 

 Δεν είναι, όμως, μόνο οι αμιγώς τουριστικές περιοχές που παρουσιάζουν ενδιαφέρον για την έκδοση του ειδικού σήματος του ΕΟΤ. Ιδιαίτερη ζήτηση παρουσιάζει και ο Νομός Αττικής. Μάλιστα πολλοί είναι οι ιδιοκτήτες που διαπραγματεύονται από την έναρξη της τουριστικής σεζόν και μέσω των μεσιτικών γραφείων την ενοικίαση των σπιτιών τους σε ξένους τουρίστες. Αυτοί κυρίως προέρχονται από τα ανατολικά κράτη. Πρόσφατο παράδειγμα είναι η περίπτωση του γνωστού κατασκευαστή Κώστα Χούμπαυλη ο οποίος συμφώνησε με Ρώσο επιχειρηματία για την ενοικίαση της βίλας του στα Λεγρενά αντί του ποσού των 1.000 ευρώ την ημέρα για ολόκληρο τον Αύγουστο. Η βίλα διαθέτει φυσικά πισίνα, επτά κρεβατοκάμαρες συν τρεις για το προσωπικό. Το συγκεκριμένο αντίτιμο φαίνεται να είναι από τα χαμηλότερα στην αγορά, καθώς στα νότια προάστια της πρωτεύουσας οι τιμές για τις ενοικιάσεις των επαύλεων ξεκινούν από τα 1.500 ευρώ και πάνω.

Ιδιαίτερη ζήτηση παρουσιάζει και το Πόρτο Χέλι. Σύμφωνα με τον μεσίτη Παναγιώτη Γούτο, η έκδοση του ειδικού σήματος του ΕΟΤ αποτελεί καθημερινά θέμα συζήτησης μεταξύ των ιδιοκτητών ακινήτων. «Ολοι το κουβεντιάζουν και απ’ ό,τι διαπιστώνω υπάρχει αρκετό ενδιαφέρον καθώς δίνεται η ευκαιρία σε πολλούς ιδιοκτήτες να εκμεταλλευτούν τις εξοχικές κατοικίες τους και να κλείσουν ενδεχομένως κάποιες τρύπες στα οικονομικά τους λόγω της κρίσης», σημειώνει. Μία από τις πιο εντυπωσιακές βίλες που νοικιάζονται στο Πόρτο Χέλι είναι αυτή της κυρίας Αφροδίτης Λαναρά στην οποία μάλιστα είχε φιλοξενηθεί πριν από μερικά χρόνια το ζεύγος Τσοχατζόπουλου αντί 1.500 ευρώ την ημέρα.

Το μαύρο χρήμα

 Αυτά, όμως, που καταγράφουν οι υπηρεσίες του ΕΟΤ και δίνουν ως επίσημα στοιχεία δεν είναι παρά η μισή πραγματικότητα, καθώς η συντριπτική πλειονότητα των ιδιοκτητών νοικιάζει τα σπίτια της παράνομα, χωρίς δηλαδή το ειδικό σήμα.

Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι για τις ανάγκες του ρεπορτάζ απευθυνθήκαμε σε πολλά μεσιτικά γραφεία, όμως ελάχιστοι ήταν σε θέση να δώσουν πληροφορίες και στοιχεία για τους ενοικιαστές, επικαλούμενοι ότι οι περισσότερες συμφωνίες γίνονται κάτω από το τραπέζι και πως για ευνόητους λόγους οι πελάτες τους δεν επιθυμούν τη δημοσιότητα. «Για κάθε μία νόμιμη ενοικίαση, πέντε κατοικίες νοικιάζονται παράνομα», λέει στο «ΘΕΜΑ» μεσίτης που δραστηριοποιείται στις Κυκλάδες και προσθέτει ότι «όσο ελκυστικός μπορεί να είναι ο νόμος που πέρασε η υπουργός Ολγα Κεφαλογιάννη, κανένας δεν μπορεί να πει όχι στο μαύρο χρήμα». Αλλωστε ο ξένος τουρίστας για το τελευταίο πράγμα που μπορεί να ενδιαφέρεται είναι αν η βίλα που έχει κλείσει έχει ειδικό σήμα από τον ΕΟΤ ή όχι. Οι παράνομοι ωστόσο κινδυνεύουν με βαρύ πρόστιμο σε περίπτωση που γίνουν αντιληπτοί από τις ελεγκτικές υπηρεσίες του Οργανισμού Τουρισμού. Το πρόστιμο έχει οριστεί στις 50.000 ευρώ. Στον Νομό Κυκλάδων έχουν ήδη εντοπιστεί κάποιοι παραβάτες και έχει ξεκινήσει η αποστολή των προστίμων. Οπως αναφέρει ο κ. Παράβαλος, «έχουμε βρει και κάποιους που λειτουργούν χωρίς το ειδικό σήμα του ΕΟΤ. Σε αυτούς έχουμε στείλει σήμα για να δώσουν εξηγήσεις. Σε συνεργασία με το ΣΔΟΕ έχουν ξεκινήσει έρευνες μέσω των sites και μεγάλων τουριστικών συγκροτημάτων. Πάντως δεν είναι εύκολος ο εντοπισμός τους, ούτε εύκολη η πρόσβαση σε αυτά τα σπίτια. Δεν μπορείς έτσι απλά να ενοχλήσεις τον ξένο τουρίστα που κάνει τις διακοπές του».

 Ο προϊστάμενος του ΕΟΤ Κυκλάδων επισημαίνει ότι κάθε βίλα που νοικιάζεται μέσω Διαδικτύου πρέπει να διαθέτει τον απαιτούμενο από τον νόμο αριθμό μητρώου. «Διαφορετικά», εξηγεί, «είμαστε υποχρεωμένοι να στείλουμε κλήση με πρόστιμο 1.000 ευρώ. Μετά αρχίζουν τα δύσκολα. Πρέπει να εντοπίσουμε σε ποιον ανήκει το σπίτι και αυτό είναι μια αρκετά χρονοβόρα διαδικασία διότι πολλά σπίτια βρίσκονται κάτω από τη σκέπη offshore εταιρειών».

Και ο Παπακωνσταντίνου

 Πρακτικά, λοιπόν, νόμιμα ή παράνομα όλοι είναι σε θέση σήμερα να διαπραγματευτούν την ενοικίαση των κατοικιών τους, αρκεί να βρεθεί και ο κατάλληλος ενοικιαστής. Ανάμεσά τους βρίσκονται και πρόσωπα της πολιτικής σκηνής: ο πρώην υπουργός της κυβέρνησης Παπαν­δρέου, Γιάννης Ραγκούσης, ο οποίος, όπως αποκάλυψε το «ΘΕΜΑ» την περασμένη Κυριακή, νοικιάζει την υπερπολυτελή βίλα του στην Πάρο για 14.000 ευρώ την εβδομάδα, καθώς και ο πρώην υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου, ο οποίος νοικιάζει τη βίλα του στη Σέριφο αντί 6.628 ευρώ την εβδομάδα.
 
 Για να μπορέσει σήμερα κάποιος να προχωρήσει στην έκδοση ειδικού σήματος λειτουργίας τουριστικής επιπλωμένης κατοικίας του ΕΟΤ θα πρέπει το ακίνητό του να έχει εμβαδόν τουλάχιστον 80 τ.μ.

Πέρυσι το όριο ήταν 100 τ.μ., όμως φέτος το υπουργείο Τουρισμού προχώρησε στη διεύρυνση του αριθμού των δικαιούχων μέσω της μείωσης του ελάχιστου εμβαδού.

Επιπλέον, το ακίνητο πρέπει να είναι τακτοποιημένο από αυθαιρεσίες και να πληροί κάποιες τεχνικές προδιαγραφές. «Το κίνητρο των ιδιοκτητών για να ακολουθήσουν τη νόμιμη οδό και να νοικιάζουν το σπίτι τους χρησιμοποιώντας το ειδικό σήμα του ΕΟΤ έχει και φορολογικό χαρακτήρα», επισημαίνει ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας προώθησης και διαχείρισης τουριστικών επαύλεων VillaBeat, Βαρθολομαίος Μπενετάτος, και εξηγεί: «Μέχρι πρότινος η φορολογία μισθωμάτων σε φυσικά πρόσωπα έμπαινε στην κλίμακά τους και αυτά επιβαρύνονταν ως και 40%. Σήμερα, όμως, το καθεστώς έχει αλλάξει, καθώς η φορολογία για τα ακίνητα είναι αυτοτελής. Συγκεκριμένα, μέχρι τις 12.000 ευρώ φορολογείσαι με 11% και από τις 12.000 και άνω με 33%».
---------------------------------------------------
Πηγή: protothema.gr- Φρίξος Δρακοντίδης
---------------------------------------------------