Σάββατο 5 Ιουλίου 2014

Τροποποιήσεις επί το αυστηρότερο στο νομοσχέδιο για τον Τουρισμό

Σειρά αλλαγών επί το αυστηρότερο, επέφερε η Όλγα Κεφαλογιάννη στο νομοσχέδιο για τον Τουρισμό, κατά τη διάρκεια της σημερινής, δεύτερης ανάγνωσής του στην Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής.
Έτσι, για τα τουριστικά καταλύματα που λειτουργούν χωρίς το Ειδικό Σήμα Λειτουργίας (ΕΣΛ) προτείνεται η επιβολή προστίμου 200 ευρώ ανά κλίνη (έναντι 150 ευρώ της αρχικής πρόβλεψης), ενώ για τα τουριστικά γραφεία που ενδέχεται να στείλουν πελάτες τους σε καταλύματα χωρίς "βεβαίωση συνδρομής νομίμων προϋποθέσεων" (για το Ειδικό Σήμα Λειτουργίας έκανε λόγο η αρχική πρόβλεψη) προτείνονται πλέον πρόστιμα 15.000 ευρώ (έναντι 3.000 ευρώ αρχικώς). Επιπλέον, επιχείρηση που δεν προσέφερε τα όσα διαφήμιζε προκειμένου να προσελκύσει πελάτες, αντιμετωπίζει στο νομοσχέδιο ποινή 5.000 ευρώ (αντί 1.000 ευρώ αρχικώς) - το ίδιο και όποιος διαφημίζει τουριστικές υπηρεσίες, χωρίς να του έχει χορηγηθεί ΕΣΛ ή βεβαίωση συνδρομής νομίμων προϋποθέσεων.
Για τις οργανωμένες τουριστικές κατασκηνώσεις που παραβαίνουν τις διατάξεις που διέπουν τη λειτουργία τους προτείνεται πρόστιμο 5.000 ευρώ (έναντι 1.000 ευρώ της αρχικής πρόβλεψης), ενώ για τα χιονοδρομικά κέντρα που λειτουργούν χωρίς άδεια ισχύουν οι κυρώσεις με τα μέχρι σήμερα χρονοδιαγράμματα τακτοποίησής τους προκειμένου να απαλλαγούν (κάτι που η αρχική εκδοχή του σχεδίου νόμου απέτρεπε).
Απαντώντας στην κριτική της αντιπολίτευσης, πως οι ρυθμίσεις του νομοσχεδίου ευνοούν τους μεγαλοεπιχειρηματίες του τουρισμού, εξοντώνοντας τους μικρότερους, η υπουργός Όλγα Κεφαλογιάννη επεσήμανε πως «για εμάς τουρισμός δεν είναι μόνο οι μεγάλης κλίμακας αναπτύξεις, αλλά και οι χιλιάδες των οικογενειακών, μικρών και μεσαίων, επιχειρήσεων, που αποτελούν τη βάση του εθνικού τουριστικού προϊόντος», προσθέτοντας πως «η απλοποίηση των διαδικασιών, αφορά κυρίως αυτούς».
«Η απλοποίηση και ο τρόπος που επιλέγουμε να γίνεται από δω και πέρα η αδειοδότηση και η κατάταξη των επιχειρήσεων, εντάσσεται και σε μια διαφορετική φιλοσοφία: Το κράτος έρχεται να πει ότι εμπιστεύεται τον πολίτη, ότι του επιτρέπει να ιδρύει και να λειτουργεί την επιχείρησή του χωρίς προηγούμενα στάδια έγκρισης αρχιτεκτονικής μελέτης και αυτοψίας -καταστάσεις που στο παρελθόν αποτέλεσαν τη βάση και έδωσαν το έδαφος για φαινόμενα διαφθοράς και ταλαιπωρίας του πολίτη. Το προϊόν, όμως, δεν αφήνεται ανεξέλεγκτο: Οι υπάλληλοι του υπουργείου Τουρισμού και του ΕΟΤ, που σήμερα ασχολούνται με τον δαίδαλο της αδειοδότησης (συλλογή εγγράφων, εγκρίσεις, αυτοψίες), βγαίνουν πλέον έξω για να ελέγξουν τις επιχειρήσεις, έτσι ώστε να προληφθούν και να κατασταλούν φαινόμενα παράνομων καταλυμάτων και παραβίασης της τουριστικής νομοθεσίας», ανέφερε η κ. Κεφαλογιάννη. Σημειώνεται σχετικά, πως η αντιπολίτευση είχε εγκαλέσει την υπουργό Τουρισμού για αποψίλωση του προσωπικού του ΕΟΤ, με αποτέλεσμα τη δυσχέρεια των ελέγχων.
Εξάλλου, στη σημερινή συνεδρίαση, αρκετή συζήτηση έγινε και για την τροπολογία των πέντε βουλευτών της ΝΔ για τον αγροτουρισμό, με τον εισηγητή του ΣΥΡΙΖΑ Μ. Κριτσωτάκη να παρατηρεί πως το υπουργείο Τουρισμού επιχειρεί να περάσει δικές του διατάξεις "απ΄ την κλειδαρότρυπα", μέσω βουλευτών και χωρίς τη σύμφωνη γνώμη του υπουργείου Τουρισμού. Αντίστοιχες θέσεις εξέφρασε και ο ειδικός αγορητής της ΔΗΜΑΡ Θ. Ψύρρας.
Στην απάντησή της, η Όλγα Κεφαλογιάννη –η οποία σε προηγούμενη συνεδρίαση είχε αποδώσει ευθύνες στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης για ελλιπή συνεργασία- ευχαρίστησε τους βουλευτές για την κατάθεση της τροπολογίας και επεσήμανε πως το πόνημά τους «είναι η βάση της συζήτησης με το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, με το οποίο βρισκόμαστε σε συνεργασία, και με κάποιες προσθήκες θα εισαχθεί, πλέον, στη συζήτηση στην Ολομέλεια, προκειμένου η Ελλάδα επιτέλους να αποκτήσει θεσμικό πλαίσιο για τον αγροτουρισμό».
--------------------------------
Πηγή: paseges.gr
--------------------------------

ΣΧΟΛΙΟ της κ. Κατερίνας Δεμέστιχα  πρόεδρο της Ομοσπονδίας Πελοποννήσου και Κυθήρων

Αυτές είναι επαναλαμβανόμενες σφαλιάρες από την πολιτεία στον κλάδο μας.
ΠΡΕΠΕΙ επιτέλους να τελειώνουμε πλέον με το ήπιο κλίμα και τις ανούσιες διαβουλεύσεις με την κυβέρνηση.


Ο πρόεδρος και εμείς ως ΔΣ της ΣΕΕΔΔΕ ΠΡΕΠΕΙ να αξιολογήσουμε άμεσα τα τρία κορυφαία θέματα του κλάδου:


1. Επαναφορά τιμοκαταλόγων η άλλης μορφής ετήσιου σήματος
2. Ισότιμη αντιμετώπιση με τα Ξενοδοχεία στον φόρο ακίνητης περιουσίας
3. ΟΧΙ στην υποταγή στο ΞΕΕ, ναι στο τουριστικό επιμελητήριο υπό προϋποθέσεις.


ΠΡΕΠΕΙ να θέσουμε με συνέντευξη τύπου άμεσα και ηχηρά στην κυβέρνηση τις θέσεις μας με καταληκτική ημερομηνία υλοποίησης τον Οκτώβριο του 2014 και την προειδοποίηση ότι αν δεν γίνουν αποδεκτά τα δίκαια αιτήματα μας τον Νοέμβριο στα εγκαίνια της έκθεσης τουρισμού «ΦΙΛΟΞΕΝΕΙΑ» θα παραδώσουμε ομαδικά τα ειδικά σήματα λειτουργίας των επιχειρήσεων του κλάδου μας.


Οι υποσχέσεις θεσμικών παραγόντων του τουρισμού ότι τα θέματά μας είναι σε καλό δρόμο δεν πρέπει να μας αποκοιμίσουν. 


Εδώ και τώρα δυναμικά και ηχηρά να διεκδικήσουμε τα δίκαια αιτήματα του κλάδου μας γιατί ΔΕΝ ΕΙΜΑΣΤΕ ΔΥΟ ΟΥΤΕ ΤΡΕΙΣ ΕΙΜΑΣΤΕ 45 ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΚΑΙ ΑΝ ΘΕΛΟΥΝ ΑΣ ΤΟΛΜΗΣΟΥΝ ΝΑ ΜΑΣ ΑΔΙΚΗΣΟΥΝ ΚΑΙ ΝΑ ΜΑΣ ΠΕΡΙΦΡΟΝΗΣΟΥΝ.
----------------------------------------
Κατερίνα Δεμέστιχα