Πέμπτη 24 Ιουλίου 2014

Η μοιραία διακοπή ρεύματος και οι ευθύνες

Η 56χρονη πέθανε αφού έμεινε μία ώρα στη μηχανική υποστήριξη, μετά τη διακοπή ρεύματος στην οποία προχώρησε η ΔΕΗ. Ηξεραν για την κατάστασή της, λέει ο γιός της.


Η ιστορία της 56χρονης γυναίκας έχει σοκάρει το πανελλήνιο.

Η τετραπληγική γυναίκα αντιμετώπιζε σοβαρότατα προβλήματα υγείας τα οποία την είχαν καταστήσει άμεσα εξαρτώμενη από τα ιατρικά μηχανήματα.

Χθες, όμως άφησε την τελευταία της πνοή μέσα στο ίδιο της το σπίτι, στη συνοικία της Νέας Χώρας Χανίων, καθώς η ΔΕΗ προχώρησε σε διακοπή της παροχής ρεύματος λόγω χρέους.

Η γυναίκα έπασχε από Αμυοτροφική Πλευρική Σκλήρυνση από το 1993, όταν ήταν ακόμη 35 ετών.
Είχε διαγνωστεί με 100% αναπηρία και για να διατηρηθεί στη ζωή έπρεπε να είναι συνδεδεμένη με τρία μηχανήματα. Είχε μία γυναίκα για να την προσέχει, η οποία όμως εκείνη την ώρα δεν ήταν σπίτι.

Χθες, η ΔΕΗ προχώρησε σε διακοπή ρεύματος. Η επάρκεια των μηχανημάτων ήταν για μία ώρα και η 56χρονη τελικά εξέπνευσε. Την παρέλαβε ασθενοφόρο και την μετέφερε στο Νοσοκομείο Χανίων όπου διαπιστώθηκε ο θάνατός της

Εκαναν καταγγελία και περιμένουν την ιατροδικαστική εξέταση. Μιλώντας στο Mega συντετριμμένος είπε: «Είναι άδικο μια γυναίκα 56 χρονών να φύγει σαν να την έχουν πνίξει». 

Ο γιος της δηλώνει ότι «οι οφειλές για το ρεύμα είχαν πληρωθεί στο ακέραιο και μόνο ο τελευταίος μήνας δεν είχε εξοφληθεί, όπως επίσης και το «χαράτσι». Το συνολικό κόστος του τελευταίου λογαριασμού και του «χαρατσιού» δεν ξεπερνούσε τα 800 ευρώ.Το μεσημέρι μας ειδοποίησε η γυναίκα που προσέχει τη μητέρα μου ότι αφού έλειψε για μια ώρα από το σπίτι για σοβαρό λόγο και επέστρεψε σε αυτό βρήκε τη μητέρα μου νεκρή. Όταν πήγαμε σπίτι εμείς είδαμε ότι το ρολόι της ΔΕΗ είχε ανοιχθεί, είχε γίνει διακοπή και είχε μπει ένα ενημερωτικό αυτοκόλλητο της ΔΕΗ. Το ρεύμα έκλεισε μια ώρα περίπου πριν τον θάνατο της μητέρας μου».

Μιλώντας στο Mega o γιος της 56χρονης είπε ότι η ΔΕΗ γνώριζε ότι η γυναίκα χρειαζόταν 24ωρη μηχανική υποστήριξη.

Της είχαν κόψει τη σύνταξη. Δημόσια επιστολή για έκκληση βοήθειας.

Εκτός από τα σοβαρότατα προβλήματα υγείας, η άτυχη γυναίκα είχε να αντιμετωπίσει και την κομμένη σύνταξη αναπηρίας του ΟΓΑ.

Ολα φαίνεται να ξεκινάνε το 1992, όταν η γυναίκα αποφασίζει να ανοίξει ένα ανθοπωλείο. Ανέθεσε σε λογιστή τις γραφειοκρατικές υποθέσεις. Η ίδια δεν γνώριζε – όπως αναφέρει και στην επιστολή της- ότι έπρεπε να υπαχθεί σε ταμείο εμπόρων.

Μετά από είκοσι χρόνια, την ενημέρωσαν ότι επειδή ήταν ιδιοκτήτρια ανθοπωλείου δεν δικαιούται σύνταξη αναπηρίας του ΟΓΑ ενώ οφείλει και στο ταμείο εμπόρων το ποσό των 45.000 ευρώ.
Ολη της την ιστορία την περιγράφει σε μια επιστολή την οποία είχε γράψει στις 25 Ιουνίου του 2013.

Η απάντηση της ΔΕΗ

Η ΔΕΗ σε ανακοίνωση της αναφέρει ότι δεν υπήρχε ενημέρωση για την περίπτωση της 56χρονης, ότι δηλαδή χρειαζόταν 24ωρη μηχανική υποστήριξη.

«Υστερα απο σχετικό έλεγχο των στοιχείων του καταναλωτή που ειναι καταχωρημένα στο μηχανογραφικό μας σύστημα,διαπιστώθηκε ότι ουδέποτε δηλώθηκε και συνεπώς ουδέποτε υπήρξε ενταγμένος στο Μητρώο των Ευάλωτων Πελατών και ιδιαίτερα στην κατηγορία των ατόμων που χρήζουν μηχανικής υποστήριξης, για τους οποίους η Επιχείρηση, δεν προβαίνει σε διακοπή ηλεκτροδότησης της οικίας τους λόγω οφειλής,καθόλη τη διάρκεια του χρόνου και όχι μόνον κατά τους μήνες που προστάζουν οι σχετικοί κώδικες της πολιτείας. Ως εκ τούτου, η Επιχείρηση δεν ήταν και δεν θα μπορούσε να είναι σε θέση να γνωρίζει ότι ο συγκεκριμένος καταναλώτης ήταν μηχανικά υποστηριζόμενος, ώστε να λάβει τα απαραίτητα μέτρα. Υπενθυμίζουμε ότι για την καλύτερη εξυπηρέτηση των ευπαθών καταναλωτών, για την ένταξη στο Μητρώο των Ευάλωτων Πελατών απαιτείται μια απλή αίτηση, η οποία μπορεί να υποβληθεί και τηλεφωνικά στη γραμμή εξυπηρέτησης πελατών της ΔΕΗ, 11770».

Παρέμβαση Σταθάκη

Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Γιώργος Σταθάκης, μιλώντας στην εκπομπή του Mega, είπε ότι γνώριζε την οικογένεια και ότι μάλιστα είχε παρέμβει προσωπικά τόσο για την υπόθεση της ΔΕΗ όσο για την κομμένη σύνταξη του ΟΓΑ. Μάλιστα, για την αναπηρική σύνταξη ανέφερε ότι πιθανότατα σε σύντομο χρονικό διάστημα θα βρισκόταν λύση. «Ντρέπομαι που βρίσκομαι σε αυτές τις συνθήκες», ανέφερε χαρακτηριστικά.
-----------------------------------
Πηγή: thetoc.gr
-----------------------------------