Παρασκευή 4 Ιουλίου 2014

ΕΡΩΤΗΣΗ Κ.ΚΑΤΣΑΦΑΔΟΥ ΓΙΑ ΤΡΑΠΕΖΑ ΘΕΜΑΤΩΝ ΣΤΙΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΤΗΣ Α΄ΛΥΚΕΙΟΥ



ΚΩΣΤΑΣ ΚΑΤΣΑΦΑΔΟΣ
ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΝΔ Α΄ΠΕΙΡΑΙΩΣ ΚΑΙ ΝΗΣΩΝ
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Τα προβλήματα που δημιουργήθηκαν από την λειτουργία του θεσμού της τράπεζας θεμάτων επισημαίνει σε ερώτηση που κατέθεσε στον Υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων, ο βουλευτής της ΝΔ Α’ Πειραιώς και Νήσων, Κώστας Κατσαφάδος. 

Ο βουλευτής αναφερόμενος στην μεταρρύθμιση στο θεσμό της τράπεζας θεμάτων στις εξετάσεις της Α΄ Λυκείου,  τονίζει τον διαφορετικό βαθμό δυσκολίας θεμάτων στο ίδιο μάθημα από σχολείο σε σχολείο εξαιτίας της κλήρωσης, την καθυστέρηση της εξεταστέας ύλης, αλλά και το σημαντικό ποσοστό του 30% των μετεξεταστέων μαθητών. 

Επισημαίνοντας ότι οι σύλλογοι διδασκόντων των λυκείων της χώρας καλούνται για τρίτη φορά να επανεξετάσουν τα αποτελέσματα μετά από δύο διευκρινιστικές εγκυκλίους που αφορούσαν τον τρόπο εξαγωγής Μ.Ο. στα λεγόμενα κλαδικά μαθήματα (Φυσικές Επιστήμες, Αρχαία, Μαθηματικά), ο κ. Κατσαφάδος ερωτά τον Υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων ποια θα είναι η αξιολόγηση του Υπουργείου από την εφαρμογή του θεσμού της τράπεζας θεμάτων και εάν η τράπεζα θεμάτων θα ισχύει και την επόμενη χρονιά.  
Το κείμενο της ερώτησης του κ. Κατσαφάδου έχει ως εξής:

Κύριε Υπουργέ,
Η μεταρρύθμιση που εφαρμόστηκε την τρέχουσα σχολική χρονιά 2013-2014 περιελάμβανε και το θεσμό της τράπεζας θεμάτων για την Α’ Λυκείου.
 Τις ελπίδες που δημιούργησε όμως αυτή η πρωτοποριακή ιδέα, διαδέχθηκε ο προβληματισμός για την εφαρμογή της . Ένας προβληματισμός που τεκμηριώνεται από μια σειρά διαπιστώσεων που προήλθαν από τη λειτουργία της τράπεζας θεμάτων στις  εξετάσεις της Α’ Λυκείου.
Συγκεκριμένα:
Α) Διαπιστώθηκε διαφορετικός βαθμός δυσκολίας θεμάτων στο ίδιο μάθημα από σχολείο σε σχολείο εξαιτίας της  κλήρωσης.
Β) Διαπιστώθηκε προχειρότητα στην διατύπωση των ερωτημάτων των θεμάτων.
Γ) Υπήρχαν θέματα ,σε θεωρητικά μαθήματα, που απαιτούσαν στείρα αποστήθιση από τους μαθητές και όχι ανάπτυξη κριτικής σκέψης.
Δ) Δεν υπήρξε έγκαιρη ενημέρωση για την εξεταστέα ύλη
Αποτέλεσμα όλων των παραπάνω ήταν: Α) Το ποσοστό των μετεξεταστέων μαθητών της Α’ Λυκείου να ανέλθει στο πρωτόγνωρο 30%
Β) Στις 4 Ιουλίου 2014 οι σύλλογοι διδασκόντων των Λυκείων της χώρας να καλούνται για Τρίτη φορά να επανεξετάσουν τα αποτελέσματα μετά από δύο διευκρινιστικές εγκυκλίους που αφορούσαν τον τρόπο εξαγωγής Μ.Ο. στα λεγόμενα κλαδικά μαθήματα (Φυσικές Επιστήμες, Αρχαία, Μαθηματικά) .
Είναι σαφές ότι ο θεσμός της τράπεζας θεμάτων δημιούργησε μεγαλύτερα προβλήματα από αυτά που υποθετικά έλυνε.
Το κυριότερο είναι ότι επιβεβαίωσε τους φόβους και τις προβλέψεις όσων πίστευαν ότι ο θεσμός της τράπεζας θεμάτων, δημιουργούσε μια προσομοίωση  Πανελληνίων Εξετάσεων και οδηγούσε τους μαθητές στα φροντιστήρια και τους δε γονείς στην αντίστοιχη οικονομική επιβάρυνση που συνεπάγεται.
Κατόπιν των ανωτέρω
Ερωτάται ο Κύριος Υπουργός
1. Ποια είναι η αξιολόγηση του Υπουργείου από την εφαρμογή του θεσμού της τράπεζας θεμάτων, μετά τα αποκαρδιωτικά αποτελέσματα.
2. Εάν προτίθεται να διατηρήσει σε ισχύ την τράπεζα θεμάτων και για την επόμενη σχολική χρονιά.

Ο Ερωτών Βουλευτής
Κώστας Κατσαφάδος
Βουλευτής Α’ Πειραιώς και Νήσων