Παρασκευή 11 Ιουλίου 2014

Σε έργο αξιοποίησης επεξεργασμένων υγρών αποβλήτων για την γεωργία η ΠΑΣΕΓΕΣ

Η ορθολογική διαχείριση του υδατικού ισοζυγίου αποτελεί πρόκληση μέγιστης προτεραιότητας τόσο σε τοπικό, όσο και σε παγκόσμιο επίπεδο. Εκτιμάται ότι 70% των απολήψεων γλυκού νερού χρησιμοποιούνται για την αρδευόμενη γεωργία, ενώ στο άμεσο μέλλον αναμένεται αύξηση του ποσοστού προκειμένου να καλυφθεί η ολοένα αυξανόμενη ζήτηση για τρόφιμα και ενέργεια (βιοκαύσιμα). 
 
Στη χώρα μας, το ποσοστό αυτό είναι μεγαλύτερο, υπολογίζεται ότι περίπου το 85% του συνόλου των υδατικών πόρων καταναλώνεται στην αρδευόμενη γεωργία, σύμφωνα με στοιχεία από το Εθνικό Σχέδιο Διαχείρισης και Προστασίας των Υδατικών Πόρων (2008).
 
Λαμβάνοντας υπόψη και τα σημαντικά προβλήματα έλλειψης / υποβάθμισης των υδατικών πόρων, όπως ερημοποίηση, υφαλμύρωση, χαμηλή ποιότητα και επάρκεια νερού, υπεράντληση νερού από τον υπόγειο υδροφόρο ορίζοντα και νιτρορύπανση, που παρουσιάζονται σε διάφορες περιοχές της χώρας, καθίσταται αναγκαία η άμεση ανάληψη διορθωτικών παρεμβάσεων προς ένα αμιγώς βιώσιμο παραγωγικό σύστημα.
 
Προς την κατεύθυνση αυτή κινείται το Ευρωπαϊκό έργο που φέρει τον τίτλο “Sustainable Water treatment and Nutrient reuse options - SUWANU”, και χρηματοδοτείται από το 7ο Πρόγραμμα Πλαίσιο, το οποίο προτείνει την υιοθέτηση μιας ολοκληρωμένης προσέγγισης για την αξιοποίηση των υγρών αποβλήτων μετά από κατάλληλη επεξεργασία στην άρδευση με την επαναχρησιμοποίηση του νερού και των θρεπτικών ουσιών, συνεισφέροντας έτσι θετικά στην επίτευξη των περιβαλλοντικών στόχων της Ευρώπης.
 
Κύριο στόχο του έργου αποτελεί η υποστήριξη και ο συντονισμός συνεργειών μεταξύ ερευνητών, τοπικών και περιφερειακών αρχών, μικρομεσαίων επιχειρήσεων και οργανώσεών για την ανάδειξη και αξιοποίηση καινοτόμων τεχνολογιών που αποσκοπούν στην βιώσιμη και αποδοτική χρήση των υδατικών πόρων. Στα πλαίσια των δράσεων του έργου περιλαμβάνεται, επίσης, η παρουσίαση των αποτελεσμάτων σε φορείς χάραξης Ευρωπαϊκής πολιτικής με στόχο την ενσωμάτωσή τους σε γενικότερες στρατηγικές οικονομικής ανάπτυξης.
 
Επισημαίνεται ότι το έργο SUWANU ξεκίνησε τον Ιούλιο 2013, με ορίζοντα ολοκλήρωσης το Δεκέμβριο 2015, στα πλαίσια του ειδικού προγράμματος “Ικανότητες” για την έρευνα “Περιφέρειες της Γνώσης”.
 
Στο έργο συμμετέχουν συνολικά 20 εταίροι, οι οποίοι σχηματίζουν 5 περιφερειακές “συσπειρώσεις με γνώμονα την έρευνα” (clusters) στη Βουλγαρία, Γερμανία, Ελλάδα, Ισπανία και Μάλτα, αποτελούμενες από πανεπιστήμια ή ερευνητικά ιδρύματα, οργανισμούς και μικρομεσαίες επιχειρήσεις, περιφερειακές αρχές.
 
Για την Ελλάδα, το cluster αποτελείται από το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης – Τμήμα Γεωπονίας, την ΠΑΣΕΓΕΣ, την μελετητική εταιρία Σπυρίδης Α. – Κουτάλου Β. Ο.Ε. "ΥΕΤΟΣ" και τη γεωργό κυρία Τερεζή Πηνελόπη με τη συνεργασία της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας. Ο συνολικός προϋπολογισμός του έργου ανέρχεται σε 1,6 εκατ. ευρώ.
 
Περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να βρείτε στην ιστοσελίδα του προγράμματος www.suwanu.eu
--------------------------------
Πηγή: paseges.gr
--------------------------------