Τετάρτη 23 Ιουλίου 2014

Παράπλευρες απώλειες της διακοπής σύνταξης - επιδόματος ΑμεΑ λόγω μείωσης του ποσοστού αναπηρίας κατ' εκτίμηση του ΚΕΠΑ

Σωματείο Ατόμων με Ειδικές Ανάγκες     
Νομού Λακωνίας
Κλεομβρότου 50, 23100
Πληροφορίες: Παναγιώτης Αλεξανδράκης
Τηλ: 27310-83335
Κιν:  6932-312-912
blog:  takisalexandrakis.blogspot.gr/
Προς: Μ.Μ.Ε.                                                        


Σπάρτη, 23 Ιουλίου 2014
Αρ. Πρωτ. : 22  

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Θέμα:  Παράπλευρες απώλειες της διακοπής σύνταξης - επιδόματος ΑμεΑ λόγω μείωσης          του ποσοστού αναπηρίας κατ' εκτίμηση του ΚΕΠΑ



Το Δ.Σ. του Σωματείου Ατόμων με ειδικές ανάγκες Ν. Λακωνίας αναδεικνύει ένα ακόμη σημαντικής σπουδαιότητας προβληματικό σημείο που πλήττει τους πολίτες με αναπηρία, το οποίο προκύπτει λόγω των αμέτρητων περιπτώσεων όπου το ποσοστό αναπηρίας μειώνεται έπειτα από την εξέταση της επιτροπής του ΚΕΠΑ.

Συγκεκριμένα, υπάρχουν περιπτώσεις όπου η μείωση του ποσοστού αναπηρίας, για παράδειγμα από 100% σε 67%, οδηγεί σε ποσοστιαία μείωση του επιδόματος ή σύνταξης ΑμεΑ. Όμως στην περίπτωση των ασφαλισμένων στον ΟΓΑ, η μείωση του ποσοστού αναπηρίας κάτω από το 67% οδηγεί σε διακοπή της παροχής σύνταξης στον ασφαλισμένο.

Το ζήτημα που προκύπτει είναι ότι για όσα χρόνια ο ασφαλισμένος του ΟΓΑ θεωρείτο, σύμφωνα με την παλαιότερη γνωμάτευση υγειονομικής επιτροπής, ανάπηρος και λάμβανε σύνταξη – επίδομα, δεν υποχρεώνονταν για το διάστημα αυτό να καταβάλει ασφαλιστικές εισφορές. Μετά όμως από αυτή τη μείωση του ποσοστού αναπηρίας κάτω του 67% θα πρέπει να εγγραφεί εκ νέου στην λίστα των ασφαλισμένων που υποχρεούνται να καταβάλουν ασφαλιστικές εισφορές ετήσια, εάν επιθυμεί να λάβει σύνταξη γήρατος προσαυξημένη ανάλογα με το ύψος των εισφορών του. Επακόλουθα, όλοι αυτοί οι πολίτες θα χάσουν ένα σημαντικό ποσό από τη σύνταξη γήρατος που θα μπορούσαν να λάβουν, λόγω του ότι δεν κατέβαλαν ασφαλιστικές εισφορές κατά τη διάρκεια των ετών που σύμφωνα με το πιστοποιητικό της υγειονομικής επιτροπής ήταν ανάπηροι.

Με τις υπάρχουσες οικονομικές συνθήκες, με την κρίση που αντιμετωπίζουν τα αγροτικά προϊόντα, είναι αδύνατο να μπορέσει κανείς από αυτούς να προβεί σε έκτακτη, συγκεντρωτική καταβολή των ασφαλιστικών εισφορών για όλα τα προηγούμενα έτη. Εξάλλου είναι λογικό – και θα πρέπει να τύχει επανεξέτασης το δεδομένο αυτό - ότι η δύσκολη αγροτική εργασία δεν είναι δυνατό να επιτευχθεί από πολίτες με ποσοστό αναπηρίας 50% και πάνω ή τουλάχιστον για συγκεκριμένες κατηγορίες αναπηρίας που είναι αποτρεπτικές για χειρονακτική εργασία.

Επισημαίνουμε δε ότι σε άλλα ασφαλιστικά ταμεία υπάρχει η πρόβλεψη καταβολής μειωμένης σύνταξης ή επιδόματος και σε ασφαλισμένους με ποσοστό αναπηρίας κάτω του 67%, γεγονός το οποίο αποτελεί διαφορετική μεταχείριση των ασφαλισμένων στον ΟΓΑ.

Κατά συνέπεια όλοι αυτοί οι άνθρωποι θα πληθύνουν τις τάξεις της ομάδας των νεόπτωχων μια ομάδα η οποία μεγεθύνεται τάχιστα, γεγονός που επισημάναμε και με προηγούμενο δελτίο τύπου του Σωματείου ΑμεΑ Ν. Λακωνίας της 3ης Ιουνίου 2014 το οποίο είχε ως θέμα το φάσμα της φτώχειας.

                                                                      Μετά Τιμής