Πέμπτη 3 Ιουλίου 2014

Κακάο και νόσος Alzheimer

H νόσος Alzheimer αποτελεί μια εκφυλιστική του νευρικού συστήματος νόσο με μεγάλη συχνότητα στο σύγχρονο πληθυσμό. Υπολογίζεται σήμερα ότι πάνω από 5 εκατομμύρια Αμερικανοί αντιμετωπίζουν τη νόσο Alzheimer και ο αριθμός αυτός αναμένεται να αυξηθεί αρκετά μέχρι το 2050.
 
Στα μιας νέας μελέτης που διεξήχθη από την Ιατρική σχολή του Πανεπιστημίου της Νέα Υόρκης διαπιστώθηκε ότι συστατικά ενός τύπου κακάο, του λεγόμενου κακάο lavado, συσχετίστηκαν με μείωση ή παρεμπόδιση της βλάβης των νευρικών οδών που σχετίζονται με τη νόσο Alzheimer.
 
Σύμφωνα με τους ερευνητές αυτός ο τύπος κακάο είναι ελάχιστα επεξεργασμένος και είναι πλούσιο σε πολυφαινόλες και αντιοξειδωτικά τα οποία έρευνες έχουν δείξει ότι μπορούν να μειώσουν τον κίνδυνο της νόσου Alzheimer. Το κακάο (lavado) βρέθηκε ότι μειώνει το σχηματισμό κάποιων ολιγομερών, με αποτέλεσμα την μείωση της ζημιάς που θα προκαλούνταν. Τα εν λόγω ολιγομερή ενεργοποιούν την φλεγμονώδη απόκριση, με σκοπό να καταστρέψουν το ξένο σώμα .
 
Στην πραγματικότητα όμως προκαλείται βλάβη και στα κύτταρα/δομές του εγκεφάλου που είναι υπεύθυνα για την μνήμη. Τέλος, αναφέρεται από τους ερευνητές, ότι το εκχύλισμα από κακάο levado χρειάζεται περαιτέρω διερεύνηση, με στόχο μια ενδεχόμενη χρήση του ως πρόσθετο σε φαρμακευτικές αγωγές για την αντιμετώπιση της νόσου.
---------------------------------------------------------
Πηγή: neadiatrofis.gr-Κατερίνα Κουρουπάκη
---------------------------------------------------------