Τετάρτη 16 Απριλίου 2014

IOC: Ανησυχητική μείωση παρουσιάζει το παγκόσμιο εμπόριο ελαιολάδου

Συνεχίζεται η ανησυχητική πτώση στο παγκόσμιο εμπόριο ελαιολάδου όπως δείχνουν τα τελευταία στοιχεία της διεθνούς αγοράς που δημοσιοποίησε το Διεθνές Συμβούλιο Ελαιολάδου (IOC). Οι εισαγωγές συνεχίζουν να παρουσιάζουν μείωση μειωθεί σε όλες τις βασικές αγορές πέραν της Ευρώπης. 

Αναλυτικότερα οι εισαγωγές στην αγορά των ΗΠΑ, που είναι ο μεγαλύτερος παγκόσμιος αγοραστής, παρουσιάζουν μείωση κατά -8%, ενώ ακολουθούν η Βραζιλία με μείωση κατά -9%, η Κίνα -30%, ο Καναδάς -8%, η Αυστραλία -20%, η Ρωσία -8% και η Ιαπωνία -1%.

Τα στοιχεία αφορούν την περίοδο Οκτώβριος 2013 - Ιανουάριος 2014. Στο μεταξύ τα χαμηλά επίπεδα παραγωγής ελαιολάδου σε Ελλάδα και Τυνησία για την καλλιεργητική περίοδο 2013 - 2014 είχαν ως αποτέλεσμα, σύμφωνα με τον IOC, την διατήρηση σε υψηλά επίπεδα των τιμών παραγωγού για το έξτρα παρθένο, τόσο στην χώρα μας όσο και στην γειτονική Ιταλία. Αντίθετα στην αγορά της Ισπανίας οι τιμές παραγωγού κινούνται καθοδικά λόγω της υψηλής παραγωγής.

Αναλυτικότερα, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία που ανακοίνωσε το Διεθνές Συμβούλιο Ελαιολάδου, οι τιμές παραγωγού του έξτρα παρθένου ελαιολάδου στις τρεις κύριες ελαιοπαραγωγούς χώρες της ΕΕ και στην Τυνησία κινούνται ως εξής:

Ισπανία: Τους τελευταίους μήνες, οι τιμές παραγωγού στην Ισπανία κινήθηκαν καθοδικά, φτάνοντας τα € 1.97/kg τη δεύτερη εβδομάδα του Ιανουαρίου. Βέβαια την τελευταία εβδομάδα του Μαρτίου, οι τιμές είχαν μικρή άνοδο στα € 2,00, αλλά παραμένουν σε ποσοστό -33% χαμηλότερες από ότι ένα χρόνο νωρίτερα. Με την πρώτη ματιά, η τάση αυτή φαίνεται να αντικατοπτρίζει την ανάκαμψη του επιπέδου παραγωγής της Ισπανίας, αλλά δεν φαίνεται να λαμβάνει υπόψη τη μείωση παραγωγής στην Ελλάδα και την Τυνησία. Όπως σημειώνει το IOC, οι τιμές άρχισαν να μειώνονται τον Απρίλιο του 2013, με ιδιαίτερα πτωτική ορμή τον Σεπτέμβριο του 2013, ίσως ως αντίδραση στις ανακοινώσεις καλής συγκομιδής για το 2013/2014.

Ιταλία: Μετά την πτώση μέχρι τις αρχές του Δεκέμβρη του 2013, οι τιμές παραγωγού στην Ιταλία άρχισαν να αυξάνονται, φτάνοντας τα € 3.27/kg μέχρι το τέλος Μαρτίου, τα οποία είναι 2% περισσότερο από ότι την ίδια στιγμή ένα χρόνο νωρίτερα. Αυτή η κίνηση των τιμών είναι πιθανόν να συνδέεται με τη συγκομιδή στην Ελλάδα, η οποία θα είναι μικρή και δεν θα ασκήσει πίεση στις τιμές στην ιταλική αγορά.

Ελλάδα: Από τα μέσα Δεκεμβρίου 2013 έως τα τέλη Ιανουαρίου 2014 οι τιμές παραγωγού στην Ελλάδα διατηρήθηκαν σταθερές σε € 2.46/kg, ανεβαίνοντας στα € 2.56/kg περί τα τέλη Μαρτίου, τα οποία αντιπροσωπεύουν αύξηση κατά 4% με την ίδια περίοδο της προηγούμενης σεζόν. Σύμφωνα με το IOC, οι εν λόγω τιμές συνδέονται με το χαμηλότερο επίπεδο της ελληνικής παραγωγής για το 2013/2014. Επίσης, σημειώνει ότι τον Σεπτέμβριο του 2013, οι τιμές καθηλώθηκαν στο € 2,50 για τρεις συνεχόμενες εβδομάδες.

Τυνησία. Στο τέλος του Οκτωβρίου 2013 οι παραγωγοί πληρώθηκαν € 2.53/kg για το εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο τους. Μετά από αυτό, οι τιμές άρχισαν να κινούνται προς τα κάτω μέχρι τα τέλη Δεκεμβρίου 2013 που σταθεροποιήθηκαν, μόνο για να μειωθούν περαιτέρω στα € 2.45/kg μέχρι το τέλος του Μαρτίου, σημειώνοντας μείωση της τάξης του 5% σε σχέση με την ίδια περίοδο μια σεζόν νωρίτερα. Αυτή τη σεζόν, ο συνδυασμός της καλής συγκομιδής στην Ισπανία και μιας φτωχής συγκομιδής στην Τυνησία εξηγεί ίσως εν μέρει το σημερινό επίπεδο των τιμών στην Τυνησία.
---------------------------------
Πηγή: agrotypos.gr
---------------------------------