Τρίτη 1 Απριλίου 2014

ΣτE: Καταργείται το πλαφόν στις συνταγογραφήσεις


Αναστέλλεται η εφαρμογή, δηλαδή δεν ισχύουν οι υπουργικές αποφάσεις που εκδόθηκαν από το υπουργείο Υγείας τον περασμένο Δεκέμβριο και τον Ιανουάριο, με τις οποίες επιβλήθηκε πλαφόν σε ποσοστό 80% στις συνταγογραφήσεις των φαρμάκων για τους ασφαλισμένους του πρώην ΕΟΠΥΥ, νυν ΠΕΔΥ.


Η Eπιτροπή Aναστολών του ΣτΕ αποφάσισε ότι αυτές οι υπουργικές αποφάσεις δεν θα ισχύουν από σήμερα που εκδόθηκε η απόφαση και μέχρι νεωτέρας, με αποτέλεσμα οι συνταγογραφήσεις των φαρμάκων για τους ασφαλισμένους του πρώην ΕΟΠΥΥ να είναι από σήμερα ελεύθερες.

Στην επιτροπή του ΣτΕ είχαν προσφύγει ο Ιατρικός Σύλλογος της Αθήνας και ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος και είχαν ζητήσει την κατάργηση του μέτρου για πλαφόν στις συνταγογραφήσεις. Το Ανώτατο Δικαστήριο έκρινε ότι οι αποφάσεις αυτές πρέπει να ανασταλούν με το σκεπτικό ότι ανάμεσα στο δημόσιο συμφέρον που επιβάλλει τη μείωση της φαρμακευτικής δαπάνης και το δημόσιο συμφέρον που επιβάλλει τη διασφάλιση της υγείας των πολιτών, το δεύτερο είναι επικρατέστερο, και είναι εκείνο που πρέπει να προστατευθεί.

Η αναστολή του μέτρου που αρχίζει από σήμερα θα ισχύσει μέχρις ότου η ολομέλεια του ΣτΕ αποφασίσει για την ουσία της υπόθεσης. Εκτός εάν το υπουργείο Υγείας λάβει κάποια μέτρα που θα οδηγήσουν ουσιαστικά στην μη εφαρμογή της δικαστικής απόφασης.
-------------------------------------------
Πηγή: Καθημερινή-Ιωάννα Μάνδρου
-------------------------------------------