Πέμπτη 3 Απριλίου 2014

Κυθηραϊκά λαογραφικά ηθογραφικά διηγήματα.- Κυθηραϊκή πολιτικολογία.

Είχαν προηγηθεί οι βουλευτικές εκλογές της 4ης Μαϊου 1895,με στενή περιφέρεια μόνο την επαρχία Κυθήρων. Σε αυτές ήταν αντιμέτωποι δύο συνδυασμοί υποψηφίων, ο ένας με τους Διονύσιο Καλούτση ιατρό και Γεώργιο Κορωναίο δικηγόρο Πειραιώς, του Δεληγιαννικού κόμματος και ο άλλος με τους Σπύρο Στάη τέως βουλευτή, Εμμαννουήλ Χρυσούλη μοίραρχο και Δημήτρη Σοφίο υπολοχαγό, του Τρικουπικού κόμματος.

Ήταν και οι δύο ισχυροί και είχαν δύο καλούς ρήτορες, ο πρώτος τον Γεώργιο Κορωναίο, που πολλές φορές εκαλείτο και μιλούσε στις εκλογικές διαδηλώσεις του Δεληγιαννικού κόμματος στον Πειραιά και ο δεύτερος τον Σπύρο Στάη, γνωστός για την ρητορική του ικανότητα.

Ο προεκλογικός αγώνας ήταν ζωηρός και ο λαός των Κυθήρων είχε χωριστεί σε δύο πολιτικές παρατάξεις. Η προεκλογική κίνηση άρχισε στα Κύθηρα από το πανηγύρι της Ορθοδοξίας στα Μυρτίδια. Εκεί ο Σπύρος Στάης όταν μιλούσε εξήρε στον λόγο του το έργο του προ ολίγου αποβιώσαντος ηγουμένου Αγαθαγγέλου Καλλιγέρου και επεράτωσε (τελείωσε) το εγκώμιό του με αυτή την φράση «Αιωνία του η μνήμη». Όταν δε κατόπιν ανέβηκε στο βήμα ο Γεώργιος Κορωναίος για να μιλήσει, όλοι οι πολιτικοί φίλοι του Στάη αποχώρησαν. Τότε ο Κορωναίος είπε « Φεύγετε και η φυγή σας μαρτυρεί την ενοχή σας, αιωνία σας η μνήμη!»
 
Ο προεκλογικός αγώνας ζωήρευε περισσότερο στα πανηγύρια της Διακαινήσιμου εβδομάδας.Τη Νέα Δευτέρα, στο πανηγύρι της Χώρας, ο Διονύσιος Καλούτσης διέθεσε ολόκληρο βόδι, για να περιποιηθεί τους πολιτικούς του φίλους, το ίδιο έκανε και ο Σπύρος Στάης, διέθεσε και αυτός πολλά αρνιά για τους δικούς του φίλους.

Τη Νέα Παρασκευή,στο πανηγύρι του Ποταμού ήταν εκεί και οι δύο συνδυασμοί, αλλά τα πνεύματα ήταν αγριεμένα. Μίλησε πρώτος ο Γεώργιος Κορωναίος. Όταν δε κατόπιν ανέβηκε στο βήμα ο Σπύρος Στάης για να μιλήσει,οι οπαδοί του Κορωναίου άρχισαν να φωνάζουν,να θορυβούν,να χτυπούν τις καμπάνες και δεν άφηναν τον Στάη να μιλήσει. Μόνο λίγες λέξεις έγιναν ακουστές μέσα στον θόρυβο: «Άνανδροι δεν τολμάτε να ακούσετε το κατηγορητήριό σας». Την Κυριακή του Θωμά στο πανηγύρι του Μυλοποτάμου, ήταν πάλι και οι δύο συνδυασμοί. 

Πρώτος μίλησε ο Στάης, όταν όμως ανέβηκε στο βήμα ο Κορωναίος,οι Μυλοποταμίτες που ήταν Σταγιανοί,ανταπέδωσαν τα ίσα και με φωνές,καμπάνες και θόρυβο δεν άφησαν τον Κορωναίο να μιλήσει.
 
Με αυτές τις συνθήκες έγιναν οι τακτικές εκλογές της 4ης Μαϊου 1895. Σε αυτές που έβγαιναν δύο βουλευτές στο νησί μας, πέτυχαν πρώτος ο Διονύσιος Καλούτσης και δεύτερος ο Σπύρος Στάης. Στην άλλη Ελλάδα πέτυχε κορδόνι, το Δεληγγιανικό κόμμα και ο Θεόδωρος Δεληγιάννης σχημάτισε Κυβέρνηση. 

Κατά την εκδίκαση του κύρους της εκλογής των Κυθήρων υπό της αρμόδιας κοινοβουλευτικής Επιτροπής,ο Δεληγιαννικός υποψήφιος Γεώργιος Κορωναίος υπέβαλε ένσταση κατά του κύρους της εκλογής του τμήματος της Χώρας-Κυθήρων και προέταξε διάφορα επιχειρήματα. 

Η επιτροπή πρότεινε την ακύρωση της εκλογής του τμήματος της Χώρας ως προς την εκλογή του Σπύρου Στάη, η δε Βουλή ενέκρινε αυτή και διετάχθη η ενέργεια επαναληπτικής εκλογής μετά τα μέσα Ιουλίου στο τμήμα αυτό των Κυθήρων.
 
Οι Κυθήριοι,φιλοπερίεργα συνήθως πνεύματα και πάντα με το «ίντα χαμπάρια, ίντα’μαθες, που ήσουνε, για να’χουμε καλό ρώτημα;» στα χείλη, δεν μπορούσαν να μην επηρεαστούν από την εκλογική αυτή αναταραχή και να μην λάβουν μέρος, φανερά πιά, στη μια από τις δυό παρατάξεις.
-------------------------------------------------------------------------------------------
"Κυθηραϊκά,λαογραφικά,γλωσσικά",Ιωάννη Κασιμάτη,αρχείο βιβλιοθήκης Κ.Ι.Π.Α-
Επιμέλεια Τίνα Ταμβάκη
-------------------------------------------------------------------------------------------